Vaccinarea anti HPV

Întrebare pacientă:
“Fiica mea are 15 ani și încă nu s-a vaccinat împotriva HPV;
până la ce vârstă se poate efectua vaccinul?
Care sunt efectele adverse care pot apărea?
Îmi este teamă și nu sunt hotărâtă cum să procedez”
În România vaccinarea împotriva infecțiilor cu HPV este inclusă în programul național de vaccinare pentru fetele aflate în grupa de vârstă de 11-18 ani și este gratuită.
Ideal ar fi ca vaccinarea să se efectueze înainte de expunerea la virus; de aceea vaccinarea este indicată:
- în primul rând fetelor cu vârstă de până la 14 ani când se administrează 2 doze de vaccin la interval de 6-12 luni:
- și în al doilea rând grupei de vârstă 15-18 ani când se administrează 3 doze de vaccin la interval de 2 și respectiv 4 luni.
Vaccinul anti HPV este un vaccin sigur, uzual fără reacții adverse iar când apar sunt reacții minore, tranzitorii, pe care le întâlnim și în cazul altor vaccinuri – durere și eritem la locul injectării, uneori cefalee sau febră; de aceea ii recomand doamnei să își învingă teamă și să accepte vaccinarea fiicei.
Pentru că are o serie de beneficii importante: previne infectarea cu tipurile de HPV care generează condiloamele genitale, previne infectarea cu cele mai importante tipuri de HPV care generează cancerul de col uterin, cancerul vaginal, vulvar, orofaringian .
Și pacientele care au depășit vârsta de 18 ani se pot de asemenea vaccina împotriva HPV dar nu mai sunt incluse în programul național de vaccinare și nu beneficiază de gratuitate.

Dr. GABRIELA JUMUGA
MEDIC SPECIALIST
OBSTETRICĂ-GINECOLOGIE

Adresați-ne orice întrebare legată de sănătatea femeii în formularul de mai jos:

Aveți nevoie de evaluare genitomamară?
Aveți o problemă de sănătate și vă doriți cea mai bună conduită? Sunteți nesigură de diagnosticele anterioare și aveți nevoie de second opinion?
ECHIPA DR. JUMUGA VĂ STĂ LA DISPOZIȚIE!
CU SIGURANȚĂ, CU CALM, CU PROFESIONALISM
Programați un consult:
