Excizia polipilor endometriali pe cale histeroscopică
Polipii endometriali sunt formațiuni benigne dezvoltate la nivelul endometrului (pătură celulară care tapetează pe interior cavitatea uterină); se prezintă sub forma unor excrescențe ovoidale care se dezvoltă progresiv în cavitatea uterină și sunt formați din glande endometriale, stromă fibroasă și vase de sânge. Pot fi unici sau multipli și au dimensiuni variate, de la câțiva milimetri până la câțiva centimetri.
![artwork-intre Dr Jumuga](https://www.drjumuga.ro/wp-content/uploads/2020/03/artwork-intre-1.png)
Cum se manifestă polipii endometriali?
- Unele paciente cu polipi endometriali sunt asimptomatice la momentul diagnosticului; descoperirea lor este întâmplătoare, de regulă prin ecografie transvaginală, cu ocazia evaluărilor ginecologice de rutină
- Aproximativ 70% dintre pacientele cu polipi endometriali sunt sau vor deveni simptomatice acuzând sângerări anormale: menstre mai abundente sau prelungite, alteori sângerări între menstre, de regulă reduse cantitativ.
Ce riscuri se asociază cu polipii endometriali?
- Hemoragia – este cea mai frecventă complicație; de cele mai multe ori polipii determină sângerări ușoare sau moderate și mai rar complicații hemoragice; riscul este mai mare în cazul în care sunt polipi multipli, voluminoși;
- Infertilitatea
- Transformarea canceroasă – poate să apară în aproximativ 5% din cazuri (orice polip se poate maligniza dar riscul este mai mare în cazul polipilor de peste 1,5 cm, în cazul pacientelor aflate în menopauză sau care utilizează medicamente).
Cum se tratează polipii endometriali?
Rezecția pe cale histeroscopică este tratamentul de elecție pentru polipii endometriali care au indicație chirurgicală:
- În toate cazurile ce asociază sângerări anormale;
- În toate cazurile cu infertilitate;
- Atunci când polipii sunt mari (peste 1,5 cm);
- Când exista risc semnificativ de transformare canceroasă.
În afara acestor indicații (adică paciente tinere, asimptomatice, cu polip unic sub 1,5 cm, ce nu se confruntă cu probleme de infertilitate) conduita variază între monitorizare și excizie histeroscopică ținând cont și de dorința pacientei.
Ce este histeroscopia?
Histeroscopia este o tehnică endoscopică prin care putem explora canalul cervical și interiorul cavitații uterine în scop diagnostic; de asemenea este o cale de abord chirurgical modern, minim invaziv, prin care putem exciza o serie de formațiuni dezvoltate în cavitatea uterină, inclusiv polipii endometriali.
![polipi-endometriali-histeroscopic](https://www.drjumuga.ro/wp-content/uploads/2020/06/polipi-endometriali-histeroscopic.jpg)
![artwork-intre Dr Jumuga](https://www.drjumuga.ro/wp-content/uploads/2020/03/artwork-intre-1.png)
SUNTEM SUPRASPECIALIZATI ÎN HISTEROSCOPIE DIAGNOSTICĂ ȘI OPERATORIE
![artwork-intre Dr Jumuga](https://www.drjumuga.ro/wp-content/uploads/2020/03/artwork-intre-1.png)
Ce presupune rezecția polipilor pe cale histeroscopică?
- Evaluarea preoperatorie a pacientei – în vederea intervenției, pacienta este evaluată complet ginecologic, incluzând consult clinic, analize locale, ecografie transvaginală, precum și analize uzuale de laborator.
- Momentul optim al intervenției – imediat după încheierea menstrei.
- Intervenția nu presupune spitalizare – pacienta se prezintă cu puțin timp înaintea procedurii, fără să consume lichide sau alimente, cu dosarul medical complet.
- Procedura chirurgicală se realizează în blocul operator, sub anestezie intravenoasă de scurtă durată.
- Tehnic se realizează dilatația canalului cervical după care se pătrunde în cavitatea uterină cu histeroscopul (rezectoscopul); după inspecție se trece la efectuarea polipectomiei (polipul, sau după caz polipii, se rezecă și se trimit la examen anatomopatologic).
- La finalul intervenției se inspectează complet cavitatea uterină, se controlează hemostaza.
![artwork-intre Dr Jumuga](https://www.drjumuga.ro/wp-content/uploads/2020/03/artwork-intre-1.png)
ECHIPA NOASTRĂ ARE O VASTĂ EXPERIENȚĂ ÎN TOATE TIPURILE DE INTERVENȚII CHIRURGICALE HISTEROSCOPICE
![artwork-intre Dr Jumuga](https://www.drjumuga.ro/wp-content/uploads/2020/03/artwork-intre-1.png)
Care este evoluția postoperatorie?
- Evoluția postoperatorie este una foarte bună; pacienta este monitorizată postoperator pentru o perioadă scurtă de timp și apoi este externată
- Fiind o procedură minim invazivă, endoscopică, de cele mai multe ori recuperarea este foarte rapidă; practic pacienta își poate relua imediat activitățile socioprofesionale curente;
- În zilele următoare histeroscopiei pot exista sângerări vaginale minore, variabile de la pacientă la pacientă; în general sunt intermitente și nesemnificative cantitativ.
- Pacienta revine la control aproximativ la o lună după operație cu rezultatul anatomopatologic.
Ce riscuri implică operația?
Rezecția polipilor endometriali este o intervenție sigură, cu riscuri foarte mici. Dintre complicațiile posibile amintim :
- Hemoragia – sângerarea semnificativă în timpul intervenției sau post intervenție este neobișnuită în cazul exciziei polipilor endometriali;
- Perforația uterină – este un risc comun pentru toate procedurile endouterine; și histeroscopia asociază un risc scăzut de perforație a peretelui uterin;
- Intravazarea lichidului de distensie uterină în sistemul circulator – asociată cu intervențiile de lungă durată (în general rezecția polipilor nu durează foarte mult)
- Endometrita postoperatorie – complicațiile infecțioase posthisteroscopie sunt rare.
![artwork-intre-magenta Dr Jumuga](https://www.drjumuga.ro/wp-content/uploads/2020/03/artwork-intre-magenta.png)
Aveți nevoie de evaluare genitomamară?
Aveți o problemă de sănătate și vă doriți cea mai bună conduită? Sunteți nesigură de diagnosticele anterioare și aveți nevoie de second opinion?
ECHIPA DR. JUMUGA VĂ STĂ LA DISPOZIȚIE!
CU SIGURANȚĂ, CU CALM, CU PROFESIONALISM
Programați un consult:
![artwork-intre-magenta Dr Jumuga](https://www.drjumuga.ro/wp-content/uploads/2020/03/artwork-intre-magenta.png)