Puncția biopsie mamară sub ghidaj ecografic

ANTRENAȚI ÎN DIAGNOSTICAREA ȘI TRATAREA AFECȚIUNILOR SÂNULUI
Dr Jumuga

Ori de câte ori în practica medicală, în urma evaluării clinice și a investigațiilor imagistice,  identificăm formațiuni mamare suspecte este obligatoriu să efectuăm biopsie mamară, singura metodă care permite diagnosticul de certitudine.

Biopsia mamară NU trebuie asociată obligatoriu cu diagnosticul de cancer la sân! Nu orice biopsie va conduce inevitabil către acest diagnostic; dimpotrivă, biopsia mamară trebuie percepută de către pacienta că fiind cea mai precisă  metodă de diagnostic care, ulterior, ne permite să adoptăm rapid cea mai potrivită conduită medicală.

Există mai multe variante de biopsie mamară:  puncția aspirativă cu ac fin (FNA), punctia biopsie cu ac gros, biopsia vacuum-asistată, biopsia chirurgicală incizională sau excizională.

În practica medicală, exceptând câteva situații particulare, vorbim în realitate despre 2 mari variante de biopsie mamară:

  • Puncția biopsie percutanată cu ac gros (tru cut) – este cea mai utilizată metodă; acoperă aproximativ 80% din cazurile medicale în care este necesară biopsia mamară.
  • Biopsia chirurgicală excizională – utilizată în 10-20 % din cazuri, presupune excizia în totalitate a leziunii care se trimite la examenul anatomopatologic extemporaneu (intraoperator). Este necesară în general în cazurile în care puncția biopsie nu este tehnic posibilă sau atunci când rezultatul biopsiei este discordant cu investigațiile efectuate anterior.
Așa cum menționam anterior,  puncția biopsie mamară cu ac gros reprezintă “gold standard”-ul pentru diagnosticul leziunilor mamare suspecte.
  • Este o metodă minim invazivă prin care, cu ajutorul unui ac special, prelevăm câteva fragmente clindrice de țesut de la nivelul formațiunii suspecte pe care le trimitem la examen anatomopatologic;
  • Nu presupune spitalizare;
  • Riscurile posibile asociate sunt rare; este o metodă relativ dureroasă (necesită anestezie), poate fi urmată de hematom local cu echimoză (vânătaie); există risc scăzut de infecție locală; extrem de rar pot fi lezate structuri intratoracice;
  • Se efectuează sub anestezie locală;
  • Se poate efectua și sub anestezie intravenoasă de scurtă durata (în cazurile dificile, cu formațiuni multiple, la paciente anxioase, etc.);
  •  Poate fi necesară oprirea/schimbarea pentru scurt timp a unor tratamente cronice (antitrombotic, anticoagulant);
  • În majoritatea covârșitoare a cazurilor se efectuează sub ghidaj ecografic;
  • Practic pacienta este așezată la orizontală, în poziție confortabilă; se identifica ecografic leziunea, se efectuează dezinfectarea zonei de interes, se introduce acul de puncție sub control ecografic și se prelevează în medie 4 fragmente de țesut care se trimit către servicul de anatomie patologică. Se aplică presiune locală pentru câteva minute în scop hemostatic. Se dezinfectează din nou locul de puncție și se aplică un mic pansament care se menține câteva ore;
  • După manevră pacienta este supravegheată pentru o scurtă perioada de timp.

La ce să se aștepte pacienta după biopsie?

  • Uzual evoluția postbiopsie este una foarte bună. În general locul de puncție este ușor dureros (uzual nu necesită însă tratament antialgic); relativ frecvent poate să apară mică echimoza locală (vânătaie) – nesemnificativă clinic. Foarte rar, în zilele următoare, pot să apară semne clinice de mastita (sân mărit de volum, dureros, cu tegument roșu cu aspect de coajă de portocală, eventual febră) – în această situație pacienta trebuie să revină la medic;
  • Practic după biopsie pacienta se reîntoarce la activitățile zilnice uzuale (familiale, sociale, profesionale) ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic;
  • Pacienta va reveni la medic peste 2-3 săptămâni cu rezultatul anatomopatologic; este un moment foarte important: vom discuta concret cu pacienta diagnosticul final și vom adopta conduita optimă.
Dr Jumuga

Aveți nevoie de evaluare genitomamară?
Aveți o problemă de sănătate și vă doriți cea mai bună conduită? Sunteți nesigură de diagnosticele anterioare și aveți nevoie de second opinion?

ECHIPA DR. JUMUGA VĂ STĂ LA DISPOZIȚIE!

CU SIGURANȚĂ, CU CALM, CU PROFESIONALISM

Programați un consult:

București – Royal Hospital

021.9095

Slatina – Lisimed

0732.161.762

Dr Jumuga

Adresați-ne orice întrebare legată de sănătatea femeii în formularul de mai jos: