Ce este “Boala Paget” a sânului?

Boala Paget a sânului sau a mamelonului este o afecțiune care se prezintă clinic ca o eczemă ce indică un tip rar de cancer, care poate apărea atât la femei (cel mai frecvent), dar și la bărbați. Prezența acestei “eczeme” apare de regulă în contextul unui carcinom ductal în situ (DCIS) sau mai rar în contextul unui carcinom ductal invaziv.
Cele mai multe cazuri de boală Paget apar în timpul menopauzei, simptomele fiind asemănătoare celor ale unor afecțiuni ale pielii, ceea ce poate întârzia diagnosticarea corectă.
Simptome:
Simptomele timpurii ale Bolii Paget pot fi iritații asemănătoare unei eczeme care afectează doar un mamelon, sau regiunea areolomamelonară, astfel încât pielea mamelonului și a areolei pot deveni roșii, inflamate, uneori cu apariția de cruste și mici eroziuni care se însoțesc de senzația de mâncărime sau de arsură locală.
Simptomele Bolii Paget sunt variabile și apar doar într-un sân.
Principalele semne sunt:
- pielea mamelonului și apoi a areolei se descuamează și generează o eroziune care nu se vindecă în timp;
- apare o secreție intermitentă gălbuie sau cu sânge la nivelul mamelonului;
- mamelonul poate fi aplatizat sau inversat;
- nodul palpabil în zona centrală a sânului, în spatele areolei.
Cauze:
Cauzele exacte ale apariției Bolii Paget sunt încă necunoscute, însă există două mari teorii:
- Cancerul există deja în sân și câteva celule canceroase migrează prin ductele mamare spre suprafața mamelonului;
- Celulele pielii mamelonului se transformă, în mod spontan, în celule canceroase.
Factori de risc:
Factorii de risc sunt similari celorlalte tipuri de cancer mamar:
- vârsta (riscul crește odată cu vârsta);
- istoricul personal de cancer mamar sau alte boli precanceroase ale sânului;
- existenta unei rude apropiate diagnosticate cu cancer mamar;
- greutate mai mare decât media sau obezitate;
- expunerea la radiații;
- consumul excesiv de alcool.
Diagnostic:
- Diagnosticarea Bolii Paget este îngreunată de asemănarea acesteia cu unele afecțiuni dermatologice – dermatita sau eczema; astfel majoritatea femeilor confundă această afecțiune cu dermatita de contact sau cu o eczemă și se prezintă târziu la medic. Eczema, spre deosebire de boala Paget, afectează în primul rând areola și apoi mamelonul.
- Femeile care observă apariția unei iritații pe pielea sânului, eventual cu cruste care se descuamează sau eroziuni areolomamelonare, însoțite și de scurgeri mamelonare anormale, trebuie să se prezinte obligatoriu la medic; cu atât mai mult dacă la palpare pacienta decelează un nodul în sân.
- Atenție! Asocierea unui nodul palpabil la nivelul sânului apare în mai puțin de jumătate din cazurile de boală Paget; de aceea, nu așteptați prezența unui nodul în sân pentru a vă prezenta la medic.
- Medicul va efectua un consult clinic al sânilor observând modificările mamelonului și va realiza un examen palpator pentru a decela eventuale formațiuni mamare sau adenopatii.
- Medicul va indica în mod uzual efectuarea unei mamografii, însoțite de ecografie mamară
- Biopsia mamară – este metoda care confirmă practic diagnosticul; medicul poate indica examen citologic de la nivelul scurgerii mamelonare (care poate decela celule atipice, maligne), biopsie mamelonară sau biopsia unei formațiuni mamare suspecte asociate bolii Paget.
- Confirmarea diagnosticului, mai ales în cazul asocierii cu carcinomul invaziv impune evaluarea extensivă a cazului (inclusiv CT torace, abdomen, pelvis).
Tratament:
Diagnosticarea bolii Paget va impune, în primul rând, o intervenție chirurgicală iar tipul acesteia depinde de cât de avansată este boala. Se poate apela la chirurgie conservatoare sau la mastectomie; în cazul unui carcinom ductal invaziv în sân se impune și stadializarea axilară (prin tehnica ganglionului santinelă sau prin limfodisectie).
Terapia adjuvantă – în funcție de stadiul bolii dar și de tipul intervenției chirurgicale, pot fi indicate tratamente suplimentare postoperator: radioterapie, chimioterapie sau hormonoterapie.

Adresați-ne orice întrebare legată de sănătatea femeii în formularul de mai jos:

Aveți nevoie de evaluare genitomamară?
Aveți o problemă de sănătate și vă doriți cea mai bună conduită? Sunteți nesigură de diagnosticele anterioare și aveți nevoie de second opinion?
ECHIPA DR. JUMUGA VĂ STĂ LA DISPOZIȚIE!
CU SIGURANȚĂ, CU CALM, CU PROFESIONALISM
Programați un consult:
