Cancerul de sân la femeia tânără

Riscul de apariție a cancerului la sân crește odată cu vârsta; cele mai multe cazuri apar după vârsta de 40 ani; din păcate în practica noastră medicală diagnosticăm cancerul la sân și la femei tinere și chiar foarte tinere (chiar și înaintea vârstei de 30 ani).
Cancerul de sân la femeia tânără are o serie de particularități:
- deseori cancerul de sân la femeia tânăra este agresiv;
- poate fi diagnosticat în stadii avansate fără ca simptomatologia să fie foarte evidentă;
- uneori modificările de la nivelul sânului sunt foarte discrete;
- alteori formațiunea tumorală mamară are dimensiuni mici dar asociază deja adenopatii sau metastaze;
- apariția cancerului de sân la femeia foarte tânăra ridică suspiciunea predispoziției genetice – în general când diagnosticăm cancerul la sân la femeia tânăra luăm în calcul și factorul genetic și recomandăm testare în acest sens (cele mai cunoscute mutații genice sunt BRCA1, BRCA2);
- deseori la momentul diagnosticului pacientele încă nu au născut ceea ce ridică probleme suplimentare cu privire la prezervarea fertilității.
Cancerul de sân la femeia tânăra se diagnostichează mai greu
- Nu există screening – programele de screening pentru cancer la sân se adresează femeilor care au depășit vârsta de 40 ani;
- Sânul femeii tinere este deseori foarte dens, ceea ce îngreunează examinarea imagistică;
- Se prezintă deseori atipic clinic și imagistic astfel încât diagnosticul poate fi îngreunat.
Cum depistăm cancerul la sân înaintea vârstei de 40 ani?
Nu există programe de screening mamografic pentru femeile de sub 40 ani care nu au factori de risc deosebiți pentru cancer mamar.
Ca urmare le sfătuim pe aceste paciente să își autoexamineze sânii lunar și, anual, să se prezinte la ginecolog pentru consultul clinic al sânilor însoțit de ecografie mamară.
Cum se realizează autoexaminarea sânilor?
Autoexaminarea periodică a sânilor este o măsură foarte importantă în depistarea precoce a cancerului la sân. Eu recomand tuturor femeilor, indiferent de vârstă, să își autoexamineze sânii lunar.
Ce presupune? Mai întâi este importantă inspecția: femeia stă în față oglinzii cu mâinile pe lângă corp, apoi își ridică brațele deasupra capului; în tot acest timp își urmărește cu atenție sănii pentru a observa orice modificare; spre exemplu retracția mamelonului sau a pielii, înroșirea sânului, modificări de formă sau volum, aspectul de coajă de portocală, eroziunea mamelonului, etc.
În a doua etapă se realizează autopalparea – pacienta își palpează succesiv cadran cu cadran la fiecare sân încercând să depisteze un eventual nodul sau o modificare evidentă de consistență a sânului comparativ cu celălalt.
Nu în ultimul rând femeile trebuie să fie atente și la zonele axilare; depistarea unui nodul la subraț este de asemenea alarmantă.
Ce fac dacă am descoperit o modificare? Mă prezint urgent la ginecolog.
Evaluarea senologică de rutină. Când? Cum?

Recomandăm tuturor pacientelor asimptomatice care încă nu au împlinit vârsta de 40 ani să efectueze anual o evaluare senologică de rutină însemnând consult clinic al sânilor și ecografie mamară.
De când ar trebui inițiate aceste evaluări? Personal le recomand pacientelor mele ca din momentul în care au început evaluările ginecologice anuale de rutină să efectueze concomitent și evaluarea sânilor. Astfel într-o singură vizită putem efectua evaluarea genitomamară completă.
Care sunt semnele de alarmă?
Prezența cancerului la sân se poate manifesta prin apariția unui nodul la nivelul unuia dintre sâni ; în general este un nodul dur, de regulă nedureros, care persistă în timp și care are tendința să evolueze; alteori sunt modificări mai discrete de consistentă a sânului.
Mărirea de volum a sânului sau retractia sânului, inversarea mamelonului, inrosirea sânului sau aspectul de coajă de portocală, eroziuni ale mamelonului cu sau fără scurgeri mamelonare sunt alte semne de alarmă care ar trebui să atragă atenția.
Ce fac dacă apar semne de alarmă?
- Mă prezint de urgență la ginecolog;
- Medicul va discuta detaliat cu pacienta apoi va efectua consultul senologic;
- Consultul clinic al sânilor trebuie dublat imediat de ecografie și sonoelastografie mamară (personal le efectuez împreună în cadrul aceleeasi vizite);
- Ulterior, în funcție de particularitățile cazului, pot fi utile investigații suplimentare în scop diagnostic precum mamografia sau rezonanță magnetică nucleară;
- Puncția-biopsie mamară este necesară pentru diagnosticul de certitudine în cazurile în care medicul suspectează prezența cancerului la sân.

Dr. GABRIELA JUMUGA
MEDIC SPECIALIST
OBSTETRICĂ-GINECOLOGIE

Adresați-ne orice întrebare legată de sănătatea femeii în formularul de mai jos:

Aveți nevoie de evaluare genitomamară?
Aveți o problemă de sănătate și vă doriți cea mai bună conduită? Sunteți nesigură de diagnosticele anterioare și aveți nevoie de second opinion?
ECHIPA DR. JUMUGA VĂ STĂ LA DISPOZIȚIE!
CU SIGURANȚĂ, CU CALM, CU PROFESIONALISM
Programați un consult:
