Excizie leziune mamară suspectă de malignitate
Am intervenit chirurgical la o pacientă în vârstă de 45 de ani.
A fost diagnosticată prin mamografie de screening cu un focar extins de microcalcificări suspecte care au fost încadrate BIRADS5.
În aceste condiții în care leziunea nu avea nicio expresiei clinică, examenul palpator al sânului era practic normal, în condițiile în care exterminarea ecografică nu a găsit nici un fel de modificare corespunzătoare a acestui focar de microcalcificări, în condițiile în care examinarea RMN nu a găsit un corespondent concret al focarului de microcalcificări suspecte, a rămas să verificăm cu precizie diagnosticul.
În asemenea cazuri este foarte importantă colaborarea multidisciplinară medic clinician, chirurg, medic imagist radiolog, respectiv medic anatomopatolog. Pentru a știi cu precizie că vom putea exciza chirurgical un asemenea focar de microcalcificări care nu are nici o expresie palpatorie, deci pentru care nu avem practic intraoperator nici un reper concret, aveam nevoie de ajutorul medicului radiolog.
Practic medicul radiolog, preoperator, sub ghidaj mamografic ne-a plasat un fir ghid metallic, un harpoon, în centrul acestui focar de microcalcificări suspecte, oferindu-ne astfel ghidajul pentru intervenția chirurgicală.
Dr. Cristian Jumuga, intervenție din timpul operației:
Este vorba despre un focar de microcalcificări suspecte catalogat mamografic BIRADS 5, localizat undeva la limita cadranelor externe, care a necesitat să fie marcat preoperator cu un harpon, cu un fir metalic foarte subțire, cât firul de păr, care a fost introdus de către medicul radiolog, colegul nostru doctorul Mașala, vârful acestui harpon aflându-se central, exact în focarul de microcalcificări. Pentru că acesta nu are expresiei palpatorie, pe noi chirurgii ne ajută să putem exciza acest focar de microcalcificări.
După ce vom exciza acest focar de microcalcificări, vom trimite piesă din nou colegului radiolog, pentru a face o expunere mamografică, pentru a ne asigura că focarul de microcalcificări este complet excizat, după care piesa va ajunge la anatomie patologică, pentru examen la gheață, intraoperator extemporaneu.
Am intervenit chirurgical și am excizat , am realizat practic o biopsie excizională, am excizat acest focar de microcalcificări suspecte.
Dr. Cristian Jumuga, intervenție din timpul operației:
Am realizat practic biopsia excizională. Așa cum se poate vedea, am excizat o porțiune de țesut mamar glandular având central harponul pe care l-a introdus medicul radiolog. Vom marca piesa chirurgicală, după care o vom trimite colegului imagist, pentru a efectua o poză radiologică acestei piese și pentru a verifica dacă harponul a rămas în continuare corect poziționat, cu vârful în centrul focarului de microcalcificări, după care piesa va merge la anatomie patologică.
Am trimis piesa -după ce am orientat piesa chirurgicală- am trimis-o din nou medicului imagist, care sub mamograf, s-a asigurat că focarul de microcalcificări este excizat și că ghidul metalic a rămas în continuare plasat în zona cea mai suspectă a acestui focar, astfel încât în continuare să fie un ghid pentru medicul anatomopatolog.
După medicul radiolog, piesa a ajuns evident la medicul anatomopatolog, care a realizat o analiză la gheață, intraoperatorie, este ceea ce numim noi examenul extemporaneu, anatomopatologic extemporaneu, rezultatul anatomopatologic fiind de carcinom intraductal, așa numitul stadiul 0 de cancer la sân, motiv pentru care intervenția chirurgicală s-a oprit aici nefiind nevoie de biopsia ganglionilor limfatici axilari.
Intervenția chirurgicală a decurs foarte bine și sunt convins că și evoluția imediat postoperatorie dar și la distanță va fi una foarte bună.