Rana pe col
Am fost astăzi la ginecolog și am aflat cu surprindere că am rană pe col.
Nu am înțeles exact ce înseamnă și m-am speriat.
Ce ar trebui să fac?
Examenul clinic al colului uterin este o parte esențială a consultului ginecologic deoarece la acest nivel pot să apară o serie de afecțiuni foarte frecvente, inclusiv cancerul de col uterin.
Astfel medicul ginecolog va menționa întodeauna dacă aspectul macroscopic al colului uterin este normal sau dacă prezintă modificări.
Se întâmplă destul de des în practica ginecologică să identificăm pe suprafața colului uterin o zonă roșie, uneori discretă, alteori evidentă, așa zisa “rană pe col”.
Personal încerc să evit utilizarea acestui termen care din punct de vedere medical nu este tocmai corect; cu toate acestea el este foarte frecvent utilizat; deseori se prezintă în cabinetul meu paciente care au fost diagnosticate cu ” rană pe col” și care își doresc un diagnostic precis.
Dar până la urmă ce poate să ascundă așa zisa “rană pe col”?
O zonă roșie pe col poate fi ceva normal mai ales la pacientele tinere, este vorba despre așa numita ectopie; alteori poate fi vorba despre o inflamație a colului uterin; și leziunile precanceroase ale colului uterin pot determina de asemenea o zona roșie pe col, de regulă discretă; de departe însă cea mai gravă boală care se poate ascunde în spatele unei “răni pe col” este cancerul!
Care sunt investigațiile necesare în asemenea cazuri?
Atunci când în timpul consultului identificăm o zonă roșie pe col în primul rând nu trebuie să panicăm pacienta.
Cele mai importante investigații inițiale sunt: examenul bacteriologic al secreției cervicovaginale, examenul Babeș-Papanicolaou și testarea HPV.
În a doua etapă vom efectua colposcopia – investigație esențială pentru a lămuri cauza “rănii pe col”.
Dacă în urma examenelor anterioare suspectăm o leziune precanceroasă sau cancer de col uterin vom apela la biopsie, fie că este vorba de biopsie țintită, ERAD sau conizație.
Cum se tratează “rana pe col”?
Nu există un tratament pentru rana pe col; în realitate conduita medicală trebuie adaptată specific pentru fiecare pacienta în parte. Este esențial să investigăm corect cazul pentru a diagnostica afecțiunea de bază; abia apoi vom putea să recomandăm tratamentul potrivit, dacă acesta va fi necesar.