Durerea mamară (de sâni) cunoscută medical sub termenul de mastodinie este foarte comună, afectând mai mult de 50% dintre femei, indiferent de vârstă.
Modul în care pacientele descriu mastodiniile variază foarte mult:
Durerea poate să apară secundar unor afecțiuni mamare, alteori este iradiată la nivelul sânului fiind datorată unor afecțiuni de vecinătate; de multe ori însă cauza concretă a durerilor la sâni rămâne neclară.
Alteori pacientele resimt în zona mamară o durere care, de fapt, nu este cauzată de o boală propriu-zisă a sânilor, ci este iradiată de la nivelul zonelor adiacente, fiind explicată de o serie de afecțiuni de vecinătate: traumatisme toracice, pericardita, pleurezie, boală cardiacă ischemică, artrită scapulohumerală, spondiloză cervicală, costocondrită, etc.
În primul rând pacientele trebuie să respecte evaluarea anuală de rutină a sânilor care presupune consult senologic și ecografie mamară (la care se adaugă după vârsta de 40 ani și mamografia la interval de 2 ani).
În al doilea rând, indiferent dacă s-a efectuat sau nu recent o evaluare a sânilor, dacă pacienta constată apariția unei dureri mamare ar trebui să se prezinte obligatoriu la medic mai ales dacă:
Elementul central al conduitei medicale se bazează pe evaluarea clinică și imagistică a sânilor astfel încât să stabilim un diagnostic cât mai precis. Evaluarea medicală presupune:
Consultul senologic – medicul va inspecta și respectiv va palpa ambii sâni precum și ariile ganglionare (zonele axilare și supraclaviculare) cu scopul de a depista acele modificări care ar putea explica cauzele durerii sau care ar putea anunța o problemă la nivelul sânului.
Ecografia mamară – de regulă, imediat, în continuarea consultului senologic, efectuăm și ecografia mamară care ne ajută enorm în orientarea diagnosticului și în stabilirea conduitei adecvate.
În funcție de vârsta pacientei dar și de modificările constatate putem apela și la alte explorări: sonoelastografia mamară (pe care o putem efectua concomitent cu ecografia de sân), mamografia sau examenul RMN.