Chistul endometriozic (endometriomul ovarian)

Este una dintre cele mai comune forme sub care se prezintă și este diagnosticată endometrioza.
Endometrioza este o afecțiune ginecologică inflamatorie cronică afectând uzual femeile aflate la vârstă reproductivă și care constă în dezvoltarea de implanturi endometriale (glande și stromă) în afară cavitații uterine.
Endometrioza poate fi complet asimptomatică și poate fi descoperită întâmplător prin ecografie transvaginală cu ocazia unei evaluări ginecologice de rutină.
Multe dintre femeile cu endometrioză prezintă însă simptome, cele mai comune fiind menstruația dureroasă (dismenoreea), dispareunia profundă (durerea la contact sexual) sau durerile pelviabdominale cronice.
Ce este chistul ovarian endometriozic?
Cea mai frecventă formă sub care este diagnosticată endometrioza este chistul ovarian endometriozic (endometriomul); acesta se prezintă sub forma unui chist cu un conținut foarte asemănător cu ciocolata lichidă (“chocolate cyst”).
Chistul endometriozic poate afecta unul sau ambele ovare și uzual este localizat în spatele uterului către zona cea mai declivă a pelvisului; frecvent asociază multiple aderențe la organele vecine.
Care sunt cauzele chistului endometriozic?
Cauza concretă care duce la apariția endometriozei și implicit a chistului endometriozic este necunoscută; cea mai comună teorie este cea a menstruației retrograde – insule de țesut endometrial care în mod normal se elimină prin vagin reușesc să parcurgă un traseu invers de-a lungul trompelor către ovare unde se implantează. Astfel la fiecare menstruație aceste implanturi sângerează, se inflamează și în timp țesutul inflamator împreună cu sângele ciocolatiu acumulat generează apariția endometrioamelor.
Cum se manifesta chistul endometriozic?
Poate fi complet asimptomatic.
Nu de puține ori la evaluarea ginecologică de rutină am identificat chisturi endometriozice chiar voluminoase la paciente complet asimptomatice.
De cele mai multe ori endometriomul ovarian este simptomatic, durerea sau sensibilitatea la nivelul pelvisului fiind cea mai comună manifestare clinică.
Care sunt acuzele cele mai frecvente la pacientele cu chist endometriozic?
- Menstruatiile sunt deosebit de dureroase.
- Durere în timpul actului sexual (dispareunie).
- Durere la urinat sau la defecație.
- Micțiuni frecvente (polakiurie).
- Dureri de abdominale joase sau de spate.
- Tulburări digestive – greață, balonare.
Diagnosticul chistului ovarian endometriozic
Cel mai comun în practica medicală diagnosticul de chist endometriozic se realizează prin consult clinic și ecografie transvaginală efectuate de către medicul ginecolog la o pacientă cu sau fără simptome sugestive pentru endometrioză.


Desi aspectul ecografic este destul de caracteristic diagnosticul este confirmat, atunci cand este cazul , prin laparoscopie – interventie chirurgicala endoscopica – care permite atat diagnosticul cat si tratamentul chistului endometriozic.


În funcție de particularitățile cazului pot fi necesare analize suplimentare de sânge – scorul ROMA (markeri tumorali ovarieni) sau explorarea suplimentară imagistică prin RMN pelvis cu substanță de contrast protocol pentru endometrioză.



Ce complicații poate genera chistul endometriozic?
- Infertilitate;
- Cancer ovarian (foarte rar);
- Tulburări urinare sau de tranzit intestinal;
- Dureri pelvine cronice, care pot fi debilitante;
- Torsiunea ovariană, care duce la dureri severe.
Cum se trateaza chistul ovarian endometriozic?
Conduită terapeutică este individualizată pentru fiecare pacientă în parte țînând cont în special de vârsta pacientei, prezența simptomatologiei sau a complicațiilor, dimensiunea endometrioamelor ovariene, dorința pacientei cu privire la o viitoare sarcină.
Monitorizarea – poate fi atitudinea medicală potrivită pentro o pacienta asimptomatică cu chist endometriozic de mici dimensiuni, mai ales dacă nu evoluează și presupune vizite periodice la medicul ginecolog, ecografia transvaginală fiind explorarea de elecție.

Tratamentul medicamentos – se adresează în special pacientelor cu simptomatologie dureroasă tipică endometriozei, scopul fiind în special ameliorarea durerii și îmbunătățirea calității vieții.
De asemenea aceste tratamente pot uneori să împiedice creșterea chistului endometriozic sau apariția unui alt chist după ce a fost îndepărtat chirurgical. Sunt utilizate în practica medicală pilulele contraceptive, medicamentele progestative și, uneori, agoniștii de GnRH.


Excizia chirurgicală laparoscopică pentru chistul endometriozic se indică în special în cazurile cu formațiuni voluminoase, evolutive sub tratament, care asociază infertilitate sau simptomatologie dureroasă.

Laparoscopia este o intervenție chirurgicală minim invazivă care permite nu doar diagnosticul de chist endometriozic ci și tratamentul acestuia (excizia chirurgicală); în plus are o valoare diagnostica foarte importantă pentru că poate aprecia amploarea leziunilor de endometrioză (localizarea și extensia acestora).



Tarife

Aveți nevoie de evaluare genitomamară?
Aveți o problemă de sănătate și vă doriți cea mai bună conduită? Sunteți nesigură de diagnosticele anterioare și aveți nevoie de second opinion?
ECHIPA DR. JUMUGA VĂ STĂ LA DISPOZIȚIE!
CU SIGURANȚĂ, CU CALM, CU PROFESIONALISM
Programați un consult:
