Test Papanicolaou cu mențiunea ASCUS
Pacienta:
“Am un rezultat de Papanicolaou cu mențiunea ASCUS.
Care sunt pașii următori pentru a investiga mai amănunțit această problemă?”
Aproape că nu este zi în practica mea medicală ginecologică să nu întâlnesc o pacientă care are un rezultat Papanicolau ASCUS.
Pacientele trebuie să înțeleagă că Papanicolaul nu reprezintă un diagnostic și că este doar un nivel de suspiciune. Cu alte cuvinte, este o analiză care trebuie interpretată de către medicul ginecolog într-un anume context clinic.
Atunci când rezultatul PAP-testului este ASCUS, pacienta ar trebui să înțeleagă ca se poate găsi în realitate în mai multe ipostaze. Colul poate să fie sănătos iar rezultatul PAP-testului poate fi pur și simplu eronat, adică un Papanicolau -spune noi- fals pozitiv. Și se întâmplă asta în 15 până la 20 la sută din cazuri.
La fel de bine colul poate fi sănătos dar pacienta ar putea să aibă o infecție cu una sau mai multe tulpini HPV. Este vorba despre acele tulpini High risk, acele tulpini care se asociază cu leziunile precanceroase ale colului uterin. Dar la fel de bine pacienta ar putea să aibă o leziune precanceroasă la nivelul colului uterin și asta este practic situația cea mai importantă.
Ar putea o pacientă care are un Papanicolau ASCUS, adică un nivel de suspiciune scăzut pentru o leziune precanceroasă să aibă totuși chiar și cancer de col uterin?
Se întâmplă foarte rar în practica medicală, dar statistic vorbind, dacă ne raportăm la 1000 de paciente care au un rezultat Papanicolau ASCUS, două dintre acestea din păcate, în realitate se va dovedi că au cancer de col uterin invaziv.
Ce ar trebui să facă o pacientă care are un rezultat Papanicolau ASCUS?
Trebuie să știe că există mai multe variante de conduită în practica medicală și personal le explic totdeauna în cabinet pacientelor aceste variante.
Ar putea să nu facă absolut nimic, dacă medicul ginecolog la consult a găsit un col aparent sănătos, ar putea să indice pacientei să aștepte aproximativ 6 luni maxim și să își repete din nou Papanicolaul. Aceasta este o conduită posibilă.
Sigur că sunt puține paciente care acceptă această variantă pentru că se gândesc:
- dacă am leziuni precanceroase?
- dacă sunt în acele două paciente dintre 1000 care în realitate au cancer de col uterin?
Pacientele vor să facă ceva -acum- suplimentar și mi se pare până la proba contrarie firesc.
Ce ar putea să facă pacienta acum și să nu aștepte cele șase luni?
Ar putea să apeleze fie la o testare HPV, adică o investigație care îmi spune dacă pacienta are sau nu are o infecție cu tulpinile HPV și în funcție de rezultatul acestui test HPV să manageriem cazul mai departe sau, a doua variantă, ar putea să efectueze o colposcopie.
Sigur că pacientele întreabă de multe ori:
“dl. Dr., dar ce să fac mai bine să fac o testare HPV sau să fac o colposcopie”?
Ambele variante sunt corecte, deși personal din punctul meu de vedere, cu siguranță o colposcopie mă va ajuta să guvernez mai corect cazul decât o testare HPV.
Sigur, la fel de bine pacienta se efectueze nu doar HPV sau nu doar colposcopia,ar putea să efectueze și una și alta, și o testare HPV și o colposcopie și aceasta este modalitatea exhaustivă din punctul meu de vedere de evaluare.
De ce? Pentru că testarea HPV ne va spune concret dacă pacienta are factorul de risc pentru leziune precanceroasă de col, recte are infecție cu tulpini High risk HPV, în timp ce colposcopia ne va spune concret dacă la ora actuală pe col există sau nu o leziune precanceroasă. Practic în funcție de aceste două informații, testare HPV – colposcopie vom știi să manageriem corect un rezultat ASCUS pe Papanicolau, iar acest management va însemna fie urmărire, fie apelarea la o tehnică potrivită de biopsiere a colului uterin.