Recomandarea biopsiei în cazul nodulilor la sân
Pacientă :
“Recent am efectuat o ecografie mamară, unde s-a identificat un nodul suspect. Medicul mi-a recomandat efectuarea unei biopsii. Mi-e frică.
Este dureroasă intervenția?”
Teama este firească. Probabil că pacientei îi este mai puțin teamă de manevră în sine, de manevra de puncție biopsie, cât îi este foarte teamă de diagnostic… de ideea că va primi diagnosticul de cancer la sân.
Puncția biopsie este (pentru noi, medicii,) cel puțin o manevră banală, uzuală.
Utilizăm un ac special de biopsie pe care îl ghidăm imagistic, în marea majoritate a cazurilor sub control ecografic, astfel încât, țintit, noi vom prelua fragmente de țesut exact de unde trebuie, adică din formațiunea tumorală și le vom trimite la anatomie patologică.
Manevra este dureroasă, sigur este o înțepătură cu un ac, ca urmare este o manevră dureroasă și asta ține foarte mult și de pacientă, pentru că pragul la durere este diferit.
Manevra se poate efectua cu o simplă anestezie locală, dar aici avem posibilitatea în cazul în care poate manevra este anticipată a fi mai dificilă, sunt mai multe formațiuni, pacienta este foarte anxioasă, are un prag la durere foarte scăzut, avem posibilitatea să facem această manevră și cu o sedare intravenoasă. Pur și simplu pacienta nu știe nimic, visează că este într-o excursie, timp în care noi ne-am prelevat fragmentele de țesut pentru anatomie patologică.
Este necesară puncție biopsie mamară?
Răspuns categoric DA! oricât de suspicioase ar fi examinările pe care noi le realizăm, pentru că de cele mai multe ori înainte de a efectua puncția biopsie noi anticipăm diagnosticul, fără a avea un diagnostic de la anatomie patologică de certitudine sută la sută, nu putem spune că am pus diagnosticul de cancer la sân și nu putem să începem niciun tratament.
Cu alte cuvinte puncție biopsie nu trebuie văzută ca o manevră invazivă, care face rău, care împrăștie cancerul sau care declanșează cancerul, ci trebuie văzută ca o manevră care reprezintă cheia spre diagnostic și cheia spre tratarea și vindecarea pacientei.