Sarcina după conizație
Pacienta:
“În urma unui diagnostic pozitiv pentru cancer de col mi s-a recomandat efectuarea unei conizații.
Cât de indicată este acesta operație având în vedere că îmi doresc o sarcină cât mai curând?
Mai pot rămâne însărcinată după?”
Sigur, în cazul de față, pacienta și dorește o sarcină, dar uită de diagnosticul pe care l-a primit și anume cancer de col uterin.
Principala problemă a dumneaei aparent este dacă o conizație îi va face rău și dacă o va împiedica să rămână gravidă… cred că este pusă destul de greșit întrebarea, pentru că din punctul meu de vedere, abordarea este diferită.
Sperăm ca o conizație să poată să realizeze diagnosticul corect definitiv, dar și tratamentul acestui cancer de col, care să îi permită ulterior doamnei să obțină o sarcină.
Sigur că în cazul de față vorbim despre cancer de col uterin. Nu putem discuta despre cancer de col uterin și despre conizație în același timp, decât între o singură situație. Dacă vorbim despre un cancer de col microinvaziv, adică la debutul debutului… doar în această situație ne putem propune să efectuăm o conizație care să aibă efect/scop terapeutic.
Dacă vorbim despre un cancer invaziv de col uterin, în niciun caz nu putem să acceptăm ca tratament conizația. Însă dacă întradevăr în cazul de față vorbim despre un carcinom microinvaziv, sigur că da, este indicat să apelăm la conizație în primul rând în scop diagnostic, pentru că diagnosticul definitiv de carcinom microinvaziv nu se bazează pe o biopsie țintită de col ci se pune doar pe piesa de conizație.
Piesa de conizație practic ne va furniza în primul rând diagnosticul cert. Marginile de rezecție, dacă această conizație ne va arăta că avem de a face întradevăr cu un debut al debutului cancerului de col uterin, adică un carcinom microinvaziv care a fost rezecat complet, în margini de siguranță, fără invazie de spațiu limfovascular, putem rămâne la conizație ca unic tratament la o pacientă tânără, care nu are nașteri.
De ce este temătoare pacienta în legătură cu conizația?
Pentru că sigur, atunci când vorbim cel puțin teoretic despre conizație, apare în discuție ideea de scurtare a colului uterin și posibilitatea ca în timpul sarcinii să apară incompetență cervicoismică, pur și simplu să existe tendința colului uterin de a se scurta și de se deschide, însă pentru asta avem soluție și anume putem apela la cerclaj… există temerea pacientei că poate o să apară o stenoza colul uterin și că poate nu va putea să nască natural și în travaliu apare aceea distocie de dinamică…
Sunt temeri oarecum justificate, însă trebuie să știe că dacă ne raportăm statistic, de cele mai multe ori o pacientă care a efectuat conizație, rămâne gravidă în mod spontan fără probleme, evoluția sarcinii în mod uzual decurge fără probleme, iar nașterea la termen, de asemenea se desfășoară fără probleme, fie că va fi o naștere pe cale naturală sau naștere prin operație cezariană.
În cazul de față însă problema importantă este ca prin conizație să diagnosticăm corect acest debut de cancer de col și să-l și putem rezolva printr-o conizație, astfel încât pacienta să fie sănătoasă și să poată să își vadă de viață inclusiv de a obține o sarcină pe care să o ducă la termen.