Investigații imagistice ale sânilor în timpul sarcinii și în perioada alăptării
Ce investigații imagistice se pot efectua în timpul sarcinii și în perioada de alăptare?
Sunt acestea recomandate în această perioadă?
Pe parcursul sarcinii și alăptării, sânii suferă o serie de modificări fiziologice care îi fac destul de dificil de examinat imagistic.
Sânii devin foarte denși și uneori investigațiile imagistice pot fi dificile sau foarte dificile. Iar depistarea anumitor modificări care pot să apară la nivelul sânilor inclusiv în aceste perioade fiziologice, poate deveni mai dificilă.
De aceea, în principiu nu recomandăm ca pacienta care alaptează sau care este gravidă să se prezinte pentru evaluări de rutină ale sânilor. Cel mai bine (și o recomand pacientelor mele) ca înainte de a obține o sarcină să se prezinte pentru o evaluare de rutină a sânilor.
Este vorba despre examenul clinic al sânilor însoțit de ecografie mamară. Astfel încât dacă există modificări la nivelul sânilor, să știm de dinainte de a surveni sarcina și să știm dacă acele modificări sunt problematice și necesită investigații suplimentare sau dacă le putem lăsa în pace.
Sigur că se întâmplă în practica medicală (personal am avut multiple asemenea cazuri) ca pe perioada de sarcină sau în perioada de alăptare să apară o serie de modificări. Pacienta poate sesiza spre exemplu apariția unui nodul la nivelul sânului… nu înseamnă că dacă alăptează sau dacă este gravidă pacienta nu trebuie se prezintă la evaluare. Cu siguranță trebuie să vină la evaluare.
Ce facem?
Vom realizat dincolo de anamneză o examinare clinică minuțioasă a sânilor, dublată de ecografie de sân și eventual de sonoelastografie mamară. Ecografia și respectiv sonoelastografia mamară pot fi efectuate în siguranță atât în perioada de alăptare cât și în perioada de sarcină și ne ajută să ne orientăm la diagnosticul precis.
Am avut situații în care pacienta fiind gravidă, în urma examinării am descoperit modificări suspecte. Ce facem intr-o atare situație? Din păcate nu pot să apelez la mamografie și nici măcar la rezonanța magnetică nucleară cu substanță de contrast, pentru că fără contrast RMN-ul nu are o foarte mare valoare.
Am fost pus în situația ca deși femeia era gravidă, pentru a avea un diagnostic de certitudine să apelez la puncția biopsie mamară. Și am efectuat de mai multe ori puncție biopsie de la nivelul unor formațiuni tumorale suspecte în condiții de sarcină.
Personal recomand tuturor femeilor care se pregătesc pentru o sarcină să își facă preconcepțional o evaluare corectă a sânilor, iar dacă în perioada de sarcină sau alăptare depistează modificări, să se prezinte la medicul ginecolog pentru evaluare.