istmocel

Istmocelul

Dr Jumuga

Ce este istmocelul?

Istmocelul sau cicatricea uterină defectuoasa post operație cezariană reprezintă o nișă în peretele uterin anterior chiar la nivelul cicatricei postcezariana.

Cauza concreta ramane neclara dar este acceptat faptul ca rezultă dintr-o vindecare defectuoasă a cicatricei după operația cezariană.

Prevalența variază de la 20% până la 80% dintre pacientele care au nascut prin operatie cezariana.

Se asociază frecvent cu sângeri uterine anormale și infertilitate.

istmocelul
istmocelul

Istmocel – Simptome

Este foarte frecvent întâlnit la pacientele care nasc prin operație cezariană.

De cele mai multe ori este asimptomatic sau asociază simptome minore.

Cea mai comună manifestare clinică este reprezentată de sângerările uterine care apar după menstruatie. Pacientele acuză sângerări uzual reduse cantitativ , de culoare închisă (spotting) care se întind pe mai multe zile, în medie 3-5 zile,  uneori chiar până la 10-14 zile. Prezența acestor sângerări se explică atât prin retenția de sânge menstrual la nivelul nișei (evacuarea sângelui menstrual este încetinită) dar și prin microhemoragie locală la nivelul istmocelului.

Alte simptome întâlnite pot fi acuzele dureroase de tip dismenoree, durere pelvină cronică și, mai rar, dispareunia. Aceste simptome se explică prin inflamația locală cronică generată de persistenta sângelui menstrual la nivelul nișei.

Pacientele se plâng de asemenea de infertilitate – aceasta se explică prin inflamația locală ce poate să interfere cu implantarea, afectarea calității mucusului cervical care este vâscos și afectează motilitatea spermatozoizilor.

Istmocelul – Complicații

Istmocelul se poate asocia cu:

  • sângerări uterine anormale post menstruale;
  • menoragii;
  • dismenoree;
  • dispareunie;
  • durere pelvină cronică în zona suprapubiana;
  • infertilitate secundară;
  • sarcina ectopica.

Istmocel – diagnostic

Diagnosticul istmocelului se realizează cel mai frecvent prin ecografie transvaginala care reprezintă standardul de diagnostic.

Ecografic istmocelul se prezintă ca o arie de regulă triunghiulară, anecogena, la nivelul peretelui uterin anterior, chiar la nivelul cicatricei de la operația cezariană.

Si alte metode de diagnostic pot fi utilizate: sonohisterografia, histerosalpingografia și examenul RMN.

Istmocelul – diagnostic histeroscopic

Histeroscopia reprezintă  cea mai bună metodă de diagnostic (și frecvent și de tratament concomitent).

Astfel, histeroscopic, istmocelul apare ca un defect al peretelui uterin anterior la nivelul cicatricei post cezariană, situat la nivel istmic sau în partea superioară a canalului cervical și se prezintă ca o adancitura in peretele uterin, ca o invaginatie a endometrului care este acoperita de o mucoasa subțire și netedă cu vase dilatate și fibroza, acoperită de sânge menstrual.

istmocelul

Istmoplastia histeroscopică

Istmoplastia histeroscopica (tratamentul istmocelului pe cale histeroscopica) reprezintă metoda cea mai simpla, rapida si conservatoare.

Nu toate pacientele diagnosticate cu istmocel necesită tratament!

Acesta este indicat în special în cazurile cu istmocel simptomatic (sângerări prelungite după menstra, acuze dureroase sau infertilitate).

Tratamentul urmărește să faciliteze drenajul sângelui menstrual astfel încât să nu mai stagneze la nivelul nișei și respectiv să anuleze sursa locală de sângerare suplimentară si mucoasa inflamata de la nivelul cicatricei.

Istmoplastia histeroscopica este o intervenție minim invazivă, endoscopica, de scurtă durată, care se realizează sub anestezie frecvent intravenoasa și cu regim de spitalizare de zi (pacienta se externează în aceeași zi după procedură).

istmocel

Tehnic presupune succesiv  rezecția marginilor fibroase ale defectului (mai întâi marginea distală și apoi cea proximala), iar la final electrocoagularea apexului nișei pentru a distruge mucoasa inflamată și vasele dilatate de la acest nivel.

Primul timp presupune rezectia cu ansa histeroscopica a marginii fibroase distale a defectului pana in tesut muscular.

istmocelul

Timpul 2  presupune rezectia cu ansa histeroscopica a marginii fibroase proximale a defectului pana in tesut muscular sanatos.

istmocel

Practic rezectia marginilor fibroase incearca sa anuleze efectul de nisa si sa impiedice stagnarea sangelui la acest nivel.

istmocel

Timpul 3 al istmoplastiei este reprezentat de electrocoagularea nisei restante (partea profunda sau apexul). Acest timp al interventiei urmareste sa distruga vasele dilalate de la acest nivel si tesutul inflamat care sta la baza sangerarii locale si care explica acuzele dureroase ale unora dintre paciente.

istmocel

Electrocoagularea nisei dupa rezectia marginilor – partea initiala

Aspectul final postoperator al istmoplastiei histeroscopice:

Istmocelul – aspect histeroscopic final post istmoplastie

Evolutia postoperatorie este in general una foarte buna, insotita uzual de mici sangerari pe cale vaginala, dureri pelvine minore si reintoarcere rapida la activitatile zilnice.

Dr Jumuga

Aveți nevoie de evaluare genitomamară?
Aveți o problemă de sănătate și vă doriți cea mai bună conduită? Sunteți nesigură de diagnosticele anterioare și aveți nevoie de second opinion?

ECHIPA DR. JUMUGA VĂ STĂ LA DISPOZIȚIE!

CU SIGURANȚĂ, CU CALM, CU PROFESIONALISM

Programați un consult:

București – Royal Hospital

021.9095

Slatina – Lisimed

0732.161.762

Dr Jumuga

Adresați-ne orice întrebare legată de sănătatea femeii în formularul de mai jos: