Reconstrucția sânilor după mastectomie cu profil oncologic – cancer la sân
Vă prezint cazul unei paciente la care am intervenit chirurgical succesiv de 3 ori.
Prima intervenție chirurgicală s-a realizat în urma diagnosticului de leziune mamară dreaptă suspectă de cancer și a presupus o biopsie excizională.
Am intervenit chirurgical împreună cu doamna Dr. Jumugă Gabriela, adică în echipă de chirurgie ginecologică oncologică.
Am realizat rezecția mamară limitată cu examen anatomopatologic extemporaneu și respectiv definitiv, iar rezultatul anatomopatologic a fost de carcinom ductal in situ. Însă, marginile de rezecție erau pozitive, ceea ce înseamnă că intervenția chirurgicală nu era suficientă și era nevoie să intervenim astfel încât să obținem siguranță oncologică, să obținem margini de rezecție negative.
În condițiile în care leziunea era extensivă și piesa de biopsie excizională nu era chiar mică, ne-a devenit limpede faptul că intervenția chirurgicală care să asigure margini libere nu putea fi decât mastectomia.
Trebuia să ținem cont și de faptul că pacienta avea modificări mamografice și la nivelul sânului stâng, că sânii erau extrem de denși. Trebuia să ținem cont și de antecedentele pacientei. Trebuia să ținem cont și de dorința pacientei. Și atunci, a apărut ideea de a realiza o intervenție chirurgicală în care, simultan, să asigurăm atât rezolvarea problemei oncologice în siguranță, dar în același timp să realizăm și profilaxia de viitor a unor alte posibile leziuni oncologice mamare.
În aceste condiții, am decis ca în timpul doi să intervenim în echipă chirurgicală mixtă, chirurgie oncologică, respectiv chirurgie plastică, pentru a realiza o intervenție chirurgicală în care să realizăm mastectomie bilaterală cu conservarea tegumentelor, adică mastectomie de tip skin sparing, în același timp cu reconstrucție imediată cu expandare tisulare.
În aceste condiții, am intervenit chirurgical alături de doamna doctor Gabriela Jumugă, medic ginecolog, și de domnul doctor Dan Ioniță Nicolae, medic chirurg plastician.
Împreună cu mine, am realizat în prima etapă mastectomie bilaterală cu conservarea tegumentelor, intervenție chirurgicală care a decurs excelent. Am trimis către anatomie patologică extemporanee glanda mamară dreaptă, respectiv glanda mamară stângă.
La nivelul sânului stâng nu s-au găsit leziuni suspecte, iar la nivelul sânului drept, suspiciunea a fost de leziuni de tip carcinom in situ. Cu așteptarea rezultatului definitiv la parafină, pentru că am realizat mastectomie dreaptă în condiții de carcinom ductal in situ, am apelat și la tehnica ganglionului santinelă axilar drept. Și, din fericire, rezultatul de la anatomie patologică a fost unul negativ, adică benign. În aceste condiții, ne-am permis să realizăm reconstrucția mamară bilaterală cu expander tisular.
De ce expander tisular?
Pentru că țesuturile mamare postoperator nu erau suficiente pentru a obține suficient volum și pentru a realiza într-o singură operație și reconstrucția mamară definitivă. Motiv pentru care, în etapa inițială, a trebuit ca împreună cu domnul doctor chirurg plastician să realizăm introducerea unor expandere tisulare, care să ne permită ulterior, în timp, obținerea volumului mamar dorit.
Această intervenție chirurgicală a decurs excelent, am fost extrem de mulțumiți de rezultatul obținut.
După această operație, pacienta a fost monitorizată atât de către mine, din punct de vedere chirurgical-oncologic, cât și de doctorul Dan Ioniță, din punctul de vedere al chirurgului plastician.
Vindecarea a decurs foarte bine, s-a trecut la expandarea progresivă. Practic, ce s-a întâmplat pur și simplu, aceste expandere tisulare care imediat după prima operație erau aproape goale, aplatizate, cu doar 50 ml introdus, de la vizită la vizită, domnul doctor plastician a introdus progresiv în ambele expandere tisulare lichid, astfel încât am ajuns la un moment dat, după câteva luni, la volumul mamar definitiv.
Iar în această etapă a devenit necesară cea de a treia intervenție chirurgicală, adică extragerea expandelor tisulare care ajunseseră la volumul dorit, care ne interesa, și introducerea în sfârșit a implanturilor mamare definitive. Adică am ajuns la etapa la care trebuia să realizăm reconstrucția mamară definitivă.
Suntem la timpul 2 al reconstrucției mamare. Domnul doctor Dan Ioniță o să povestească pe scurt ce s-a întâmplat, practic, între acești doi timpi operatori.
Dr. Dan Ioniță
“După mastectomie, pacienta a beneficiat de mai multe sesiuni de expandare tisulară, a fost metoda sigură de păstrare a lambourilor, a fragmentelor de piele după operație, viabile. Acestea s-au expandat în timp și constituie, practic, sânii reconstruiți. În această etapă, vom înlocui expanderele tisulare cu implanturile mamare pe care le va purta pacienta ulterior.”
Așa cum spuneam suntem la timpul doi al intervenției chirurgicale, dacă în urmă cu câteva luni, la sfârșitul intervenției de mastectomie cu conservarea tegumentelor și introducerea expanderelor, pacienta nu avea sâni, pentru că pur și simplu erau niște sâni aplatizați, în momentul de față, după câteva luni de expandare progresivă, așa cum se poate vedea, sânii practic au ajuns la dimensiuni normale, simetrici, arată excelent.
Imediat după implantul expanderelor tisulare
Sânii la 6 luni după operație, expandați complet
Așa arată expanderul despre care vorbeam. Trebuie să ne imaginăm că la început el a fost complet golit, introdus și umplut foarte puțin, după care, progresiv, de-a lungul a câtorva luni, a fost umplut până la 500 de mililitri, adică volumul final. În acest fel, s-a obținut expandarea tegumentelor, astfel încât să se creeze spațiul necesar pentru introducerea implanturilor mamare definitive, siliconice.
Expanderul îndepărtat care va fi înlocuit cu implantul siliconic definitiv
Intervenția chirurgicală a decurs excelent, iar rezultatele postoperatorii au fost foarte bune. Pacienta a fost de altfel foarte foarte mulțumită. Din punct de vedere oncologic, rezultatul anatomopatologic definitiv a fost unul bun, cu margini de rezecție negative, cu ganglioni axilari santinelă negativi. Motiv pentru care, din punct de vedere oncologic, pacienta la ora actuală este doar monitorizată. Însă este și va fi o femeie sănătoasă.