Și bărbații pot dezvolta cancer la sân

Deși știm că țesutul mamar la bărbați este într-o cantitate considerabil mai redusă, potențialul de a dezvolta cancer se păstrează. Se aproximează că 1% din totalul cazurilor de cancer mamar apar la bărbați, însă acest risc nu este neglijabil. Așadar este important ca și bărbații să fie conștienți de existența riscului de a face, la un moment dat în viață, cancer la sân.
Cel mai frecvent tip de cancer mamar care se manifestă la bărbați este carcinomul ductal infiltrativ, adică cancerul care se formează în canalele galactofore și care se răspândește în țesuturile din apropiere. Ulterior tumora canceroasă se poate răspândi (metastaza) și în alte părți ale corpului la fel ca și în cazul femeilor.
Cum se manifestă cancerul mamar la bărbați?
Principalul simptom al cancerului de sân la bărbați este reprezentat de apariția un nodul mamar. Localizarea acestuia este uzual unilaterală, în jurul mamelonului sau sub acesta. De regulă, caracterul nedureros al acestuia nu îi pune în gardă pe bărbați, care pot trece cu vederea mult timp existența lui. De obicei nodulul este dur și imobil la palpare. Prezența unui nodul în zona sânului nu înseamnă neapărat cancer. Există situații în care acest nodul este pur și simplu un chist sau un lipom spre exemplu. Sunt și alte semne care se pot asocia cu cancerul de sân la bărbați:
- mamelonul inversat – se întâmplă uneori că mamelonul să fie tracționat în interiorul sânului, fără a mai fi reversibil;
- apariția unor scurgeri mamelonare, uneori cu sânge;
- durere sau sensibilitate în jurul mamelonului;
- mamelonul și pielea din jur devin roșii, dure și umflate;
- uneori se pot umfla ganglionii la subraț;
- se poate asocial cu stare generală de rău, de oboseală permanentă.
Care sunt cauzele și factorii de risc care pot duce la apariția cancerului mamar la bărbați?
Studiile medicale spun că predispoziția genetică poate juca un rol important în dezvoltarea cancerului de sân la bărbați. Ne referim aici la un istoric familial de cancer mamar (prezența bolii la o rudă de gradul I), la prezența unor modificări moștenite (mutații) ale anumitor gene.
Stilul de viață nesănătos, alimentația incorectă (deficitară sau cu exces de grăsimi), stresul, lipsa sportului se corelează de asemenea cu apariția cancerului de sân la bărbați.
Vârstă peste 60 de ani, expunerea la radiații ( ca de exemplu pentru tratarea unui cancer toracic), tratamentul cu hormoni în cazul cancerului de prostată, anumite boli ce asociază niveluri crescute de hormoni estrogeni (ciroză spre exemplu) pot fi alți factori de risc.
Cum se diagnostichează cancerul mamar la bărbați?
Primul pas este prezentarea la medic. Orice bărbat care sesizează apariția unui nodul la sân sau oricare dintre semnele enumerate mai sus trebuie să se prezinte de urgență la medic.
Sigur nu orice modificare apărută înseamnă cancer la sân, dar ar putea fi!
Medicul realizează o examinare atentă a sânilor și a ganglionilor limfatici (cei de la nivelul axilei) și o ecografie mamară bilaterală. Uneori se poate efectua și o mamografie.
În condițiile în care se identifică modificări suspecte de cancer, cu siguranță vom recomanda și vom efectua o biopsie. Aceasta este singura metodă care va lămuri cu certitudine diagnosticul.
Dacă biopsia confirmă prezența cancerului mamar, atunci este necesară stadializarea – adică ne propunem să stabilim cât și dacă boala s-a răspândit. În acest sens vor fi necesare și alte investigații: analize uzuale de laborator, CT torace/abdomen/pelvis, uneori scanări osoase, etc.
Cum se tratează cancerul mamar la bărbați?
Conduită terapeutică în cancerul de sân la bărbați urmează de obicei același principiu și traseu ca în cazul cancerului mamar la femei.
De obicei, tratamentul este în primul rând chirurgical – este vorba despre rezecția chirurgicală a nodului canceros în țesut sănătos însoțită de limfadenectomie axilară; tratamente asociate pot fi: terapia endocrină adjuvantă, chimioterapia sau radioterapia. Tratamentul este individualizat pentru fiecare pacient în parte și depinde de dimensiunea tumorii, de existența eventualelor metastaze ganglionare sau la distanță, dar și de anumite caracteristici ale celulelor canceroase.
Cum putem preveni cancerul mamar la bărbați?
Ca și în cazul cancerului mamar apărut la femei, nici în cazul bărbaților nu putem preveni cancerul de sân. Cu toate acestea, putem vorbi despre un diagnostic precoce: dacă există un risc ridicat de cancer la sân, medicul poate recomanda evaluarea periodică prin consult și ecografie. Depistarea timpurie poate ajuta la prevenirea răspândirii cancerului la organele din jur. Cu cât bărbatul se prezintă mai devreme la medic, cu atât cresc șansele ca tumora malignă să fie diagnosticată într-un stadiu incipient, lucru ce va permite vindecarea completă.

Dr. CRISTIAN JUMUGA
MEDIC SPECIALIST
OBSTETRICĂ-GINECOLOGIE

Adresați-ne orice întrebare legată de sănătatea femeii în formularul de mai jos:

Aveți nevoie de evaluare genitomamară?
Aveți o problemă de sănătate și vă doriți cea mai bună conduită? Sunteți nesigură de diagnosticele anterioare și aveți nevoie de second opinion?
ECHIPA DR. JUMUGA VĂ STĂ LA DISPOZIȚIE!
CU SIGURANȚĂ, CU CALM, CU PROFESIONALISM
Programați un consult:
