Metroragia (sângerarea între menstruații) poate fi atât sub forma unor picături de culoare maronie deschisă (“spotting”) sau sub forma unor scurgeri cu flux crescut, asemănătoare celor din perioada menstruală.
Care sunt cauzele apariției sângerărilor între menstruații?
Contraceptivele hormonale cauzează sângerări, de regulă, în primele 3 luni de la începerea utilizării lor. Printre contraceptivele hormonale cel mai des folosite se numără steriletul, inelul vaginal, pilulele contraceptive, plasturii contraceptivi sau implanturile contraceptive.
Dacă sângerările persistă și după cele 3 luni, este momentul cel mai bun să consultați un medic specialist ginecolog care vă poate oferi altă alternativă contraceptivă. De asemenea, o eroare în administrarea pilulelor contraceptive poate duce la apariția unor sângerări ușoare (de exemplu atunci când uităm să luăm o pastilă într-o zi).
Contracepția de urgență , atât pilula de a doua zi cât și steriletul, pot cauza sângerări.
Sângerările de implantare pot apărea atunci când femeia rămâne însărcinată și marchează momentul implantării ovulului fecundat în peretele uterului. Uneori sangererea este însoțită de crampe ușoare ale uterului.
Avorturile spontane sau la cerere sunt o altă cauză posibilă a sângerărilor vaginale. Dacă acestea persistă pentru mai mult timp, este indicată efectuarea unei consultații ginecologice.
Infecțiile transmise pe cale sexuală, precum chlamydia, pot cauza atât sângerări vaginale între menstruații cât și în timpul sau după actul sexual.
Existența unor răni la nivelul vaginului cauzate de uscăciunea vaginală (din cauza schimbărilor hormonale din timpul menopauzei, a diabetului sau a tratamentului pentru cancer) poate duce la sângerări în urma contactului sexual.
Menopauza sau perimenopauza, perioade de fluctuații hormonale care apar în viața unei femei între vârsta de 45 și 55 ani, pot fi cauzatoare de sângerări vaginale și menstruații neregulate.
Polipul cervical sau uterin, o excrescență anormală la nivelul uterului sau cervixului, poate avea drept simptom și sângerările vaginale, ceea ce este clar o indicație pentru consultarea unui medic specialist.
Anumite tipuri de cancer pot fi sursa sângerărilor vaginale între menstruații:
Sindromul ovarelor polichistice este o afecțiune destul de des întâlnită, care duce la menstruații neregulate, sângerări între menstruații sau probleme de fertilitate.
Endometrioza internă sau adenomioza, afecțiune cronică a uterului, poate cauza sângerări între menstruații, dar și menstruații prelungite, abundente și dureroase.
Fibromul uterin este o cauză foarte frecventă a sângerărilor recurente între menstruații. Cu cât acestea apar mai des, cu atât crește riscul de dezvoltare a anemiei, situație medicală ce vă poate pune în pericol viața.
În cazul în care sângerările vaginale între doua menstruații sunt abundente sau persistă, este nevoie de o consultație ginecologică de urgență. Prezența altor simptome este indicat a fi menționată medicului dumneavoastră curant, care vă putea diagnostica afecțiunea de care suferiți.