Sarcina după ERAD
![](https://www.drjumuga.ro/wp-content/uploads/2022/09/sarcina-dupa-ERAD.jpg)
Pacienta:
“Am efectuat acum 3 luni un ERAD, după care am efectuat din nou un test PAP care a avut un rezultat modificat.
Medicul mi-a recomandat un nou ERAD.
Oare după acest ERAD mai pot rămâne însărcinată?
Menționez că nu am mai avut sarcini până în prezent.”
Un test Papanicolau anormal, la un interval relativ scurt după o biopsie excizională la nivelul colului -este vorba despre electrorezecție cu ansa diatermică- sau ERAD, reprezintă un semnal de alarmă ne-am aștepta ca Papanicolau să fie normal.
Asta nu înseamnă că automat la un interval atât de scurt și anume trei luni după un ERAD trebuie să apelăm din nou la o nouă intervenție. Pacienta trebuie să fie evaluată complet… și anume dincolo de acest Papanicolau trebuie să ținem cont și de testarea HPV și mai ales trebuie să ținem cont de colposcopie.
Sunt situații în practica medicală în care după o intervenție anterioară la nivelul colului uterin, ERAD în cazul de față, este nevoie să reintervenim. Da, se întâmplă uneori să reintervenim, însă această situație în practica medicală este destul de rară.
Orice intervenție la nivelul colului uterin, chiar și un banal ERAD, poate să aibă și unele efecte secundare, mai ales la o pacientă foarte tânără, care nu a născut.
Însă, înainte de a discuta de orice sarcină trebuie să discutăm despre o pacientă sănătoasă care apoi să se poate gândi la o sarcină. Astfel încât nu ideea că fac o intervenție sau poate fac o a doua intervenție la un moment dat trebuie să primeze, ci ideea de a apela corect și dacă este indicat la aceste manevre.
Îmi vine în minte un caz pe care nu o să îl uit niciodată… o pacientă în vârstă de 30 de ani, fără nașteri, și care evidentă își dorea o sarcină. Mi-a intrat în cabinet aproape cu lacrimi în ochi (pentru second opinion).
Această pacientă fusese diagnosticată printr-un ERAD restrâns cu un debut de cancer de col uterin. Era vorba despre un carcinom spunem noi stadiul 1A1, un carcinom microinvaziv.
I se propusese se practică anterior histerectomia, ceea ce însemna anularea oricărei șanse de sarcină. Astfel, în cazul de față am avut o mare bucurie ca această pacientă, după ce a efetuat anterior un ERAD, care înseamnă o excizie mai limitată la nivelul colului, iar apoi eu am efectuat o conizație, care înseamnă de data asta o excizie mai amplă la nivelul colului uterin, să rămână gravidă în mod natural, spontan.
Sarcina a evoluat perfect, i-an urmărit sarcina până la termen, a născut fără probleme, iar acum are și uter, are și copil, este o femeie sănătoasă și își vede de viață.
Ce am vrut să spun cu acestea exemplu? Faptul că o pacientă are una sau mai multe intervenții la nivelul colului uterin nu reprezintă un impediment pentru o sarcină, chiar dacă spuneam există anumite riscuri.
În primul rând trebuie să punem diagnosticul corect, trebuie să vindecăm pacienta, să fie o femeie sănătoasă, pentru dacă este o femeie sănătoasă se poate gândi la orice, inclusiv la o sarcină, și în mod uzual noi medicii știm că abordând corect cazul va veni și sarcina, aceasta va decurge de cele mai multe ori normal, iar pacienta va avea șansa să aibă copil.
![drjpg1 Dr Cristian Jumuga](https://www.drjumuga.ro/wp-content/uploads/2020/06/drjpg1.jpg)
Dr. CRISTIAN JUMUGA
MEDIC SPECIALIST
OBSTETRICĂ-GINECOLOGIE
![artwork-intre-magenta Dr Jumuga](https://www.drjumuga.ro/wp-content/uploads/2020/03/artwork-intre-magenta.png)
Adresați-ne orice întrebare legată de sănătatea femeii în formularul de mai jos:
![artwork-intre-magenta Dr Jumuga](https://www.drjumuga.ro/wp-content/uploads/2020/03/artwork-intre-magenta.png)
Aveți nevoie de evaluare genitomamară?
Aveți o problemă de sănătate și vă doriți cea mai bună conduită? Sunteți nesigură de diagnosticele anterioare și aveți nevoie de second opinion?
ECHIPA DR. JUMUGA VĂ STĂ LA DISPOZIȚIE!
CU SIGURANȚĂ, CU CALM, CU PROFESIONALISM
Programați un consult:
![artwork-intre-magenta Dr Jumuga](https://www.drjumuga.ro/wp-content/uploads/2020/03/artwork-intre-magenta.png)