Ecografia transvaginală (endovaginală)

Este o tehnică imagistică foarte importantă în practica ginecologică curentă; de cele mai multe ori ecografia transvaginală se efectuează în aceeași vizită cu consultul clinic genital, oferind o serie de informații importante pentru diagnosticul corect și rapid al diferitelor afecțiuni; putem spune că, în prezent, pentru medicul ginecolog, este o adevărată “extensie” a examenului clinic genital.
Ce presupune ecografia genitală transvaginală?
- Este o metodă imagistică care folosește ultrasunetele emise prin intermediul unei sonde de formă tubulară, care se introduce în vagin și astfel permite vizualizarea pe un ecran a detaliilor de structură ale aparatului genital feminin.
- Este o tehnică nedureroasă.
- Nu iradiază, poate fi repetată ori de câte ori este nevoie, poate fi folosită și în timpul sarcinii sau în perioada de alăptare.
- Nu are contraindicații, este lipsită de riscuri;
- Nu poate fi folosită la pacientele virgine; în această situație este recomandată ecografia transabdominală.
De ce este importantă?
Este cea mai frecventă metodă de investigație imagistică a aparatului genital feminin.
Este utilă în evaluarea ginecologică de rutină a pacientelor.
Este foarte importantă în confirmarea și monitorizarea sarcinii.
Permite diagnosticarea mai multor afecțiuni din sfera genitală:
- prezența formațiunilor chistice ovariene, benigne sau maligne;
- patologia trompelor uterine: hidrosalpinx, piosalpinx, sarcină extrauterină;
- o serie de boli ale uterului: fibroame, polipi endometriali, hiperplazie de endometru, sinechie uterină, cancer de endometru, malformații uterine: uter dublu, uter bicorn, uter septat, etc.
Când este recomandată ecografia transvaginală?
- De rutină – în absența oricăror simptome, cel puțin o dată pe an, împreună cu consultul ginecologic;
- La apariția unor simptome: tulburări menstruale ( întârzierea menstrei, mentre neregulate, sângerări între menstruații), sângerări după instalarea menopauzei, dureri pelvine/abdominale, senzație de presiune pelvică, etc;
- Evaluarea cuplului infertil;
- Monitorizarea evoluției unor afecțiuni benigne diagnosticate anterior (exemplu: monitorizarea unui fibrom uterin asimptomatic);
- Confirmarea și monitorizarea inițială a sarcinii.
Cum mă pregătesc pentru ecografia transvaginală?
- În general, nu este necesară o pregătire specială.
- Se recomandă golirea vezicii urinare înainte de practicarea ecografiei transvaginale pentru o vizualizare mai bună.
- Ca moment, se poate efectua oricând pe parcursul unui ciclu menstrual; uneori se preferă efectuarea ecografiei transvaginale într-un anumit moment al ciclului menstrual dacă urmărim anumite obiective (de exemplu imediat după terminarea menstrei pentru vizualizarea mai clară a polipilor uterini).
- Se poate efectua chiar în timpul sângerării vaginale anormale (fiind chiar indicată pentru că orientează diagnosticul).
Când primesc rezultatul ecografiei?
Rezultatul ecografiei, sub forma raportului medical scris însoțit de imagini semnificative, este înmânat pacientei pe loc, chiar la sfârșitul examinării. Toate modificările identificate ecografic sunt explicate, pe înțeles, pacientei.
SUNTEM SUPRASPECIALIZAȚI ÎN ECOGRAFIA APARATULUI GENITAL FEMININ
Este foarte important, dacă este posibil, ca medicul ginecolog curant, care cunoaște detaliile cazului, să efectueze și ecografia transvaginală. Astfel, informațiile medicale vor fi utilizate optim pentru stabilirea diagnosticului și pentru adoptarea celor mai bune măsuri terapeutice.
Tarife

Aveți nevoie de evaluare genitomamară?
Aveți o problemă de sănătate și vă doriți cea mai bună conduită? Sunteți nesigură de diagnosticele anterioare și aveți nevoie de second opinion?
ECHIPA DR. JUMUGA VĂ STĂ LA DISPOZIȚIE!
CU SIGURANȚĂ, CU CALM, CU PROFESIONALISM
Programați un consult:
