Rana pe col
“Rana pe col” este un termen vag, nemedical, care reflectă în general prezența unei zone roșiatice, eventual erozive, la nivelul colului uterin.

Este un termen foarte frecvent utilizat în limbaj popular de către paciente; sunt de asemenea mulți medici ginecologi care folosesc acest termen în discuția cu pacientele dorind să atragă atenția, într-un mod facil, asupra unei modificări pe care au constatat-o în timpul consultului ginecologic la nivelul colului uterin.
În practica noastră medicală evităm să utilizăm acest termen deoarece:
- Nu reprezintă un termen real, medical;
- Nu este un diagnostic în sine;
- Este o afirmație foarte vagă, generală, care deseori pretează la confuzie și generează panică;
- Uneori pacientele etichetate ca prezentând rană pe col sunt în realitate sănătoase, alteori pot prezenta chiar cancer de col uterin.
Ce este “rana pe col”?
Examenul clinic al colului uterin este o parte esențială a consultului ginecologic. Medicul va menționa totdeauna dacă aspectul macroscopic al colului uterin este normal sau dacă prezintă modificări.
Se întâmplă relativ frecvent în practica ginecologică să identificăm pe suprafața colului uterin “o rană”: în realitate de cele mai multe ori este vorba despre o zonă roșie, uneori discretă, rozată, alteori evidentă, extinsă, eventual sângerândă sau erozivă.

SUNTEM GINECOLOGI CU EXPERIENȚĂ ÎN DIAGNOSTICAREA ȘI TRATAREA LEZIUNILOR COLULUI UTERIN.
SUPRASPECIALIZAȚI ÎN COLPOSCOPIE.

Ce se ascunde în spatele termenului de “rană pe col”?
Diferite situații medicale se pot asocia cu o zonă roșie pe col , de la cele mai banale și până la cele mai grave, cum este cancerul de col uterin. Cele mai comune cauze în practica ginecologică sunt următoarele:
- Ectopia, zona de transformare – sunt modificări normale, fiziologice, care explică frecvent prezența unei zone roșii evidente pe colul femeilor tinere, sănătoase
- Inflamația, cervicita – diferitele inflamații vaginale și ale colului uterin pot genera congestia colului uterin
- Leziunile precanceroase ale colului uterin (displaziile) – pot fi complet inaparente ochiului liber; alteori pot genera modificări eritematoase discrete pe col
- Cancerul de col uterin – la debut, cancerul cervical se poate prezenta ca o zona roșiatică, ușor sângerândă și intră în diagnosticul diferențial cu situațiile menționate anterior.
Care sunt simptomele pacientelor cu ”rană pe col”?
Multe paciente depistate cu “rană pe col” sunt asimptomatice. Deși nu putem vorbi despre simptome specifice asociate cu “rana pe col” pacientele pot avea o serie de acuze determinate de afecțiunea de bază:
- sângerări la contactul sexual;
- tulburări menstruale;
- secreție vaginală abundentă;
- prurit, usturimi vaginale, etc;
- dureri la contact sexual.
Ce investigații sunt necesare?
O zonă roșie pe col (o “rană”) poate însemna uneori cancer de col uterin! De aceea pacientele trebuie să fie investigate adecvat. Pot fi necesare:
- Examenul de secreție vaginală;
- Testarea cervicală pentru chlamydia, micoplasma;
- Examenul citologic Babeș-Papanicolaou;
- Testarea HPV;
- Colposcopia;
- În anumite cazuri chiar biopsia colului uterin.
Cum se tratează?
Nu există un tratament standard pentru “rana pe col”; se întâmplă să întâlnim cazuri în care pacienta primește acest “diagnostic” la pachet cu recomandarea de cauterizare a colului uterin.
În realitate conduita medicală trebuie adaptată specific pentru fiecare pacientă în parte. Este esențial să investigăm corect cazul pentru a diagnostica afecțiunea de bază; abia apoi vom putea să recomandăm tratamentul potrivit, dacă acesta va fi necesar.

Aveți nevoie de evaluare genitomamară?
Aveți o problemă de sănătate și vă doriți cea mai bună conduită? Sunteți nesigură de diagnosticele anterioare și aveți nevoie de second opinion?
ECHIPA DR. JUMUGA VĂ STĂ LA DISPOZIȚIE!
CU SIGURANȚĂ, CU CALM, CU PROFESIONALISM
Programați un consult:
