Consultul ginecologic. Recoltarea analizelor locale

Ce este consultul ginecologic?
Consultul ginecologic reprezintă examinarea aparatului genital feminin (adică a organelor genitale externe și interne) și este efectuat de către medicul specialist ginecolog.
Ce presupune consultul ginecologic?
Examenul clinic genital presupune câteva etape:
În primul rând este necesară o anamneză atentă ( discuția cu pacienta) urmărind:
- care sunt motivele prezentării (cu detalierea eventualelor acuze),
- când a survenit ultima menstră,
- caracterele generale ale ciclului menstrual ( durată, flux, regularitate),
- utilizarea de metode contraceptive,
- informații cu privire la nașteri sau avorturi
- istoricul personal patologic (diverse afecțiuni asociate, eventuale intervenții chirurgicale anterioare, etc)
- istoricul familial (este important să cunoaștem antecedentele heredocolaterale pentru că putem identifica factori de risc pentru o serie de boli care au o predispoziție familială).
Examenul cu valve/specul:
- Este etapa inițială a examenului ginecologic care își propune inspecția locală utilizând depărtătoare vaginale (valve, specul); astfel medicul examinează succesiv colul uterin (partea de jos a uterului), mucoasa vaginală, secreția vaginală (numită și leucoree) și vulva;
- Cu această ocazie medicul poate recolta o serie de analize: examen Babeș- Papanicolaou, testare HPV, culturi din col, testare pentru chlamydia, mycoplasma și ureaplasma, examen de secreție vaginală.
Tușeul vaginal: urmează după examenul cu valvele și își propune obținerea de informații despre organele genitale interne – uter, trompe, ovare – prin palpare; medicul ginecolog va realiza o palpare bimanuală a aparatului genital (cu o mână transabdominal, respectiv, cu unul/două degete de la cealaltă mână, intravaginal).
Deseori consultul ginecologic este completat, în cadrul aceleeași vizite , cu o serie de investigații suplimentare, fiind doar o parte în cadrul unei evaluări ginecologice mai ample; dincolo de analizele locale menționate anterior se mai poate efectua și colposcopie, ecografie transvaginală, uneori se poate preleva o biopsie din leziuni suspecte.
De asemenea, cu ocazia consultului ginecologic, se poate efectua și consultul senologic (examenul clinic al sânilor).
Când se efectuează consultul ginecologic?
- De rutină – chiar dacă nu au niciun fel de acuze, după începerea activității sexuale, toate femeile trebuie să se prezinte periodic la medic pentru evaluarea ginecologică, cel puțin o dată pe an, cu scopul de a depista precoce o serie de afecțiuni ale aparatului genital care, în etapa inițială, evoluează frecvent asimptomatic;
- Preconcepțional – înainte de planificarea unei sarcini;
- Oricând, la pacientele simptomatice – sunt o serie de acuze care trimit pacientele la ginecolog. Dintre acestea, cele mai frecvente sunt: tulburările de ciclu menstrual, sângerările anormale, durerile pelvine sau la contact, secreția vaginală modificată, etc.
Care sunt recomandările în urma consultului ginecologic?
- În funcție de motivul prezentării, de acuzele pacientei, de modificările patologice pe care medicul ginecolog le identifică în timpul consultului, pot fi necesare o serie de investigații suplimentare care pot fi efectuate în aceeași vizită sau într-o vizită ulterioară ( test Babeș-Papanicolaou, testare HPV, teste infecțioase, ecografie transvaginală sau colposcopie, analize uzuale de sânge și urină, analize hormonale).
- În momentul în care toate investigațiile suplimentare sunt finalizate, pacienta revine la medic pentru a discuta toate rezultatele și pentru a stabili conduita.
Tarife

Aveți nevoie de evaluare genitomamară?
Aveți o problemă de sănătate și vă doriți cea mai bună conduită? Sunteți nesigură de diagnosticele anterioare și aveți nevoie de second opinion?
ECHIPA DR. JUMUGA VĂ STĂ LA DISPOZIȚIE!
CU SIGURANȚĂ, CU CALM, CU PROFESIONALISM
Programați un consult:
