Histerectomia în practica ginecologică

Ce este histerectomia?

Histerectomia reprezintă îndepărtarea chirurgicală a uterului. Este o intervenție frecventă în practica ginecologică având multiple indicații, pentru afecțiuni benigne sau canceroase.

Ce implicații are histerectomia?

Îndepărtarea uterului are unele consecințe; cele mai importante sunt lipsa menstrei și imposibilitatea obținerii unei sarcini.

 • Lipsa menstruației – după îndepărtarea uterului pacientele nu vor mai avea menstruație;
 • Histerectomia nu înseamnă menopauză – chiar dacă după operație menstra dispare, ovarele își vor continua activitatea hormonala în mod normal (menopauza se instalează numai dacă histerectomia se însoțește și de îndepărtarea ovarelor);
 • Pacientele nu vor mai putea obține sarcini după operație; este o consecință semnificativă la femeile nulipare (care nu au nașteri) sau care își mai doreau și alte sarcini;
 • Histerectomia nu interferează cu viața sexuală; pacientele își vor putea relua viața sexuala la 4-6 săptămâni de la operație.

Cum se clasifică histerectomiile?

În funcție de cât de extinsă este rezecția chirurgicală, histerectomiile se împart în mai multe tipuri sau clase; cele mai frecvent utilizate în practica medicală sunt:

 • Histerectomia parțială/subtotală – este o procedură în care se îndepărtează doar corpul uterin în timp ce colul (partea de jos a uterului) rămâne intact; se utilizează strict pentru afecțiuni necanceroase, la paciente foarte tinere.
 • Histerectomia totală (histerectomia simplă, clasa I) – presupune îndepărtarea completa  a uterului (corp și col); în funcție de particularitățile cazului se poate însoți uneori și de anexectomie (îndepărtarea trompelor și a ovarelor); este o procedură destinată, în marea majoritate a cazurilor, afecțiunilor ginecologice benigne (necanceroase)
 • Histerectomia radicală (clasa III) sau histerectomia radicală modificată (clasa II) – sunt intervenții chirurgicale mai extinse, cu viză oncologică; uterul este complet îndepărtat împreună cu o parte variabila din țesuturile și structurile adiacente (cu o parte din vagin, cu structurile conjunctivovasculare de vecinătate, frecvent împreună cu ganglionii limfatici pelvini sau cu anexele); se adresează diferitelor tipuri de cancere ginecologice.

Care sunt căile de abord chirurgical în histerectomie?

Histerectomia abdominală (deschisă, “clasică”) – presupune efectuarea intervenției chirurgicale printr-o incizie la nivelul abdomenului; uzual este o incizie joasă transversală, deasupra pubelui – asemănătoare cu incizia de la cezariană; rareori apelăm la incizia longitudinală mediană pubo-ombilicală (tumori voluminoase, cazuri oncologice).

Histerectomia laparoscopică – presupune efectuarea intervenției prin intermediul unor incizii foarte mici la nivelul peretelui abdominal (de 5-10 mm); este o procedură minim invazivă, videoasistata, cu recuperare mai rapidă;  o preferăm ori de câte ori este posibil.

Histerectomia vaginală – presupune îndepărtarea uterului prin vagin; are avantajul că evită efectuarea unei incizii la nivelul peretelui abdominal, recuperarea fiind de asemenea mai rapidă.

Dr Jumuga

ABORDĂM ÎN PRACTICA NOASTRĂ TOATE TIPURILE DE HISTERECTOMII, ATÂT PE CALE LAPAROSCOPICĂ CÂT ȘI PRIN CHIRURGIE DESCHISĂ.

Dr Jumuga

Când se indica histerectomia?

Sunt numeroase situații  în practica ginecologică în care se recomandă efectuarea histerectomiei:

 • Afecțiuni oncologice: cancerul de col uterin, cancerul uterin (adenocarcinomul endometrial), cancerul ovarian
 • Afecțiuni precanceroase: adenocarcinomul endocervical in situ ; hiperplazia atipică endometrială
 • Reducerea riscului pentru cancer la paciente cu mutații BRCA1, BRCA 2, sindrom Lynch,
 • Fibroamele uterine multiple/ voluminoase cu complicații secundare,
 • Menometroragiile persistente care nu pot fi controlate altfel,
 • Sindromul algic pelvin cronic,
 • Unele forme severe de endometrioză,
 • Prolapsul uterin, etc.
Dr Jumuga

ECHIPA DR JUMUGA – CHIRURGI ANTRENAȚI ÎN TOATE TIPURILE DE OPERAȚII GINECOLOGICE.

Dr Jumuga

Ce complicații pot să apară?

În general, histerectomia este o intervenție sigură; în același timp este o procedură chirurgicală majoră, care,  mai ales în cazurile dificile sau în cazurile oncologice, poate asocia o serie de complicații:

 • Leziuni ale organelor de vecinătate: ale vezicii urinare, ale rectului, ale ureterelor, ale intestinului
 • Hemoragii intraoperatorii sau postoperatorii care să necesite transfuzii sau reintervenții chirurgicale
 • Complicații infecțioase: abces la nivelul pelvisului sau la nivelul peretelui abdominal
 • Tulburări de funcționare normală a vezicii urinare
 • Tromboză venoasă profundă sau tromboembolism pulmonar
 • Limfochist la nivelul pelvisului – după operațiile oncologice care se însoțesc de excizia ganglionilor limfatici.
Dr Jumuga

Aveți nevoie de evaluare genitomamară?
Aveți o problemă de sănătate și vă doriți cea mai bună conduită? Sunteți nesigură de diagnosticele anterioare și aveți nevoie de second opinion?

ECHIPA DR. JUMUGA VĂ STĂ LA DISPOZIȚIE!

CU SIGURANȚĂ, CU CALM, CU PROFESIONALISM

Programați un consult:

București – Royal Hospital

021.9095

Slatina – Lisimed

0732.161.762

Dr Jumuga

Adresați-ne orice întrebare legată de sănătatea femeii în formularul de mai jos: