Sunt petele roșii de pe sân semn de cancer?
De cele mai multe ori , petele roșii de pe sâni sunt simptome ale unor afecțiuni necanceroase, de regulă boli de piele. Mai puțin întâlnite sunt cazurile în care aceste pete sunt semne vizibile ale prezenței cancerului mamar. A știi să recunoști aceste semne este foarte important pentru că poate grăbi prezentarea la medic, permițând diagnosticarea și tratarea la timp a bolii, astfel încât prognosticul să fie favorabil vindecării.
Petele roșii sunt semn de cancer?
Sub aceast aspect se poate prezenta o formă mai rară, dar foarte agresivă de cancer la sân – este vorba despre carcinomul inflamator sau mastita carcinomatoasă (deține un procent de 2-4% din totalul cazurilor de cancer mamar). Deseori persoanele cu carcinom mamar inflamator nu prezintă anomalii palpatorii (noduli) la nivelul sânului bolnav; în schimb, datorită afectării pielii și a vaselor limfatice, pot să prezinte o serie de semne precum:
- înroșirea sânului
- creșterea temperaturii locale
- dureri la nivelul sânului
- mâncărimi
- îngroșarea pielii sânului
- mărirea sau “îngreunarea” sânului afectat
- pielea sânului poate să ia aspect de coajă de portocală.
O altă formă, de asemenea mai rară, de cancer mamar care se prezintă cu pete roșii la nivelul sânilor este și boala Paget a mamelonului.
Acesta apare și afectează, în faza inițială, pielea mamelonului, apoi se extinde către areolă (pielea mai închisă la culoare din jurul mamelonului) și, în faza mai avansată chiar și către zona de piele din jurul areolei. Pentru că, de regulă, boala Paget afectează inițial doar mamelonul, poate fi confundată cu alte afecțiuni necanceroase, de tip dermatologic, precum eczema sau dermatita.
Semnele comune care afectează mamelonul și areola și care pot fi semn de boala Paget a sânului sunt:
- pielea îngroșată, roșie care se descuamează,
- piele foarte uscată,
- schimbări ale culorii,
- durere sau mâncărime locală,
- eroziunea și deformarea mamelonului, inclusiv retractarea acestuia,
- prezența unor secreții mamelonare gălbui sau sangvinolente,
- asocierea unui nodul palpabil frecvent în zona centrală a sânului (apare doar la 50% dintre cazurile de boală Paget).
Alte cauze, necanceroase, ale petelor roșii de pe sâni:
Mastita este o inflamație dureroasa a sânului, de regula cu etiologie infecțioasă bacteriană, fiind destul de comuna la femeile care alăptează. Simptomele mastitei sunt: înroșirea sânului, temperatură locală și sensibilitate, febră; se poate complica cu abces mamar, septicemie.
Abcesul mamar este o acumulare de puroi în sân, rezultat al infecției bacteriene. Microbii de pe piele ajung în sân prin mamelon, cel mai frecvent la femeia care alăptează, mai ales dacă aceasta prezintă la nivelul mameloanelor ragade (fisuri). Este rezutatul unei mastite care nu a fost tratată la timp. Abcesul mamar necesită drenaj chirurgical.
Dermatita – este o inflamație a pielii ce poate interesa orice zonă a sânului inclusiv mamelonul și areola, care apare deseori la femeile care alăptează.
Dermatita atopica (eczema) este o inflamație a pielii care duce la înroșire, mâncărime, scuamarea pielii;
Psoriazisul, boală inflamatorie cronică, se manifestă prin apariția de zone roșii acoperite de cruste argintii;
Urticaria este o reacție alergică la anumite alimente, medicamente sau substanțe, care duce la apariția de iritații roșii, ieșite în relief și care produc mâncărimi.
Infecțiile cutanate cu diferite tipuri de fungi.
Zona Zoster este o infecție cu virusul varicelozosterian care produce iritație de-a lungul unui nerv și care poate apărea oriunde pe corp, inclusiv pe sân.
Când este indicat să mergem la medic?
În general este bine să mergem la medic ori de cate ori constatăm modificări la nivelul sânilor; cu atât mai mult dacă observăm că aceste modificări persistă, evoluează sau se asociază și cu alte semne:
- schimbări ale pielii sânilor;
- noi pete sau iritații la nivelul sânilor;
- durere;
- umflarea, înroșirea sânilor;
- febră;
- răni care nu se vindecă;
- secreții care se scurg din zona iritată;
- prezența unui nodul în sân.
Diagnosticarea din timp a cancerului mamar reprezintă cel mai important pas pentru vindecare.