Histeroscopia și biopsia recomandate pentru sângerări vaginale
Am 48 ani; am un fibrom uterin despre care știu de 3-4 ani.
De câteva luni menstruațiile mele au devenit mai abundente și durează mai mult; uneori am și sângerări între menstruații.
Am fost recent la ginecolog iar medicul mi-a recomandat histeroscopie și biopsie.
De ce?
La o pacienta aflată în perioada de premenopauză tulburările menstruale în exces de tip menoragii sau menometroragii sunt relativ frecvente și pot avea cauze multiple de la simple tulburări funcționale până la afecțiuni grave, oncologice (cancer de endomteru, cancer de col uterin).
De aceea în momentul în care o pacientă sesizează asemenea modificări, cu atât mai mult prezența metroragiilor (adică a sângerărilor între menstruații) trebuie să se prezinte la medicul ginecolog.
Dincolo de evaluarea din cabinet care trebuie să includă standard consultul clinic, ecografia transvaginală și testul Babeș-Papanicolaou, de cele mai multe ori, tot în scop diagnostic, medicul va recomanda în a doua etapă, biopsia de endometru chiar dacă aparent la evaluarea inițială nu erau suspiciuni.
Este și cazul pacientei de față care este cunoscută cu fibrom uterin care reprezintă una dintre cele mai frecvente cauze de sângerări anormale de tip menometroragii.
De ce ar trebui să efectueze histeroscopie și biopsie?
Deși aparent fibromul uterin este cauza evidență pentru sângerările anormale ale pacientei, totuși ar putea există și alte cauze asociate care frecvent nu pot fi depistate la evaluarea standard din cabinet. Spre exemplu: polipi endometriali (formațiuni de regulă necanceroase dezvoltate în cavitatea uterină), hiperplazie endometrială (o modificare precanceroasă a uterului) sau cancer de endocol uterin sau de endometru.
Aceste afecțiuni pot fi ușor diagnosticate sau excluse dacă apelăm la o tehnică endoscopică modernă – histeroscopia.
Utilizez foarte frecvent în practica mea medicală histeroscopia – intervenție minim invazivă de mare valoare care permite explorarea facilă pe interior a colului uterin și a cavitații uterine, prelevarea de biopsii de la acest nivel dar și excizia eventualelor formațiuni.