Noduli la sân înainte și după menstruație
Pacientă :
“Mi se întâmplă frecvent ca înainte sau după menstruație să identific prezența unor noduli în sân. Menționez că după câteva zile aceștia dispar.
Este normal acest lucru? Stresul poate fi un factor cauzator?”
Mi se întâmplă foarte frecvent în practica medicală să ajungă la mine în cabinet paciente în general tinere, care să se plângă de apariția unor noduli la nivelul sânilor, în general la ambii sâni, în special în partea externă sau superoextern a sânului, noduli care apar îndeosebi înainte de a surveni menstruația (uneori acești noduli sunt dureroși) și uzual, ca prin minune, după ce a trecut menstruația acești noduli dispar… sau devin foarte puțin palpabili.
Ar trebui să se alarmeze o asemenea pacientă? Este ceva grav?
Din fericire de cele mai multe ori nu este nimic grav.
Pur și simplu este vorba despre niște modificări normale, fiziologice ale sânilor, în perioada premenstruală, practic atunci când pacientele își autopalpează sânii înainte de a veni menstruația (și atenție!… nu este momentul propice pentru a face autopalparea sânilor) angorjarea glandei mamare, care are o suprafață neregulată, poate să genereze acesta aspect -spunem noi- pseudonodular, de falși noduli.
Totuși, dacă pacienta a realizat o examinare în această perioadă premenstruală și a observat prezența nodulilor, ar fi bine (dacă nu a efectuat în ultimul an o evaluare de rutină) să se prezintă la medic pentru a avea siguranța că sânii sunt sănătoși și acea modificare pe care au decelat-o este una normală, fiziologică.
Atenție să nu ne păcălim!
Sunt situații în care pacienta întradevăr palpează prezența unor pseudonoduli la nivelul sânilor înainte de menstră, dar dacă se autopalpează și după încheierea menstrei, poate să constate uneori că în cadrul acelor noduli care au dispărut, a rămas totuși un anume nodul palpabil, dur, ferm, care iese în evidență practic față de restul nodulilor. Atenție la o asemenea situație pentru că pacienta trebuie să se prezinte la medic.
Oricum, pacienta nu are o mare experiență în a realiza un examen clinic corect al sânilor, astfel încât ar fi bine ca an de an să se prezinte la medicul ginecolog pentru acest consult specializat dublat de ecografie mamară.
Sigur că dacă pacienta a depășit vârsta de 40 de ani, pe lângă consult și ecografie, este nevoie și de mamografia periodică.
Așadar… este bine să realizăm autoexaminarea, autopalparea sânilor periodic, lunar, (atenție, nu înainte a de a surveni menstruația pentru că s-ar putea să ne alarmăm inutil, ci după ce a trecut menstruația) dar dacă sunt dubii, dacă aparent există un nodul palpabil care nu are ciclicitate menstruală, cât de repede ne prezentăm la medicul ginecolog.