Chisturi endometriozice (Endometrioză) – Video din sala de operație

Pe scurt, ce înseamnă endometrioză?
Pur și simplu celulele endometriale care tapetează pe dinăuntru cavitatea uterină, căptușeala interna a uterului, migrează din cavitatea uterină, extrauterin, în general către cavitatea abdominală, cel mai frecvent catre ovare, către trompe, dar și către suprafața peritoneală, către ansele intestinale, se inseră – se implantează la aceste niveluri și creează “grămăjoare” de celule endometriale care proliferează, care urmează ciclul menstrual ca și uterul și care la fiecare menstruație creează inflamație, durere și aderențe la acest nivel. Aderențe care sunt strânse, fibroase.
Este o afecțiune cum spuneam foarte frecventă, care afectează din păcate femeia tânără și foarte tânără, de multe ori femeia care încă nici nu a apucat să se gândească la o sarcină, iar aceasta endometrioză este unul dintre marii și principalii dușmani ai sarcinii.
În cazul de față, am intervenit chirurgical o pacientă extrem de tânără, 20 de ani. Este o pacientă pe care deja o urmăream de o perioadă de timp pentru chisturi endometriozice, însă aceste chisturi endometriozice au evoluat în ciuda tratamentelor, însă rezultatul s-a lăsat foarte mult așteptat.
Aceste chisturi deveniseră deja simptomatice, cu dureri foarte mari la menstruație, dureri înainte și după menstruație, dureri la contact sexual, nu mai vorbim despre prognosticul obstetrical al acestei paciente. Evident la vârsta de 20 de ani nu are nicio naștere. Pe fiecare dintre ovare am identificat imagistic câte un chist înalt sugestiv pentru endometrioză, pentru chist endometriozic, de aproximativ 6-7 cm. În plus este și o pacientă cu obezitate.
Am decis intervenția chirurgicală pe cale laparoscopică. Intervenția chirurgicală a decurs foarte bine, am excizat complet ambele formațiuni chistice endometriozice, pe care le-am trimis la anatomie patologică extemporanee. S-au dovedit a fi chisturi endometriozice.
Mă aștept și sper la o evoluție chirurgicală foarte bună, și sper ca endometrioza să nu recidiveze, cel puțin până la momentul la care pacienta își va dori o sarcină.
Dr. Cristian Jumuga, intervenție din timpul operației:
Așa cum se poate vedea și pe monitor, este vorba despre două formațiuni chistice ovariene destul de mari, de aproximativ 6-7 cm pe fiecare dintre ovar. Așa cum știm deja de la examinarea ecografică, suspiciunea majoră este de chisturi endometriozice.
Endometrioza este o boala semnificativă din toate punctele de vedere. În cazul de față avem o pacientă foarte tânără, de 20 de ani. Evident nulipară. Își dorește pe viitor o sarcină. Pacienta a fost diagnosticată de ceva vreme cu aceste chisturi endometriozice voluminoase, care nu au răspuns la tratamentul medicamentos, motiv pentru care am decis să intervenim chirurgical laparoscopic, să realizăm o chistectomie ovariană bilaterală. Astfel vom conserva atât funcția menstruală a pacientei dar și funcția reproductivă.
Având în vedere că este o afecțiune extrem de frecventă și mai ales la pacientele tinere, dincolo de evaluarea anuală de rutină pe care orice femeie ar trebui să o facă odată cu debutul vieții sexuale, cu atât mai mult o pacientă care nu se știa cu menstruații dureroase… și deodată menstruațiile au devenit dureroase.
De asemenea pacientele care aveau menstruații dureroase dar au constatat că aceste menstruații sunt precedate și urmate de durere. De asemenea pacientele care au dispareunie, adică durere la contact sexual, ar trebui să se gândească și la această afecțiune, la endometrioză că ar putea să aibă această afecțiune și ar trebui să ceară o evaluare ginecologică, din care să nu lipsească consultația, ecografia transvaginală.
Dincolo de faptul că endometrioza este un mare dușman al sarcinii, chiar neluând în calcul ideea de sarcină, endometrioza poate genera un abdomen cronic dureros, uneori durerile abdominale pot fi extrem de intense, nu doar durerile din perioada menstruală ci și în afara menstruației, astfel încât nediagnosticată și netratată corect și la timp, o endometrioză poate fi invalidantă în primul și în primul rând generând un sindrom algic pelvin sau pelviabdominal cronic, cu care se trăiește destul de greu. De aceea e bine ca pacientele să se prezinte la medic ori de câte ori constată aceste modificări pe care le-am menționat anterior.

Adresați-ne orice întrebare legată de sănătatea femeii în formularul de mai jos:

Aveți nevoie de evaluare genitomamară?
Aveți o problemă de sănătate și vă doriți cea mai bună conduită? Sunteți nesigură de diagnosticele anterioare și aveți nevoie de second opinion?
ECHIPA DR. JUMUGA VĂ STĂ LA DISPOZIȚIE!
CU SIGURANȚĂ, CU CALM, CU PROFESIONALISM
Programați un consult:
