Fibrom uterin voluminos – Video intraoperator
Tocmai ce am terminat intervenția chirurgicală.
Este vorba de o pacientă în vârstă de 51 de ani, care de ani de zile se chinuie cu menometroragii adică cu sângerări foarte abundente și de lungă durată, care s-au complicat cu anemie severă (în jur de 7gr. de hemoglobină).
Am evaluat preoperator pacienta, am constatat că prezintă o formațiune tumorală pelviabdominală voluminoasă, care depășește ombilicul. Din datele preliminare ale evaluării am suspectat cu probabilitate foarte mare prezența unui uter polifibromatos.
Am intervenit chirurgical (tocmai ce am terminat intervenția chirurgicală care a decurs foarte bine), am constatat că într-adevăr era vorba de o formațiune voluminoasă aparținând de uter, pe care am trimis-o în timpul intervenției la analiză extemporanee, adică la examen intraoperator anatomopatologic.
Colegii de la anatomie patologică ne-au confirmat că era vorba despre o formațiune tumorală de tip leiomiom, adică fibrom. În plus m-au asigurat că pacienta nu prezintă adenocarcinom de endometru ca și cauză posibilă de sângerare.
Dr. Cristian Jumuga, intervenție din timpul operației:
Tocmai ce am primit rezultatul anatomopatologic intraoperator. Se pare că era vorba despre un uter fibromatos voluminos, fără sarcomatizare și fără modificări în cavitatea uterină de tip adenocarcinom. Cu alte cuvinte un rezultat anatomopatologic benign.
Intervenția chirurgicală a decurs foarte bine pe o incizie mică, suturată foarte frumos, estetic. Acum vom urmări postoperator pacienta, suntem sigur că evoluția va fi la fel de bună ca și ceea ce sa întâmplat intraoperator și în maxim două zile vom externa pacienta care încet-încet se va întoarce la viața de zi cu zi, dar de data asta, cum spun eu, “cu motoarele la maxim”… până acum era cu motoarele la jumătate…
Se poate trăi cu fibrom uterin ani de zile. Sigur că la un moment dat, când fibromul devine foarte mare, creează complicații, hemoragii, anemie secundară severă, (așa cum a fost cazul pacientei de astăzi), tulburări de tranzit intestinal sau tulburări de urinat, micționale, recomandarea noastră este să intervenim chirurgical și să rezolvăm problema, astfel încât pacienta să se reîntoarcă la o viață normală.
Până la urmă contează foarte mult și calitatea vieții… pentru că degeaba ne chinuim să ținem în abdomen un uter transformat tumoral într-o formațiune voluminoasă, care creează o serie de probleme, iar calitatea vieții “a la longue”, de ordinul anilor să aibă serios de suferit. Cu alte cuvinte, este bine să rezolvăm problema la timp, adică să intervenim chirurgical.