Biopsie de “endometru îngroșat”
Am 60 ani și am fost recent la ginecolog pentru evaluare de rutină.
La ecografie mi s-a spus că endometrul este îngroșat și mi s-a indicat o biopsie.
Este absolut necesară? Ce înseamnă “endometru îngroșat”?
Și în menopauză, și aș spune mai ales în menopauză, este foarte importantă prezentarea la medicul ginecolog pentru evaluarea anuală de rutină. Cu această ocazie pot fi descoperite într-un stadiu asimptomatic o serie de afecțiuni ginecologice semnificative, cele mai frecvente și mai importante fiind cancerul de col uterin, cancerul de endometru și respective cancerul ovarian.
Din explorarea ginecologică de rutină nu trebuie să lipsească niciodată consultul clinic genital, examenul Papanicolaou și foarte important, ecografia transvaginală.
Unul dintre parametrii foarte importanți pe care îi căutăm la ecografia transvaginala este grosimea endometrului.
Ce este endometrul?
Endometrul reprezintă țesutul care tapetează pe interior cavitatea uterină și care, la femeia care nu se află în menopauză, se elimină lunar cu o cantitate variabilă de sânge la menstră.
La femeia în menopauză endometrul este în mod normal atrofic, adică subțire, grosimea acestuia fiind sub 4 mm.
În momentul în care, la o femeie aflată în menopauza, așa cum este și pacienta noastră, la ecografie identificăm în mod evident o îngroșare a mucoasei endometriale, apare sigur întrebarea firească – de ce s-a îngroșat?
Cea mai semnificativă cauza este cancerul endometrial și noi, medicii, trebuie să o avem totdeauna în vedere mai ales dacă pacienta prezintă metroragii.
Alte explicații, mai blânde, ar putea fi hiperplazia endometrială – adică o modificare precanceroasă a endometrului – sau prezența unui polip endometrial (deseori benign).
Cea mai bună conduită în asemenea cazuri este să apelăm la histeroscopie – tehnică endoscopică modernă care ne permite să vizualizam cavitatea uterină pe interior, să efectuăm biopsie endometrială și, după caz, să excizăm un eventual polip endometrial.