Care sunt cauzele și factorii de risc care pot duce la apariția cancerului mamar la bărbați?
Studiile medicale spun că predispoziția genetică poate juca un rol important în dezvoltarea cancerului de sân la bărbați. Ne referim aici la un istoric familial de cancer mamar (prezența bolii la o rudă de gradul I), la prezența unor modificări moștenite (mutații) ale anumitor gene.
Stilul de viață nesănătos, alimentația incorectă (deficitară sau cu exces de grăsimi), stresul, lipsa sportului se corelează de asemenea cu apariția cancerului de sân la bărbați.
Vârstă peste 60 de ani, expunerea la radiații ( ca de exemplu pentru tratarea unui cancer toracic), tratamentul cu hormoni în cazul cancerului de prostată, anumite boli ce asociază niveluri crescute de hormoni estrogeni (ciroză spre exemplu) pot fi alți factori de risc.
Cum se diagnostichează cancerul mamar la bărbați?
Primul pas este prezentarea la medic. Orice bărbat care sesizează apariția unui nodul la sân sau oricare dintre semnele enumerate mai sus trebuie să se prezinte de urgență la medic.
Sigur nu orice modificare apărută înseamnă cancer la sân, dar ar putea fi!
Medicul realizează o examinare atentă a sânilor și a ganglionilor limfatici (cei de la nivelul axilei) și o ecografie mamară bilaterală. Uneori se poate efectua și o mamografie.
În condițiile în care se identifică modificări suspecte de cancer, cu siguranță vom recomanda și vom efectua o biopsie. Aceasta este singura metodă care va lămuri cu certitudine diagnosticul.
Dacă biopsia confirmă prezența cancerului mamar, atunci este necesară stadializarea – adică ne propunem să stabilim cât și dacă boala s-a răspândit. În acest sens vor fi necesare și alte investigații: analize uzuale de laborator, CT torace/abdomen/pelvis, uneori scanări osoase, etc.