Anexita netratată poate duce la infertilitate

Chirurgia laparoscopică este un tip de intervenție chirurgicală endoscopică, modern, minim invaziv, pe care noi ginecologii îl utilizăm foarte frecvent în practica de zi cu zi.
Este o investigație de mare ajutor atât din punct de vedere diagnostic, pentru că ne permite o foarte bună vizualizare a pelvisului și a abdomenului, dar și din punct de vedere terapeutic, pentru că o putem folosi pentru a exciza diverse formațiuni tumorale așa cum sunt fibroamele uterine spre exemplu, sau formațiunile chistice ovariene.
De asemenea pentru a îndepărta acele trompe bolnave afectate de infecții și inflamație cronică, așa numitul hidrosalpinx sau pyosalpinx, și în anumite situații, când se impune, ne ajută să facem intervenții chirurgicale mai extensive, mai radicale, cum ar fi histerectomia cu anexectomie bilaterală pentru afecțiuni benigne, sau pentru afecțiuni canceroase.
Intervenția chirurgicală laparoscopică presupune spitalizare. De foarte multe ori este vorba de așa numita “chirurgie de o zi” sau spitalizare de 24 de ore, sau spitalizare de două sau trei zile atunci când vorbim despre intervenții chirurgicale mai ample.
Așa cum a fost și cazul de astăzi, intervenția chirurgicală laparoscopică este foarte importantă în “evaluarea cuplului cu infertilitate”.
Sunt nenumărate cauze care pot duce la infertilitate de cuplu.
Dintre cele mai cunoscute și respectiv mai redutabile vorbim despre endometrioză, vorbim despre afectarea trompelor cu obstrucție parțială sau completă a trompelor, în care chirurgia laparoscopică ne este de foarte mare utilitate.
Am intervenit astăzi chirurgical laparoscopic la o pacientă în vârstă de 30 de ani, cunoscută cu infertilitate primară veche, pe care am diagnosticat-o prin evaluările preoperatorii cu hidrosalpinx voluminos bilateral.
Ce înseamnă asta? Pur și simplu trompele uterine, probabil datorită unor infecții vechi, care nu au fost diagnosticate și tratate la timp și corect, au dus la obstruarea porțiunii terminale a trompelor. Acestea au devenit practic niște săculeți închiși, înăuntrul cărora s-a acumulat lichid, ducând la apariția unor formațiuni chistice voluminoase de o parte și de alta a uterului, în vecinătatea ovarelor.
Am intervenit chirurgical realizând o inspecție. Am găsit așa cum mă și așteptam de la ecografie, trompe multe dilatate, pline cu lichid, cu inflamație cronică a peretelui trompei așa numita salpingita cronică, cu numeroase aderențe în jurul trompelor și al ovarelor, ceea ce ne informează pe noi medicii că în antecedentele aceste paciente au fost probabil episoade repetate de salpingită… sau de anexită… (așa cum mai spun pacientele în popor), de răceală, care au dus practic la infectarea, inflamarea trompelor, închiderea trompelor cu acumulare de lichid în interior și respectiv organele vecine au venit și au creat aderențe în jurul lor.
Intervenția chirurgicală laparoscopică este o intervenție foarte valoroasă în practica ginecologică. Așa cum putem vedea foarte bine și în acest caz. Ne permite o vizualizare fantastică a pelvisului. Este anatomia așa cum se vede ea în atlasul nostru de anatomie… vedem în cazul de față uterul cu numeroase aderențe retrouterine, între peretele posterior al uterului și respectiv trompe, vedem că trompele sunt multe îngroșate demațiate, cu aspect de inflamație cronică, cu numeroase aderențe la epiplon, la rectosigmoid. La fel și pe partea dreaptă, trompa dreapta mult dilatată, cu pereți îngroșați, cu multiple aderențe la nivelul peretelui posterior și la nivelul peretelui lateral al pelvisului.
Este vorba de un caz de infertilitate veche, cu hidrosalpinx de care știam de la examinarea ecografică.
Ceea ce am realizat chirurgical a fost visceroliză extensivă, adică a trebuit să desfac practic toate aceste aderențe, care creau legături anormale între organele (în mod normal) vecine de la nivelul pelvisului și pentru că aceste trompe cu salpingită cronică veche, cu perete îngroșat, cu distensie foarte mare a peretelui trompelor, au făcut ca acestea trompe să fie practic distruse, inutile în ideea de a obține în mod natural o sarcină.
Am realizat salpingectomia bilaterală creând astfel condiții favorabile pentru aplicarea tehnicilor de fertilizare in vitro.
Intervenția chirurgicală a decurs foarte bine, recuperarea postoperatorie va fi foarte bună, practic după 24 de ore, adică mâine dimineață voi evalua pacienta în cadrul vizitei postoperatorii și mâine pe parcursul zilei o voi externa.

Adresați-ne orice întrebare legată de sănătatea femeii în formularul de mai jos:

Aveți nevoie de evaluare genitomamară?
Aveți o problemă de sănătate și vă doriți cea mai bună conduită? Sunteți nesigură de diagnosticele anterioare și aveți nevoie de second opinion?
ECHIPA DR. JUMUGA VĂ STĂ LA DISPOZIȚIE!
CU SIGURANȚĂ, CU CALM, CU PROFESIONALISM
Programați un consult:
