Histeroscopia practicată pentru infertilitate
Pacienta:
“Am 38 de ani și de 1 an nu reușesc să obțin o sarcină.
Am citit despre histeroscopie și nu știu dacă este oportun să apelez la această intervenție.
Știu că am un fibrom uterin submucos dar în rest toate analizele mele și ale partenerului sunt in regulă, însă sarcina tot nu apare.”
Histeroscopia este o procedură endoscopică modernă, pe care noi ginecologii o folosim foarte frecvent în practica medicală.
Este o metodă care ne permite să vizualizăm pe interior canalul cervical, adică acel conduct care ne conduce către cavitatea uterină și respectiv cavitatea uterină.
În cazul de față vorbim despre infertilitate și despre prezența unui fibrom uterin submucos, adică unui fibrom care este dezvoltat în cea mai mare parte în interiorul cavității uterine. Sigur că da, în condițiile în care nu s-au identificat alte cauze de infertilitate la cei doi parteneri, histeroscopia se impune, se impune atât prin prisma infertilității, pentru că așa cum spuneam ne oferă informații foarte importante despre canalul endocervical și despre cavitatea uterină, dar cu atât mai mult discutăm în plus de prezența unui fibrom uterin submucos.
Se știe că fibroamele uterine dezvoltate înăuntrul cavității uterine, sunt fibroame semnificative clinic și că este doar o problemă de timp până când vor genera complicații.
În cazul de față cu siguranță acest fibrom joacă un rol în problema pacientei. Se știe că aceste fibroame intracavitare pot împiedica apariția unei sarcini și atunci când vorbim despre infertilitate este clar că acest fibrom nu are ce să caute acolo. De asemenea să știe că aceste fibroame pot să ducă la pierderea sarcinii (este vorba fie de avort fie este vorba despre o naștere prematură).
De asemenea oricum asocierea unui fibrom cu localizare mai ales submucoasă, cu o posibilă sarcină care a surveni în mod natural, cu siguranță nu ar face casă bună și mai devreme sau mai târziu ar apărea complicații.
De aceea recomandă acestei paciente să nu întârzie în a efectuat histeroscopia. Această histeroscopie ne va permite nu doar un diagnostic de precizie, dar ne va permite să rezolvăm într-un mod elegant, endoscopic, fără niciun fel de incizie acest fibrom, pentru că în timpul procedurii vom rezeca complet fibromul uterin, vom restabili anatomia normală a cavității uterine iar această pacientă va avea șansa să obțină sarcina care cu siguranță va evolua bine în parametri normali, ceea ce sunt convins nu s-ar întâmpla cu prezența acestui fibrom pe loc.
Deci, ca să rezum, îi recomand pacientei cât de repede să efectueze histeroscopie și această histeroscopie din punctul meu de vedere trebuie să aibă în vedere și miomectomia histeroscopică, adică rezecția fibromului.