Sângerarea între menstruații

Pacienta:
“Am 40 de ani.
De aproximativ 6 luni am perioade de sângerări între menstruații.
Mama mea a fost operată de fibrom la aproximativ aceeași vârstă.
Oare și eu trec prin aceeași situație?”
Prezența sângerărilor între menstruații trebui să reprezinte totdeauna un semnal de alarmă și pacienta întotdeauna, dacă sesizează asemenea sângerări, mai ales dacă și persistă, nu trebuie să întârzie vizita la medicul ginecolog.
Sigur, doamna care ne-a adresat această întrebare ne povestește că mama dumneaei a fost diagnosticată cu fibrom și din cauza aceasta îi este teamă că ar putea să aibă fibrom.
Fibroamele uterine sunt extrem de frecvente și pot asocia tulburări menstruale, inclusiv sângerări între menstruații, însă există multe alte cauze organice care pot genera sângerări între menstre, variind de la unele cauze mai blânde (cum ar fi de exemplu polipi endometriali) și până la cauze foarte importante, severe, cum ar fi cancerul de col uterin, sau cancerul de endometru, adică cancerul dezvoltat în interiorul uterului.
O pacientă care prezintă sângerări între menstruații, trebuie să se prezinte în mod obligatoriu la medicul ginecolog.
Ce se întâmplă în cabinet?
Totdeauna un asemenea caz trebuie abordată exhaustiv. Personal, dincolo de a discuta cu atenție cu pacienta, personal voi efectua unei examen clinic ginecologic. Cu această ocazie voi preleva analizele locale din care nu trebuie să lipsească examenul Babeș Papanicolau, testarea HPV, examenul de secreție vaginală.
După examenul clinic și prelevarea acestor probe biologice, voi trece la efectuarea ecografiei transvaginale, care este foarte importantă într-o asemenea situație.
Dincolo de consult, ecografie și analizele locale, uneori poate fi nevoie suplimentar și de practicarea unei colposcopii, adică unei investigații care ne dă informații suplimentare despre col.
După ce am realizat evaluarea completă a pacientei, sigur că vom avea un diagnostic de etapă, o suspiciune de etapă. În condițiile în care vorbim totuși despre o pacientă care nu mai are chiar 20-25 de ani și care se plânge de sângerări între menstruații persistente, repetate, cu atât mai mult dacă investigațiile despre care vorbeam vor ridica niște suspiciuni, e posibil ca în a doua etapă, în scop diagnostic, să apelăm la manevre precise pentru diagnostic.
Este vorba fie despre o biopsie de col uterin dacă suspectăm o leziune canceroasă sau precanceroasă, sau în cazul în care avem bănuieli că înăuntrul uterului se întâmplă ceva, putem apela modern, la o endoscopie. Este vorba despre histeroscopia exploratorie, care se poate însoți de biopsie endometrială, care se poate însoțit de excizia unui polip sau unui fibrom, în situațiile în care există aceste modificări și care pot determina sângerări între menstruații.
Ca să rezum, apariția sângerărilor între menstre, noi denumim acest termen -metroragii-, trebuie să determine pacienta cât de repede să se prezinte la medicul ginecolog.

Dr. CRISTIAN JUMUGA
MEDIC SPECIALIST
OBSTETRICĂ-GINECOLOGIE

Adresați-ne orice întrebare legată de sănătatea femeii în formularul de mai jos:

Aveți nevoie de evaluare genitomamară?
Aveți o problemă de sănătate și vă doriți cea mai bună conduită? Sunteți nesigură de diagnosticele anterioare și aveți nevoie de second opinion?
ECHIPA DR. JUMUGA VĂ STĂ LA DISPOZIȚIE!
CU SIGURANȚĂ, CU CALM, CU PROFESIONALISM
Programați un consult:
