Alte 8 semne ale cancerului mamar cu excepția nodulilor
Prezența unui nodul la sân poate fi primul semn clinic al unui cancer mamar.
Nu orice nodul mamar înseamnă cancer;
cu toate acestea cel mai frecvent mod în care boala se manifestă inițial este apariția unei formațiuni palpabile într-un sân (formațiune dură, deseori nedureroasă, cu retracție cutanată, cu mobilitate redusă sau imobilă, care persistă indiferent de fazele ciclului menstrual și care are tendința evidentă de creștere în dimensiuni).
Există și alte semne ale prezenței cancerului mamar, semne care pot să apară independent sau în asociere cu un nodul mamar; este bine ca pacientele să cunoască aceste semne și, în cazul în care le observă, trebuie să se prezinte cât mai rapid la medicul specialist.
Așadar, în afara prezenței nodulilor mamari, alte semne care pot indica prezența cancerului la sân sunt:
1. Modificările la nivelul tegumentului
Zone de piele foarte uscată, precum o eczemă, sau cu aspect asemănător unei arsuri solare, îngroșări ale pielii în orice zonă a sânului sau o retracție a pielii. Aceste schimbări pot fi simptome fie ale unui tip rar de cancer mamar (Boala Paget) dar și ale unui cancer invaziv; la fel de bine însă pot fi expresia unei afecțiuni benigne.
2. Apariția secrețiilor mamelonare
Secreții mamelonare pot apărea, acestea având o consistență subțire sau mai groasă și o culoare care poate varia de la transparent, la lăptos, galben, verde sau sangvinolent.
Deși prezența secrețiilor mamelonare nu este semn de cancer în cele mai multe cazuri, asta nu înseamnă că este un semn de neglijat.
Controlul medical este cu atât mai urgent cu cât secreția se manifestă spontan, adică fără a atinge sau a strânge mamelonul și dacă este cu sânge roșu sau închis. Secrețiile mamelonare pot apărea și din alte cauze, precum: infecții ale sânului, canale dilatate, mastoză fibrochistică, efecte adverse ale tratamentului cu anumite medicamente sau anumite afecțiuni precum cele de tiroidă.
3. Aspectul de coajă de portocală
Aspectul de coajă de portocală poate fi un semn al cancerului mamar inflamator (o formă agresivă de cancer). Celulele canceroase pot cauza o acumulare de lichid limfatic care duce la inflamație sau aspect de coajă de portocală.
Este esențial să consultați medicul specialist dacă apar aceste modificări la nivelul sânilor.
4. Modificări la nivelul axilei – adenopatia axilară
Ganglionii limfatici sunt elemente deosebit de importante ale sistemului imunitar, cu rol în apararea organismului de diferite boli. În cazul în care celulele canceroase migrează, acestea vor ajunge în primul rând la nodulii limfatici axilari, ceea ce poate duce la mărirea de volum a lor.
Adenopatia axilară poate să apară însă și în alte afecțiuni: leucemii, limfoame, unele afecțiuni imunologice (lupus, artrita reumatoidă) sau infecțioase ( tuberculoza, toxoplasmoza, sifilis, viroze respiratorii)
5. Durerile la nivelul sânului sau mamelonului
De cele mai multe ori cancerul la sân aflat în stadii de debut nu doare, acesta fiind un motiv frecvent în practica medicală pentru care pacientele amână foarte mult prezentarea la medic; frecvent, durerile la sân se asociază cu modificări benigne sau au un caracter funcțional; cu toate acestea durerea localizată poate fi și semnul unui cancer; de aceea orice formă de durere resimțită la nivelul sânilor trebuie investigată pentru siguranță cu ajutorul medicului specialist.
6. Retracția mamelonului
Retracția mamelonului este una dintre schimbările frecvente produse de cancerul mamar. În general, orice modificare la nivelul mameloanelor trebuie să ridice semne de întrebare și trebuie să trimită pacienta la medic pentru consult de specialitate.
7. Înroșirea unui sân
Înroșirea unui sân poate fi un semn de îngrijorare mai ales dacă apare la o femeie care nu alăptează; obligatoriu necesită consult senologic pentru a lămuri diagnosticul; sub această formă se poate prezenta o formă severă de cancer mamar: carcinomul inflamator.
8. Modificarea de volum a unui sân
Modificarea de volum a unui sân (mărirea sau retractarea sânului) ceea de duce la apariția unei asimetrii evidente între cei doi sâni poate fi semnul unui cancer mamar.
Când este necesar să mergem la medic?
Cu toate că unele schimbări la nivelul sânilor sunt normale, sau au în spate o serie de afecțiuni benigne (necanceroase), odată cu înaintarea în vârstă, este indicat să nu le neglijăm și să ne prezentăm la medic pentru consult. Cu atât mai mult ar trebui să acordăm atenție acestor schimbări de la nivelul sânilor (menționate mai sus) dacă nu pot fi relaționate cu ciclul menstrual, dacă sunt persistente. Doar medicul specialist este cel care poate diferenția aceste semne și poate oferi un diagnostic corect.
De asemenea, să nu uitam că majoritatea cazurilor de sân incipiente sunt asimptomatice, astfel încât depistarea lor nu este posibilă decât la acele paciente care se prezintă regulat pentru evaluarea de rutină (anual consult clinic al sânilor însoțit de ecografie mamară, la care se adaugă mamografia, la fiecare 2 ani, după vârsta de 40 ani).