Histeroscopie și ERAD sub o singură anestezie
Frecvent întâlnesc în practica ginecologică paciente care prezintă concomitent mai multe afecțiuni ginecologice asociate care necesită fiecare în parte un diagnostic corect și o conduită adecvată. În același timp trebuie să acționăm ergonomic și cu minim disconfort pentru pacientă.
Așa este și cazul pacientei la care am intervenit astăzi chirurgical și când sub o singură anestezie am practicat succesiv două proceduri:
- Timpul I: histeroscopia;
- Iar în Timpul II : electrorezecția cu ansa diatermică – ERAD.
Simptomele pacientei
Este vorba despre o pacientă în vârstă de 34 ani care s-a prezentat la mine acuzând sângerări vaginale repetate manifestate atât ca menoragii (adică menstre abundente) cât și ca metroragii (adică sângerări între menstre). De asemenea ex Papanicolaou pe care îl efectuase în urmă cu 4 luni era anormal.
Am evaluat complet din punct de vedere ginecologic pacienta – consult, ex Papanicolaou, testare HPV , colposcopie și ecografie transvaginală.
Astfel, în urma investigațiilor, am identificat două “probleme”:
- o leziune displazică (adică precanceroasă) la nivelul colului uterin – diagnosticul de etapă fiind susținut de colposcopia anormală, testarea HPV pozitivă și examenul Papanicoloau care era persistent modificat de tip LSIL/ASC-H, respectiv
- prezența unor tulburări menstruale hemoragice persistente de tipul menometroragiilor a căror cauză nu era foarte clară în urma investigațiilor inițiale.
În aceste condiții am recomandat pacientei ca în cadrul unei SINGURE INTERVENȚII să diagnosticăm și să tratăm ambele afecțiuni; astfel am propus efectuarea histeroscopiei urmată de electrorezecția cu ansa diatermică – ERAD.
Am efectuat cele două intervenții chirurgicale și ambele au decurs perfect.
Histeroscopia diagnostică
Inițial am efectuat histeroscopia exploratorie care este o tehnică endoscopică, minim invazivă, de explorare a uterului pe interior; este o procedură foarte prețioasă pentru evaluarea pacientelor cu sângerări uterine anormale indiferent de vârstă.
În cazul de față am identificat prezența unei mucoase uterine îngroșate cu multipli polipi endometriali – practic cauza sangerarilor anormale de care se plângea pacienta; am excizat polipii endometriali pe i-am trimis către anatomie patologică și am practicat biopsie fracționată endometrială și endocervicală.
ERAD
După ce am efectuat histeroscopia, am continuat în a doua etapă cu electrorezecția cu ansa diatermică (ERAD).
Această este o tehnică chirurgicală foarte frecvent utilizată în practică ginecologică prin care se îndepărtează leziunea precanceroasă de la nivelul colului uterin cu ajutorul unui “bisturiu” electric special – ansa diatermică.
Practic, după ce am delimitat leziunea utilizând soluția Lugol, așa cum procedăm și în cabinetul de consultații la colposopie, am excizat în țesut sănătos toată leziunea precanceroasă de la nivelul colului uterin și am trimis-o către examenul anatomopatologic. Astfel, printr-o singură manevră, tehnica ERAD permite atât diagnosticul precis cât și tratarea definitivă a leziunii cervicale.
Astfel într-o singură intervenție care a durat aproximativ 20 minute, sub anestezie generală intravenoasă de scurtă durata, am rezolvat ambele afecțiuni ale pacientei: pe de o parte am efectuat histeroscopie și am excizat polipii din cavitatea uterină, iar pe de altă parte am îndepărtat prin ERAD leziunea precanceroasă de la nivelul colului uterin.
Postoperator, după o perioada relativ scurtă de monitorizare, pacienta va fi externată și își va relua activitățile uzuale fără restricții deosebite.
Va reveni la control aproximativ la o lună de la intervenție cu rezultatul anatamopatologic.

Adresați-ne orice întrebare legată de sănătatea femeii în formularul de mai jos:

Aveți nevoie de evaluare genitomamară?
Aveți o problemă de sănătate și vă doriți cea mai bună conduită? Sunteți nesigură de diagnosticele anterioare și aveți nevoie de second opinion?
ECHIPA DR. JUMUGA VĂ STĂ LA DISPOZIȚIE!
CU SIGURANȚĂ, CU CALM, CU PROFESIONALISM
Programați un consult:
