Tumoră abdominală gigantă suspectă de cancer ovarian
Este vorba despre o pacientă de 65 de ani pe care am diagnosticat-o recent cu formațiune tumorală gigantă pelviabdominală.
Am identificat la această pacientă o formațiune care ocupă în totalitate cavitatea abdominală. Este o pacientă care evident nu s-a prezentat la medicul ginecolog de ceva ani, iar recent, la mine a venit acuzând dureri abdominale, mărirea în dimensiuni a abdomenului, tulburări de tranzit intestinal, constipație, tulburări la urinat… adică micțiuni foarte frecvente.
Am consultat pacienta, am efectuat ecografie transvaginală și am constatat prezența unei formațiuni chistice gigante care părea să plece de la nivel ovarian și care ascensiona la nivel abdominal până la nivelul sternului. Practic ocupa în totalitate cavitatea abdominală.
Am explicat pacientei că este vorba despre o formațiune tumorală complexă și în același timp suspect, pentru că am fi putut și putem avea de a face chiar cu cancerul de ovar.
După ce am efectuat toate investigațiile necesare preoperatorii și imagistica de stadializare, am ajuns să astăzi la momentul intervenției chirurgicale.
Voi efectua o laparotomie exploratorie cu excizia aceste formațiuni tumorale pe care o voi trimite la examen anatomopatologic extemporaneu.În funcție de rezultatul biopsiei din timpul operației, vom lua deciziile chirurgicale de urmat.
Ne aflăm la începutul intervenției chirurgicale. Foarte probabil este vorba despre o tumoră ovariană care a fost neglijată, care a evoluat astfel încât în momentul de față a ocupat în întregime abdomenul pacientei.
Pur și simplu formațiunea tumorală pleacă de la nivelul pelvisului și a crescut practic până la nivelul toracelui. Este o formațiune gigantă pe care o voi îndepărta imediat chirurgicală și o voi trimite la biopsie.
Am început intervenția chirurgicală, am realizat laparotomia mediană. Evident că am găsit o formațiune tumorală voluminoasă și din păcate și lichid de ascită. Practica asta fac la ora actuală: recoltez lichid de ascită pentru examenul citologic.
Am reușit să exteriorizeăm formațiunea tumorală. Așa cum se vede ocupa în întregime abdomenul. Este o formațiune tumorală voluminoasă. Are niște aderență la marele epiplon pe care va trebui înainte să-l elizăm, după care vom identifica pediculul vascular, îl vom clampa și vom excizat tumora pe care o trimite către biopsie.
Am excizat formațiunea tumorală așa cum vedeți, o să trimitem către examenul anatomopatologic extemporaneu astfel încât să știm dacă este o formațiune tumorală benignă precanceroasă sau canceroasă. În funcție de asta vom ști exact cum trebuie să procedăm chirurgical mai departe.
Am realizat între timp și histerectomia și respectiv anexectomie stângă pe care le vom trimite de data aceasta la examen anatomopatologic definitive. Așteptăm încă rezultatul de la anatomie patologică pentru formațiunea tumorală voluminoasă pe care am trimis-o anterior.
Se pare că rezultatul de la anatomie patologică a găsit o formațiune tumorală de graniță și anume o tumoră borderline. Practic nu este vorba despre un cancer invaziv ovarian franc, situație în care ar fi trebuit să efectuăm și limfadenectomie, dar este o formațiune tumorală cu potențial malign, cu alte cuvinte dacă pacienta din varii motive ar mai fi întârziat, foarte probabil că în curând am fi operat un cancer de ovar invaziv.
Într-o atare situație, dincolo de faptul că am îndepărtat formațiunea tumorală așa cum ați văzut, în cazul unei tumori borderline la o femeie menopauză nu este suficient să îndepărtăm doar formațiunea tumorală ci trebuie să recoltăm și lichid de ascită așa cum ați văzut că am și efectuat, trebuie să îndepărtăm și uterul adică histerectomia pe care ați văzut că tocmai a realizat-o, trebuie să îndepărtăm și anexa cealaltă adică anexa dreaptă chiar dacă trompa si ovarul drept cel puțin intraoperator clinic păreau normale, și trebuie să realizăm o stadializare.
Va trebui să facem biopsii peritoneale multiple, va trebui să realizăm omentectomie. Însă diferența față de cancerul invaziv este doar că ne vom opri și nu vom efectua limfadenectomia pelvină și paraortocavă.