Tulpina HPV16 și vaccinul anti-HPV
Pacienta:
“Am fost depistată cu tulpina HPV 16; mi-e teamă să nu am cancer!
Cum ar trebui sa procedez? Mă pot vaccina?”
Testare pozitivă pentru HPV 16 și în general pentru HPV reprezintă de foarte multe ori un motiv de panică pentru paciente.
Nu de puține ori mi se întâmplă ca o pacientă să îmi intre în cabinet aproape cu lacrimi în ochi…
-Domnul doctor, cred că am cancer… și le întreb…
-Cum așa doamnă? Cum v-ați dat seama că aveți cancer?
– Păi uitați… am hpv 16 pozitiv și am înțeles că am cancer…
Nicidecum lucrurile nu stau așa.
Sigur că prezența unei tulpini HPV High Risk, mai ales hpv 16 care știm că se asociază frecvent cu leziunile precanceroase și respectiv canceroase ale colului uterin, reprezintă un motiv semnificativ de investigare medicală corectă a pacientei. Pacienta trebuie să înțeleagă că testarea HPV ne spune doar dacă există sau nu o infecție cu una sau mai multe tulpini HPV și atâta tot.
O testare HPV nu ne poate spune dacă colul paciente este sănătos sau dacă are o problemă inclusiv cancer, astfel încât o testare HPV pozitivă pentru tulpină High Risk, inclusiv pentru 16, nu trebuie să genereze panică, nu trebuie să genereze teamă, ci trebuie să fie un motiv serios de prezentare la medicul ginecolog.
Cum abordăm în cabinet o pacientă care are o testare HPV pozitivă, în cazul de față hpv 16?
Este foarte important ca pacienta să știe că avem nevoie obligatoriu de corelare acestei testări HPV cu examenul Babeș Papanicolau, este foarte important dacă examenul citologic este normal sau dacă este modificat. Și este foarte important ca pacienta să știe că în mod obligatoriu, indiferent de rezultatul PSP-testului, vom efectua colposcopie.
Cu ce ne ajută colposcopia?
Este foarte importantă pentru că ne vadă informații foarte directe în corelație cu Papanicolaul despre starea de sănătate a colului.
Avem modificări care ridică suspiciunea unei leziuni precanceroase de col, atunci trebuie să știm și foarte probabil vom avea nevoie în a doua etapă să apelăm la o tehnică de biopsiere a colului uterin. Fie că este biopsie țintită fiecare sta biopsie excizională.
În condițiile în care însă Papanicolaul este normal, respectiv colposcopia este normală, atunci pacienta ar trebuie să știe că în realitate are un col uterin sănătos, care vremelnic este infectat cu HPV, în cazul de față hpv 16 și nu trebuie să fac altceva decât să respecte evaluările periodice de control, pe care medicul ginecolog le indică.
Cu siguranță aceste evaluări periodice vor însemna Papanicolau, vor însemna colposcopie și din când în când repetarea testării HPV, până când sperăm noi se va negativa. Trebuie să înțeleagă de asemenea pacienta că nu avem propriu zis un tratament eficient împotriva HPV-ului și este foarte importantă imunitatea. Dincolo de imunitatea cu care ne naștem cu toții, este foarte important să știm să o influențăm și nu în sens negativ ci în sens pozitiv.
Pacienta trebui să înțeleagă că trebuie să aibă un stil de viață sănătos, să aibă o dietă sănătoasă, să se odihnească, să doarmă noaptea, trebuie să renunțe la fumat, este foarte important să renunțe la fumat, să facă sport, cu alte cuvinte o un stil de viață sănătos nu va face decât să potențeze propria imunitate în timp ce dimpotrivă, lipsa sportului, fumatul excesiv, dieta nesănătoasă, stresul excesiv, vor duce la o scădere a imunității și vor potența infecția HPV.
Nu în ultimul rând le recomandăm pacientelor tot felul de terapii de stimulare a imunității.
În final, pacienta trebuie să știe că până la urmă lupta cu virusul este a propriului organism, a propriei imunități, astfel încât dacă vom știi să ținem imunitatea sus, vom ține virusul la respect și de cele mai multe ori acesta nu va reușit să genereze modificări precanceroase la nivelul colului uterin.
Sigur, pacientele ar vrea să știe dacă în condițiile în care sunt testate pozitiv (spre exemplu pentru hpv 16) ar putea să se și vaccineze.
Răspunsul este ”sigur că da”! Pot să efectueze vaccinul chiar dacă nu au vârsta de 11-12-13 ani. Pot efectua și ulterior acest vaccin. Dar, acest vaccin nu mai are nici un rol în a scăpat de tulpina hpv 16, acest vaccin are rolul de a preveni infecția cu alte tulpini HPV. Deci pot să efectueze vaccinul anti HPV.
Chiar dacă vor efectua vaccinul anti HPV, pacientele în continuare trebuie să se comportă la fel, adică trebuie periodic să se prezinte la ginecolog pentru evaluări.