Cum se explică durerea menstruală?
Sângerarea menstruală este un fenomen fiziologic care apare de cele mai multe ori regulat în condițiile în care nu a survenit sarcina; practic endometrul (țesutul care căptușește pe interior cavitatea uterină) se descuamează și se elimină sub formă de fragmente împreună cu o cantitate variabilă de sânge.
Durerea menstruală apare atunci când peretele uterului începe să se contracte mai puternic pentru a ajuta mucoasa uterului să se elimine.
Menstruația, care presupune în mod fiziologic prezența contracțiilor uterine, asociază în mod normal dureri abdominale; nu se știe de ce unele femei au dureri menstruale mult mai intense decât altele; de cele mai multe ori durerea menstruală este ușoară, nu afectează activitatea de zi cu zi a pacientelor și deseori nu necesită niciun tratament.
Sunt situații însă în care procesul fiziologic al menstruației determina dureri foarte intense, care afectează semnificativ calitatea vieții și atunci vorbim despre dismenoreea primară.
Care sunt cauzele durerii la mestruație?
În afară de dismenoreea primară, care presupune durere intensă asociată menstruației la o pacientă cu aparat genital sănătos, fără alte cauze evidente, există și dismenoreea secundară, adică durerea menstruală care apare ca expresie a unor modificări ale aparatului genital feminin.
În aceste situații pacientele sesizează că menstruațiile care erau nedureroase sau puțin dureroase, au devenit foarte dureroase, uneori durerea depășind perioada menstruală; de asemenea apar și alte semne precum durerea la contact sexual, menstruațiile abundente sau sângerările vaginale între menstruații.
Durerea menstruală legată de o afecțiune medicală tinde să afecteze femeile cu vârsta cuprinsă între 30 și 45 de ani, adică mai târziu față de dismenoreea primară care este mai frecventă înaintea vârstei de 25 ani.
Endometrioza – afecțiune ginecologică de etiologie incertă, frecventă la femeia tânără, în care celulele care în mod normal căptușesc uterul pe interior se dezvoltă în alte locuri, în afara cavității uterine, precum în trompele uterine, la nivelul ovarelor, etc; aceste paciente se plâng frecvent de dismenoree intensă, prelungită, asociază dureri și în afara perioadei menstruale, dureri la contact sexual și au dificultăți în obținerea unei sarcini (infertilitate).
Fibromul uterin – tumoră uterină necanceroasa foarte frecventă care uneori poate determina dureri mentruale intense mai ales când se localizează în interiorul cavității uterine – este vorba despre fibromul uterin submucos sau la nivelul colului uterin, respectiv în cazul fibroamelor uterine voluminoase. Deseori pacientele acuză sângerări vaginale anormale, eventual tulburări micționale sau de tranzit intestinal, eventual mărirea de volum a abdomenului.
Boala inflamatorie pelvină sau anexita – presupune o inflamație puternică a uterului, trompelor uterine și a ovarelor, secundară unei infecții bacteriene. Poate asocia și alte semne clinice inclusiv febră sau frisoane.
Adenomioza – apare în cazul în care endometrul (țesutul care căptușește în mod normal uterul) începe să se dezvolte în grosimea peretelui muscular al uterului; se asociază cu menstruație deosebit de dureroasă și frecvent mai abundentă (menoragii).
Dispozitivele intrauterine (DIU) inerte, utilizate în scop contraceptiv, pot provoca uneori dureri menstruale, în special în primele luni după inserare.
Când ar trebui să consult un medic?
În momentul în care pacienta sesizează că durerea la menstruație s-a modificat în mod evident și nu mai respectă tiparul obișnuit ar trebui să se prezinte la medic.
Cu atât mai mult, prezentarea la ginecolog nu ar trebui amânată dacă apar și alte manifestări clinice asociate:
- Menstruații neregulate sau metroragii (sângerări între menstruații);
- Menstruații foarte abundente sau prelungite (menoragii);
- Dureri la contactul sexual (dispareunie);
- Leucoree anormală (secreție vaginală modificată);
- Tulburări de tranzit intestinal sau urinări frecvente;
- Mărirea de volum a abdomenului.
Cum decurge vizita la ginecolog?
În primul rând, în cadrul anamnezei, medicul ginecolog îți va adresa o serie de întrebări legate de:
- ciclul menstrual – caracteristici, durată, regularitate, etc.;
- despre posibile manifestări clinice asociate;
- istoricul modificărilor pe care tu le-ai sesizat;
- dacă utilizezi vreun mijloc contraceptiv;
- posibile sarcini anterioare;
- eventuale intervenții chirurgicale.
În continuare vei fi evaluată ginecologic: se va efectua în mod obligatoriu consult ginecologic și ecografie transvaginală; în funcție de fiecare caz în parte poate fi necesară și prelevarea examenului Babeș Papanicolaou , a unui examen complet de secreție vaginală sau testare HPV.
Evaluarea ginecologică va permite medicului să stabilească dacă este vorba despre o dismenoree primară sau una secundară unei afecțiuni. Stabilirea diagnosticului va permite adoptarea unei conduite medicale adecvate.
Cum se tratează durerile menstruale?
În cele mai multe cazuri, durerea menstruală este suficient de ușoară pentru a fi tratată acasă, dar numai după vizită și la recomandarea medicului ginecolog!
Analgezicele uzuale
Majoritatea pacientelor depășesc relativ ușor durerea menstruală utilizând unele medicamente antiinflamatoare/antialgice precum ibuprofenul, aspirina sau paracetamolul. Ele trebuiesc administrate însă numai cu avizul medicului!
Pe lângă analgezice sunt și alte măsuri care pot ajuta:
- renunțarea la fumat – se crede că fumatul crește riscul de durere menstruală;
- exerciții fizice – unele activități ușoare precum mersul pe jos, înotul, mersul cu bicicletă poate reduce durerea;
- căldură locală – spre exemplu punerea pe burtă a unei sticle cu apă fierbinte poate ajută la reducerea durerii;
- baie sau duș cald – poate ameliora durerea și poate ajută pacienta să se relaxeze
- masaj – masajul ușor, circular în jurul abdomenului inferior;
- tehnici de relaxare – activitățile relaxante, cum ar fi yoga sau pilates. Când să vezi un medic de familie
Contraceptivele
Pilulele contraceptive precum și dispozitivele intrauterine cu eliberare de progestativ pot reduce semnificativ durerea menstruală, deoarece subțiază mucoasa uterului și astfel mușchiul uterin nu trebuie să se contracte atât de mult atunci iar menstruația va fi mai ușoară, mai puțin abundență.