Fibrom uterin localizat atipic – Video intraoperator
Am intervenit chirurgical la o pacientă în vârstă de 47 de ani.
A fost diagnosticată cu un fibrom uterin însoțit de sindrom algic pelviabdominal cronic.
Ce a fost particular la acest caz… formațiune era localizată foarte jos, la nivelul colului uterin și respectiv la nivelul istmului uterin, și nu la nivelul corpului uterin așa cum se localizează majoritatea fibroamelor.
Dr. Cristian Jumuga, intervenție din timpul operației:
Doamna a fost diagnosticată cu un uter polifibromatos, cu sindrom algic pelvin cronic, care s-a agravat în ultimii ani progresiv, odată și cu evoluția uterului polifibromatos. Dintre aceste fibroame, de menționat că este prezent un fibrom de aproximativ 6 cm dezvoltat la nivelul colului uterin, cervicoismic lateral stânga, care face presiune puternică la nivelul micului pelvis, pacienta acuzând de altfel în mod specific dureri pelvine iradiate către fosa iliacă stângă și iradiate la nivelul coapsei stângi.
Este un fibrom uterin dezvoltat foarte jos la nivelul pelvisului, în grosimea ligamentului larg (spunem noi). Este un fibrom care are rapoarte anatomice importante atât cu ureterul stâng, cu artera uterină stângă, cu vezica urinară și cu rectul. Este o intervenție chirurgicală cu grad de dificultate ridicat.
Localizarea joasă a fibromului a făcut ca acesta să realizeze compresie la nivelul structurilor vecine, generând în primul rând durere, durere care era tipic localizată lateral stânga la nivelul pelvisului către fosa iliacă stângă și către membrul inferior stâng, însoțit și de constipație, realiza presiune la nivelul rectului și respectiv de tulburări urinare… pacienta urina destul de des. Având în vedere vârsta pacientei, dar și localizarea foarte dificilă, a impus realizarea operației care se numește histerectomie totală, adică îndepărtarea în totalitate a uterului.
Dr. Cristian Jumuga, intervenție din timpul operației:
Am îndepărtat tactic… parțial piesa, practic putem vizualiza corpul uterin cu coarnele uterine și parțial formațiunea, fibromul uterin, colul uterin care conceptual continuă aici… Urmează să-l extirpam … însă a fost foarte dificilă intervenția neavând aproape deloc spațiu să lucrăm, formațiunea fiind foarte joasă, cu mobilitate foarte scăzută a uterului, și atunci tactic am practicat inițial o histerectomie parțială, urmând să completăm acum și cu excizia colului uterin.
Deci avem aici practic corpul uterin (ca să reconstituim piesa)… corpul uterin, colul, acest fibrom istmic, practic nici de col nici de corp uterin, exact la îmbinarea col-corp, fibrom ismic dezvoltat lateral cu rapoarte anatomice foarte importante, care devenise foarte dureros pentru pacientă și care din punct de vedere tehnic ne-a chinuit un pic, însă intervenția a mers foarte bine și sunt convins că și pacienta se va recupera foarte rapid.
Așa cum prezentam într-o altă intervenție chirurgicală, atunci când am îndepărtat un fibrom de 8 cm (strict fibromul) adică am realizat o miomectomie la o pacientă nulipară care își dorea sarcini și la care era imperios necesar să conservăm uterul, în cazul de față intervenția chirurgicală a fost una de exereză… de histerectomie totală.
În timp ce în acel caz formațiunea era evidentă, era la nivelul corpului uterin și ușor vizibilă în câmpul operator, aici formațiunea tumorală a fost foarte profundă, la nivelul pelvisului, cu acces dificil și cu intervenție care a durat ceva mai mult și care ne-a chinuit și pe noi medicii chirurgi ceva mai mult. Intervenția chirurgicală a decurs însă excelent, recuperarea postoperatorie a pacientei va fi una foarte bună și în două, maxim trei zile va fi externată, întorcându-se în sânul familiei.