Am să vă prezint succint cazul unei paciente la care am realizat concomitent două proceduri:
Am să vă prezint succint cazul unei paciente la care am realizat concomitent două proceduri:
Pacienta în vârstă de 32 ani s-a prezentat la mine pentru a doua opinie medicală; mi-a relatat că fusese anterior evaluată ginecologic și diagnosticată cu “rană pe col”, examenul Papanicolaou fiind anormal cu mențiunea ASC-H. De asemenea în urmă cu 6 luni co-testarea Papanicolaou – HPV fusese anormală (L-SIL, respectiv HPV 31+).
Mai mult, în ultimele 4-5 luni pacienta prezenta inconstant metroragii reduse (sângerări vaginale anormale între menstruații).
supraspecializare în colposcopie, histeroscopie diagnostică și operatorie
Ca urmare am evaluat ginecologic pacienta.
La colposcopie , așa cum se poate vedea în imaginile atașate, am identificat o leziune precanceroasă: la nivelul colului uterin era prezentă o zona eritematoasă (“rană”) cu reacție aceto-albă evidență, iod negativă la testul Lahm-Schiller.
col fara preparare
testul la a. acetic
testul la lugol
Am efectuat în continuare ecografie transvaginală ocazie cu care am identificat prezența a doi polipi endometriali, cel mai mare de aproximativ 2 cm.
Polipii endometriali sunt formațiuni ovoidale unice sau multiple , de regulă benigne, dezvoltate din țesutul care tapetează pe interior cavitatea uterină (endometru). Atunci când se manifestă clinic cel mai frecvent generează sângerări anormale pe cale vaginală așa cum este și cazul pacientei noastre.
Astfel, în urma evaluării ginecologice, am identificat două “probleme”:
În aceste condiții am recomandat pacientei ca în cadrul unei SINGURE INTERVENȚII să tratăm ambele afecțiuni; în acest sens am propus în prima etapă efectuarea histeroscopiei urmată în a două etapă de ERAD.
Am efectuat cele două intervenții și ambele au decurs perfect.
Ințial am efectuat histeroscopie exploratorie (tehnică endoscopică minim invazivă de explorare a uterului pe interior), am identificat cei 2 polipi endometriali cunoscuți de la ecografia transvaginală, i-am excizat și i-am trimis la anatomie patologică.
În a doua etapă am efectuat ERAD (electrorezecție cu ansa diatermică) – procedură de mică chirurgie prin care am îndepărtat în țesut sănătos întreaga leziune precanceroasă de la nivelul colului uterin cu ajutorul unui “bisturiu” electric special.
Astfel într-o singură intervenție am rezolvat ambele afecțiuni: pe de o parte am efectuat histeroscopie și am excizat polipii din cavitatea uterină, iar pe de altă parte am îndepărtat prin ERAD leziunea precanceroasa de la nivelul colului uterin cu dublu scop: diagnostic și terapeutic.
La scurt timp după intervenție pacienta a fost externată fără niciun fel de acuze.