Este posibilă sarcina cu un singur ovar?

Pacienta:
“Am fost supusă de curând unei chistectomii ovariene unilaterale, care a necesitat și îndepărtarea ovarului.
Cât de mare este riscul ca și celălalt ovar să dezvolte chisturi?
Îmi doresc și o sarcină.
Mai este posibilă o sarcină cu un singur ovar?”
Sunt din păcate cazuri în practica medicală în care suntem nevoiți să realizăm excizia completă a ovarului sau a anexei, adică a ovarului și a trompei pe partea dreaptă sau pe partea stângă, în condițiile în care formațiunile tumorale de regulile chistice pe care le diagnosticăm au evoluat foarte mult, au ajuns la dimensiuni foarte mari și practic nu mai putem să salvăm, nu mai există țesută ovarian sănătos pe care să Îl salvezi, și uneori nici măcar salvarea trompei nu este posibilă.
Într-un asemenea caz sigur că există o presiune și pe pacientă și pe medic, pentru că o pacientă tânără, care are un singur ovar și eventualul o singură trompă și care nu are nașteri, se gândește dacă nu cumva pe viitor o să apară o nouă formațiune și pe celălalt ovar, dacă nu cumva la un moment dat va trebui să fie supusă unei noi intervenții, dacă nu cumva noua intervenție nu va duce cumva la îndepărtarea completă a ovarului, și cu alte cuvinte îi va anula orice șansă de sarcină, și sigur va duce la instalarea menopauzei.
Este firească temerea pacientei noastre.
Trebuie să știe însă că în practica medicală, de regulă, în momentul în care depărtăm o formațiune de la nivelul unui ovar, chiar dacă această îndepărtare presupune excizia completa a ovarului, de cele mai multe ori nu duce în timp la apariția unei noi formațiuni și pe celălalt ovar. Sigur că dacă formațiunea care a fost îndepărtată a fost una de tip endometriozic, sau a fost o formațiune chistică dermoidă, există posibilitatea ca și pe celălalt ovar să apară în timp un chist endometriozic nou sau un chist dermoid care să necesite la un momentdat o reintervenție chirurgicală. Dar în mod uzual, de cele mai multe ori nu este nevoie de o nouă intervenție.
Sigur că întrebarea și temerea pacientei este:
Mai am un singur ovar, nu am copii, mi-aș dori o sarcină, ce dificultăți o să am?
Răspunsul este destul de simplu:
Am nenumărate paciente care având un singur ovar au rămas gravide în mod natural, în mod spontan, sarcina a decurs fără probleme.
Un singur ovar din punctul nostru de vedere este suficient pentru a suplini și funcția reproductivă, dar și funcția hormonală. Sigur că în situația în care o pacientă care a fost operată este pusă în situația de a fi din nou operată și pentru celălalt ovar, iar acolo avem de a face cu o formațiune voluminoasă, se poate ajunge și la ideea de ovarectomie bilaterală în final și atunci de menopauză.
Îmi amintesc spre exemplu de o pacientă cu care mă revăd totdeauna cu mare drag, este o pacientă care a suferit până a ajunge la mine, trei intervenții chirurgicale.
Prima intervenție a însemnat o rezecție parțială de ovar stâng, pentru că exista o formațiune dermoidă care a recidivat. Pacienta a fost reoperată în a doua etapă când s-a efectuat anexectomie stângă, adică pur și simplu s-a îndepărta pe partea stângă trompa plus restul de ovar pe care se dezvoltă o formațiune tumorală, și respectiv o a treia operație în care s-a îndepărtat o formațiune de pe ovarul drept și în această situație a ajuns pacienta la mine, practic cu un rest de ovar drept, foarte speriată, foarte disperată, cu lacrimi în ochi… ce o să facă pe viitor că e tânără, nu are copii, își dorește copii, și de asemenea nu vrea să intre la menopauză. Asta se întâmplă acum câțiva ani.
Această pacientă între timp a rămas gravidă, i- am urmărit sarcina.
Ce s-a întâmplat însă în timpul sarcinii?
Pe acest rest de ovar drept a dezvoltat o formațiune tumorală mare, o formațiune chistică de 12 cm, și această formațiune a apărut pe la debutul sarcinii, adică pe la 11-12 săptămâni. Evident că am fost într-o situație destul de delicată, pentru că pacienta era gravidă, obținuse sarcină pe care și-o dorea foarte mult, dar în același timp avea o formațiune foarte mare pe ovarul drept și care avea și ușoare semne de întrebare cu privire la structura ei.
Având în vedere particularitatea cazului împreună cu pacienta am decis să ne ocupăm de sarcină, să urmărim singur în paralel și formațiunea chistică, dar am considerat că e foarte important să mergem mai departe cu sarcina pentru că dacă am fi întrerupt această sarcină în ideea de a interveni chirurgical, foarte probabil nu ar mai fi venit o nouă sarcină și foarte posibil această pacientă poate că ar fi intrat și în menopauză.
Din fericire sarcină mers foarte bine, am ajuns la termen. Am fost nevoie să faci o intervenție chirurgicală, adică o cezariană care a decurs perfect și evident, cu ocazia cezarienei am îndepărtat și această formațiune chistică care s-a dovedit a fi benignă.
Am discutat cu pacienta înainte de a practica cezariana că e foarte probabil ca după o operație, după îndepărtarea formațiunii să nu mai rămâne nici pe partea dreaptă țesut ovarian și foarte probabil va fi unicul copil și foarte probabil va intra la menopauză.
Din fericire însă i-am păstrat suficienți țesut ovarian încât să aibă menstruații normale, au trecut ceva ani de atunci, și bucurie, la ora actuală este gravidă din nou, cu al doilea copil ceea ce ma bucurat teribil.
Așa că îi transmit aceste paciente că are o temere justificată, dar această temere trebuie să fie una redusă, trebuie să țină de medicul ginecolog pentru monitorizări și cu siguranță prezența unui ovar și a unei trompete sănătoase sunt arhisuficiente pentru a obține sarcina.

Dr. CRISTIAN JUMUGA
MEDIC SPECIALIST
OBSTETRICĂ-GINECOLOGIE

Adresați-ne orice întrebare legată de sănătatea femeii în formularul de mai jos:

Aveți nevoie de evaluare genitomamară?
Aveți o problemă de sănătate și vă doriți cea mai bună conduită? Sunteți nesigură de diagnosticele anterioare și aveți nevoie de second opinion?
ECHIPA DR. JUMUGA VĂ STĂ LA DISPOZIȚIE!
CU SIGURANȚĂ, CU CALM, CU PROFESIONALISM
Programați un consult:
