Mastectomie bilaterală cu tehnica ganglionului santinelă și limfadenectomie axilară
![](https://www.drjumuga.ro/wp-content/uploads/2022/09/Mastectomie-bilaterala-cu-tehnica-ganglionului-santinela-si-limfadenectomie-axilara.jpg)
Este o pacientă pe care am evoluat-o clinică ecografic, la care s-a efectuată mamografie, s-a ridicat suspiciunea de carcinom mamar bilateral. Puncția biopsie mamară bilaterală a confirmat această suspiciune. Pacienta a efectuat ulterior evaluarea oncologică, imagistica de stadializare, iar în cadrul comisiei oncologice am decis efectuarea mastectomiei bilaterale cu ganglion santinelă.
Așa cum se poate vedea, pacienta a efectuat preoperator limfoscintigrafie. Se poate vedea foarte clar marcarea la tegument a ganglionului santinelă pe partea dreaptă și respectiv pe partea stângă.
Vom începe practic cu mastectomia dreaptă și identificarea ganglionului santinelă drept cu trimiterea către anatomie patologică, apoi pe partea stângă la fel, mastectomie cu identificarea ganglionului santinelă stâng.
În cazul în care ganglionul santinelă pe partea dreaptă și/sau pe partea stângă se va dovedi că este pozitiv, adică este metastazat, canceros, va trebui să continui intervenția chirurgicală cu limfodisectie axilară.
Am realizat mastectomia dreaptă. Marcăm piesa chirurgicală cu fire și o trimitem către examen anatomopatologic definitiv și imediat vom efectua ganglionul santinelă pe partea dreaptă.
Am efectuat mastectomia pe partea dreaptă și am ajuns și la momentul identificării ganglionului santinelă. Ne folosim de Proba Gamma Finder. Acesta este semnalul ganglionului santinelă, se aude foarte bine. Imediat îl vom identifica și îl vom trimite către examen extemporaneu.
Așa cum știam deja de la limfoscintigrafie, erau mai mulți ganglioni santinelă axilari pe partea dreaptă ceea ce s-a și întâmplat intraoperator, am identificat mai mulți ganglioni… se aude foarte bine semnalul și dacă ne întoarcem la nivel axilar pe partea dreaptă, este liniște… nu se mai aude absolut nimic, deci toți ganglionii santinelă au fost identificați și îi trimitem către anatomie patologică.
Primirea primului rezultat de la anatomie patologică:
-Bună ziua, Dr Jumugă sunt, vă ascult…
-Bună ziua, am recuperat doi limfoganglioni din acel țesut adipos, unul dintre ei este cu metastază…
-Da, mă așteptam oarecum, mulțumesc domnul doctor, o să vă mai trimitem și de pe partea stângă ganglioni santinelă, mulțumesc foarte mult…
Unul dintre cei doi ganglioni limfatici santinelă de pe partea dreaptă este afectat de carcinomul mamar, există o metastază, motiv pentru care nu este suficient să ne limităm la tehnica ganglionului santinelă, va trebui să continuăm cu limfodisecție axilară.
Acest lucru este necesar pentru că este posibil ca și alți ganglioni limfatici de la nivelul axilei drepte să fie afectați de celulele canceroase. Voi îndepărta practic stațiile limfoganglionare 1 și 2 adică cele care se află extern și în spatele micului pectoral.
Sigur că această limfodisecție axilară nu ne dorim să o efectuăm dar atunci când este necesară trebuie efectuată, chiar dacă există anumite riscuri anumite complicații, cea mai de temut fiind limfedemul, adică acumularea limfei la nivelul membrului superior cu îngroșarea, cu mărirea în dimensiuni a membrului superior și cu o anumită afectare a funcționalității și cu disconfort pentru pacientă. Din fericire însă se întâmplă doar în 20% din cazuri, sperăm ca aici nu se va întâmpla.
Am realizat și mastectomia stângă, la fel ca și pe partea dreaptă marcăm piesa chirurgicală o trimitem către examen anatomopatologic definitiv și imediat vom trece la identificarea ganglionului santinelă pe partea stângă.
Se aude foarte bine semnalul generat de ganglionul santinelă de pe partea stângă, îl vom identifica și pe el imediat și îl vom trimite către examen anatomopatologic extemporaneu de data aceasta.
Am identificat și ganglionii santinelă de pe partea stângă, avem stația principală, se aude foarte bine cu semnal extrem de intens și stația secundară, unde am identificat doi ganglioni, cu semnal evident mai slab dar totuși cu semnal. Prefer întotdeauna să îi analizăm pe toți pentru siguranță.
Primirea celui de-al dolilea rezultat de la anatomie patologică:
-La nivelul stației principale am recuperat un limfoganglion și de la secundară tot unul, ambii fără metastază…
Se pare că la nivelul axilei stângi ganglionii santinelă pe care i-am identificat și am trimis către analiză, ambii sunt însănătoși, motiv pentru care pe partea stângă vom rămâne doar la tehnica ganglionului santinelă. Sigur asta ne bucură foarte mult pentru că șansa să apară complicații pe partea stângă este mult mult diminuată față de partea dreaptă. Acele complicații sunt durerile, impotență funcțională, paresteziile, durerea postoperatorie prelungită și foarte important… limfedemul despre care vorbeam anterior.
Am realizat limfadenectomia axilară pe partea dreaptă, se pot vedea intraoperator în plagă foarte frumos toate reperele, mușchiul mare pectoral și respectiv micul pectoral, peretele toracic pe care se identifică nervul toracic lung, muschiul subscapular, vena axilară, mamar externă ligaturată și respectiv pediculul subscapular cu vena și respectiv nervul toracodorsal, tot țesutul limfogrăsos a fost complet îndepărtat și trimis către analiză. Intervenția a decurs excelent. O să montăm în continuare drenajele aspirative bilateral și practic vom realiza sutura plăgilor operatorii.
Am încheiat cu succes intervenția chirurgicală
Am efectuat mastectomie dreaptă cu identificare și excizie de ganglioni santinelă, care din păcate s-a dovedit a fi pozitiv, adică metastazat și atunci am continuat cu limfodisectie axilară pe partea dreaptă. După aceea, în a doua etapă, am efectuat mastectomie stângă cu identificarea de ganglioni santinelă, care de data aceasta a fost negativ, motiv pentru care nu a fost nevoie să continui cu limfodisectie axilară pe partea stângă.
Intervenția chirurgicală a decurs excelent, intr-un timp scurt, iar evoluția postoperatorie cu siguranță va fi una foarte bună.
![artwork-intre-magenta Dr Jumuga](https://www.drjumuga.ro/wp-content/uploads/2020/03/artwork-intre-magenta.png)
Adresați-ne orice întrebare legată de sănătatea femeii în formularul de mai jos:
![artwork-intre-magenta Dr Jumuga](https://www.drjumuga.ro/wp-content/uploads/2020/03/artwork-intre-magenta.png)
Aveți nevoie de evaluare genitomamară?
Aveți o problemă de sănătate și vă doriți cea mai bună conduită? Sunteți nesigură de diagnosticele anterioare și aveți nevoie de second opinion?
ECHIPA DR. JUMUGA VĂ STĂ LA DISPOZIȚIE!
CU SIGURANȚĂ, CU CALM, CU PROFESIONALISM
Programați un consult:
![artwork-intre-magenta Dr Jumuga](https://www.drjumuga.ro/wp-content/uploads/2020/03/artwork-intre-magenta.png)