Mastectomie stângă cu ganglion santinelă și reconstrucție cu expander tisular
Intervenția chirurgicală de astazi este doar prima parte din tratamentul chirurgical aplicat pacientei descoperită cu carcinom mamar invaziv multifocal.
În această primă parte s-au efectuat: mastectomie stângă (îndepărtarea în întregime a țesutului mamar stâng) cu conservarea tegumentelor, cu detecție și excizie ganglion santinelă și reconstrucție cu expander tisular.
Deoarece în urma mastectomiei nu exista tegument îndeajuns (piele) pentru a introduce un implant mamar (silicon), s-a introdus un expander care va fi umplut din două în două săptămâni, până când pielea se va întinde și expanderul va ajunge la dimensiunea celuilalt sân, astfel ca rezultatul estetic să fie unul simetric perfect.
În partea a doua a acestui tratament se va include implantul de silicon, calculat si dimensionat la forma sânului rămas.
Intervenția chirurgicală
Dr. Cristian Jumuga
Am să vă prezint cazul unei paciente în vârstă de 34 de ani pe care am diagnosticat-o prin puncție biopsie cu carcinom mamar invaziv multifocal.
Ce este cancerul de sân multifocal?
În practica medicală uzual suntem obișnuiți ca atunci când vorbim despre cancerul la sân să vorbim despre o formațiune tumorală invazivă unică, care se însoțește sau nu de focare de carcinom ductal insitu.
În cazul cancerului multifocal (așa cum este și cazul pacientei noastre de astăzi) vorbim de prezența a cel puțin două formațiuni tumorale care sunt localizate unele lângă altele într-o anumită arie sânului, de regulă într-un singur cadran.
Pentru mine ca și chirurg ginecolog oncolog, carcinomul multifocal reprezintă o provocare pentru că trebuie pe de o parte să realizezi o intervenție chirurgicală completă, oncologică, cu îndepărtarea tuturor țesuturilor canceroase cu limite de rezecție în țesut sănătos, dar pe de altă parte trebuie să realizezi o operație cât mai limitată, cât mai conservatoare, cât mai estetică. Iar acest lucru în cazul carcinomului multifocal nu este ușor de realizat.
Am evaluat pacienta complet. Am făcut evaluare clinică, evaluare ecografică, mamografie cu tomosinteză, RMN mamar cu substanță de contrast, am realizat tomografie computerizată torace-abdomen-pelvis, scintigrafie osoasă, evaluare oncologică, evaluare ginecologică. Cu alte cuvinte o evaluare extensivă și am constatat că la nivelul sânului stâng, în cadranul superointer, erau prezente și sunt prezente în continuare patru formațiuni tumorale canceroase, din fericire însă, pe toate investigațiile imagistice nu am identificat ganglioni regionali afectați de boală și sperăm ca și în urma biopsiei să demonstrăm acest lucru. De asemenea nu am identificat metastaze.
În aceste condiții, în urma evaluării oncologice am stabilit că prima secvență terapeutică trebuie să fie intervenția chirurgicală.
Mă pregătesc să intru în sala de operații alături de echipa mea și ne propunem să realizăm mastectomie stângă cu ganglion santinelă și reconstrucție imediată cu expander tisular.
Sunt doctor Cristian Jumuga, medic ginecolog oncolog și împreună cu doamna doctor Gabriela Jumuga – medic ginecolog respectiv cu domnul doctor Dan Ioniță Nicolae medic chirurg plastician, ne propunem astăzi să efectuăm mastectomie stângă cu conservarea tegumentelor, cu detecție și excizie ganglion santinelă și reconstrucție cu expander tisular.
Am început intervenția chirurgicală cu detecția și excizia ganglionilor santinelă. Știm de la limfoscintigrafie că sunt cel puțin trei ganglioni limfatici santinelă.
Atenție!… vorbim despre un carcinom mamar multifocal în care și realizarea ganglionului santinelă este ușor controversată.
Am identificat cel puțin trei ganglioni limfatici care au semnal pozitiv așa cum se poate auzi. Îi vom trimite pe toți la examenul anatomopatologic extemporaneu, sperăm că rezultatul va fi unul benign și nu va fi nevoie să continuăm cu limfodisecția axilară.
Am realizat detecția și excizia ganglionilor limfatici santinelă și trecem la efectuarea mastectomiei.
Sigur că în condițiile în care vrem să realizăm o reconstrucție imediată tegumentul este foarte prețios ne dorim să efectuăm o mastectomie de tip “skinsparing” și pentru că avem de-a face cu un carcinom multimocal, două dintre formațiunile tumorale fiind destul de superficiale sub piele trebuie să alegem un anume tip particular de incizie, iar domnul doctor Dan Ioniță se ocupă acum să deseneze această incizie atipică care își propune să cuprindă mamelonul, areola, cele două zone în care se află tumorile canceroase superficiale și sigur, locul pe unde anterior eu am efectuat puncția biopsie cu ac gros.
A sosit rezultatul de la anatomie patologică, s-au identificat cinci ganglioni limfatici axilari santinelă. Din fericire toți cinci negativi. Motiv pentru care, la nivel axilar ne oprim aici. Nu este nevoie să îndepărtăm și alți ganglioni. Am realizat între timp și mastectomia stângă și domnul doctor Dan Ioniță, medic primar chirurgie plastică, ne va povesti ce urmează să efectuăm în continuare.
Dr. Dan Ioniță – medic primar chirurgie plastică și reconstructivă
Etapa următoare este plasarea unui expander tisular sub aceste lambouri tegumentare. Nu le vom întinde foarte mult, ele trebuie menajate și expandate treptat pentru a reconstrui sânul. Este o metodă sigură de care va beneficia pacienta. Într-o etapă ulterioară se va schimba cu un implant mamar și într-o altă etapă se va reconstrui complexul areolomamelonar.
Acesta este expanderul. El se va plasa sub lambourile tegumentare și va fi umplut progresiv începând după două săptămâni. Avem nevoie de vindecarea completă a inciziei postoperatorii, va fi umplut gradual până la volumul maxim după care va fi înlocuit cu implant.
Aici avem un port de umplere pe care-l vom folosi și acum pentru a-l dezumfla și ulterior pentru a-l umple progresiv.
Dr. Cristian Jumuga
Am încheiat cu succes intervenția chirurgicală.
Echipa doctor Jumuga este foarte mulțumită de cum a decurs prima parte a intervenției chirurgicale și abia așteptăm să ne revedem cu a doua ocazie, atunci când vom introduce implantul siliconic pentru reconstrucția definitivă.