Consultul senologic
SPECIALIZAȚI ÎN DIAGNOSTICAREA ȘI TRATAREA AFECȚIUNILOR MAMARE

Ce este consultul senologic?
Consultul senologic (consultul mamar) reprezintă examenul clinic al sânilor efectuat de către medicul specialist. De cele mai multe ori, acesta este efectuat de către medicul ginecolog fie separat, fie cu ocazia evaluării ginecologice.
Ce presupune consultul senologic?
Anamneza:
– inițial medicul discută cu pacienta pentru a stabili care este motivul evaluării, care sunt acuzele/simptomele, pentru a afla istoricul medical personal, dar și antecedentele familiale (în special dacă în familie au existat persoane diagnosticate cu afecțiuni canceroase genitomamare).
Examenul fizic:
– presupune inspecția și palparea sânilor, a toracelui, a regiunilor ganglionare axilare și supraclaviculare. Examinarea se efectuează cu pacienta în ortostatism (stand în picioare) în ipostaze succesive:
- cu mâinile pe lângă corp,
- cu mâinile ridicate deasupra capului,
- cu mâinile în șolduri.
Se poate efectua și cu pacienta în clinostatism (întinsă cu față în sus). Cu această ocazie medicul poate identifica o serie de modificări: asimetria sânilor, modificări de formă, anomalii ale pielii/ ale regiunii areolomamelonare (retracție, roșeața, ulcerație, modificări de tip eczematiform, etc), nodul/noduli, scurgeri mamelonare, ganglioni limfatici măriți (adenopatii).
Când este indicat consultul senologic?
Toate femeile ar trebui să se prezinte periodic la medic pentru consultul clinic al sânilor indiferent că vorbim de rutină sau de apariția unor probleme.
Pacientele trebuie să se prezinte la medic ori de câte ori apar modificări: mastodinii (dureri), dacă sânii devin asimetrici, dacă își modifică forma, dacă apar modificări ale pielii sau ale mameloanelor, dacă observă scurgeri mamelonare (mai ales sanghinolente), dacă decelează formațiuni/ noduli la palpare, etc.
În general, la pacientele asimptomatice, examenul senologic se efectuează anual , cu ocazia examenului ginecologic sau separat, fiind frecvent însoțit de ecografie mamară.
Care sunt indicațiile/recomandările după încheierea consultului senologic?
În funcție de particularitățile fiecărui caz în parte (vârstă, antecedente personale sau familiale, simptomatologie, eventuale anomalii depistate cu ocazia consultului clinic) medicul poate indica o serie de explorări suplimentare concomitente sau succesive:
- ecografie mamară;
- sonoelastografie mamară;
- examen citologic/bacteriologic din scurgerea mamelonară;
- mamografie;
- RMN;
- puncție biopsie mamară sub ghidaj ecografic.
Tarife

Aveți nevoie de evaluare genitomamară?
Aveți o problemă de sănătate și vă doriți cea mai bună conduită? Sunteți nesigură de diagnosticele anterioare și aveți nevoie de second opinion?
ECHIPA DR. JUMUGA VĂ STĂ LA DISPOZIȚIE!
CU SIGURANȚĂ, CU CALM, CU PROFESIONALISM
Programați un consult:
