Infecția cu virusul HPV

HPV (Human Papilloma Virus) este un virus ADN care infectează celulele scuamoase umane din structura tegumentului și a mucoaselor. Sunt identificate peste 100 de tipuri de HPV; dintre acestea aproximativ 30-40 de tulpini pot să infecteze tractul genital inferior al femeii (colul uterin, vaginul, vulva).

Dr Jumuga

De ce este importantă infecția genitală cu HPV?

Infecția HPV are o importanță majoră în practica ginecologică deoarece este foarte frecventă și are potențial oncogen: poate să determine la unele paciente apariția de leziuni precanceroase sau canceroase care se localizează în primul rând la nivelul colului uterin și, mai rar, la nivelul vaginului, vulvei sau anusului.

Din punct de vedere clinic distingem două mari categorii de virusuri HPV:

  • Tulpinile low-risk (HPV-LR) – generează rareori leziuni scuamoase precanceroase (displazie/CIN) sau cancer de col uterin; cele mai cunoscute sunt tipurile 6 și 11 care determină papiloamele genitale (condiloamele acuminate).
  •  Tulpinile high-risk (HPV-HR) – pot să determine leziuni precanceroase majore (HSIL/ adenocarcinom în situ) sau cancer de col uterin; astfel, femeile infectate cu HPV-HR au un risc de aproape 200 de ori mai mare de a dezvolta cancer de col uterin în comparație cu cele  neinfectate. Cele mai cunoscute/frecvente tulpini HPV-HR sunt tipurile 16 și 18; împreună, acestea sunt responsabile pentru 70 % din cazurile de cancer de col uterin.

Cât de frecventă este infecția HPV?

Infecția genitală cu HPV este cea mai comună infecție transmisă sexual!  Practic, șansele unei femei de a se infecta cu HPV, de-a lungul vieții, sunt de peste 80%. În general, infecția cu HPV este mai frecventă la femeia tânără, incidența maximă fiind la grupa de vârstă 20-24 ani.

Cum se transmite virusul HPV?

Principala cale de transmitere a virusului este contactul sexual. Mai rar, infecția se poate transmite prin contact nonsexual, autoinoculatie, transfer prin intermediul obiectelor.

Cum se manifestă infecția HPV?

Marea majoritate a pacientelor infectate cu  HPV sunt asimptomatice; uneori pot prezenta papiloame (condiloame) în zona perineului (perianal, perivulvar). De  aceea este foarte importantă evaluarea ginecologică periodică  a tuturor pacientelor chiar daca sunt asimptomatice.

Cum diagnosticăm prezența virusului HPV?

Diagnosticul infecției HPV se ralizează prin testare/genotipare HPV care presupune identificarea ADN-ului viral într-o probă recoltată de la nivelul colului uterin cu o periuță specială (într-o manieră similară cu prelevarea examenului Babeș-Papanicolaou).

Când se efectuează testarea HPV?

  • La pacientele simptomatice – atunci când se identifică prezența condiloamelor.
  • La pacientele asimptomatice în scop de screening – testarea HPV este recomandată periodic alaturi de examenul Papanicolaou pentru a îmbunătăți rata de detecție  a leziunilor precanceroase ale colului uterin.
  • La pacientele asimptomatice cu rezultate anormale la examenul Babeș-Papanicolaou sau la colposcopie.

Ce investigații sunt necesare dacă testarea HPV este pozitivă?

Indiferent de motivul pentru care s-a efectuat testarea HPV, atunci când aceasta este pozitivă, este necesar să corelăm rezultatul cu:

  • examenul  ginecologic;
  • examenul citologic Babeș-Papanicolaou;
  • colposcopia.

În cazul în care suspectăm prezența unei leziuni precanceroase sau canceroase devine necesară biopsia colului uterin.

“Am HPV! O să am cancer de col uterin?”

Deseori testarea HPV pozitivă are un impact psihologic major asupra pacientelor; “Cum m-am infectat? Am rană pe col? Voi dezvolta cancer?”  sunt întrebări foarte frecvente  pe care pacientele ni le adresează cu ocazia consultului ginecologic.  De aceea este foarte important să afirmăm faptul că infecția HPV nu înseamnă cancer!

Nu toate infecțiile cu HPV-HR vor conduce inevitabil către cancer de col uterin; ba dimpotrivă, marea majoritate a acestor infecții vor fi asimptomatice, subclinice și  vor regresa spontan.

O proporție mică dintre infecțiile HPV-HR vor determina în timp, de regulă lent, apariția leziunilor precanceroase majore; acestea vor putea fi însă diagnosticate la timp prin examen Papanicolaou și colposcopie și tratate (excizate) astfel încât să prevenim evoluția spre cancer, cu o singura condiție: prezentarea periodică la medicul ginecolog chiar în lipsa oricăror simptome!

De cele mai multe ori apariția cancerului de col uterin este rezultatul unui concurs de factori:

  • infecție persistentă, cronică,  cu HPV-HR;
  • paciente cu imunitate scăzută, fumătoare, etc.;
  • neprezentarea la controalele ginecologice periodice de screening.

Putem să prevenim infecția cu HPV?

Deși nu putem vorbi despre o prevenție completă, există o serie de măsuri prin care se poate limita infectarea cu  HPV și astfel se poate reduce riscul de apariție a cancerului de col uterin:

  • întârzierea debutului vieții sexuale;
  • limitarea numărului de parteneri sexuali;
  • utilizarea prezervativului;
  • vaccinarea antiHPV – este măsura cea mai eficientă; se poate realiza  de la vârsta de 9 ani; se recomandă uzual la vârsta de 11-12 ani; se poate efectua și ulterior acestei vârste, ideal  însă înainte de începerea vieții sexuale.

Cum tratăm infecția HPV?

În prezent, nu există un tratament eficient îndreptat direct împotriva  virusului HPV; de aceea,  pentru noi,  ginecologii,  obiectivul major este  să depistăm la timp acele paciente HPV pozitive care dezvoltă leziuni cervicale precanceroase. Tratamentul se va adresa astfel efectelor virusului și se va îndrepta către aceste leziuni precursoare astfel încât să evităm  evoluția lor ulterioara către cancer invaziv de col uterin.

Dr Jumuga

Aveți nevoie de evaluare genitomamară?
Aveți o problemă de sănătate și vă doriți cea mai bună conduită? Sunteți nesigură de diagnosticele anterioare și aveți nevoie de second opinion?

ECHIPA DR. JUMUGA VĂ STĂ LA DISPOZIȚIE!

CU SIGURANȚĂ, CU CALM, CU PROFESIONALISM

Programați un consult:

București – Royal Hospital

021.9095

Slatina – Lisimed

0732.161.762

Dr Jumuga

Adresați-ne orice întrebare legată de sănătatea femeii în formularul de mai jos: