Tehnica ganglionului santinelă în tratamentul cancerului de sân
Pacientă :
“Astăzi am primit vestea că am cancer mamar. Am simțit că îmi fuge pământul de sub picioare. Medicul meu mi-a vorbit despre tehnica ganglionului santinelă, dar din cauza emoțiilor nu am reușit să înțeleg nimic. Ce este aceasta și când se folosește?”
Diagnosticul de cancer provoacă o teamă explicabilă și nimeni nu își dorește să primească un asemenea diagnostic. Cu toate astea e bine să vedem partea plină a paharului. Pacienta a fost diagnosticată precoce, ceea ce înseamnă tratament modern și toate șansele de a fi vindecată.
Ce înseamnă ganglion santinelă?
Trebuie să știm că atunci când avem de a face cu un stadiu de debut al cancerului de sân, tratamentul chirugical este nelipsit și din fericire, putem să apelăm la o chirurgie limitată, modernă.
Chirurgia în cancerul de sân incipient are două obiective majore: pe de o parte controlul local la nivelul sânului și noi în cazul de față putem apela la o excizie limitată, doar a formațiunii tumorale care singur trebuie să fie îndepărtată în țesut sănătos, astfel încât să avem și rezultat oncologic (tumoră complete excizată) dar și rezultat estetic, practic sânul să își păstreze forma dimensiunile și aproape să nu se vadă că s-a realizat o intervenție chirurgicală, și cel de al doilea obiectiv, foarte important, trebuie să stabilim cu precizie care este situația ganglionilor limfatici axilari, adică a ganglionilor de la subraț.
De ce ne interesează asta?
Pentru că statusul acestor ganglioni limfatici reprezintă cel mai important factor prognostic în cancerul la sân.
Cum putem să stabilim cu precizie acest lucru?
Noi apelăm la o serie de examinări: clinic, ecografie, mamografie, rezonanță magnetică nucleară, tomografia computerizată de stadializare, toate aceste examinării și pot da cu părerea despre statusul ganglionilor limfatici de la subraț, însă nu pot să stabilească cu certitudine această situație. Și atunci singura modalitate este stadializarea chirurgicală.
Cum realizăm acest lucru?
În practică medicală avem două mari variante: fie excizia tuturor sau a celei mai mari părți a ganglionilor de la nivelul axilei sau, modern, putem să identificăm un singur ganglion sau un grup restrâns de ganglioni în care drenează inițial tumora.
Această tehnică a ganglionului santinelă este extrem de importantă pentru că, ideea e foarte simplă: tumoră canceroasă de la nivelul sânului nu invadează toți ganglionii de la subraț odată ci într-un mod sistematic, progresiv. Astfel, dacă noi putem să identificăm care este primul ganglion sau grupul restrâns inițial de ganglioni în care tumora poate să trimită celule canceroase, putem să excizăm doar acel ganglioni sau acel grup restrâns de ganglioni, putem să trimitem către anatomie patologică în timpul operației și vom știi dacă acest prim ganglion este sănătos sau nu.
Acesta este ganglionul sentinelă.
Dacă acest ganglion este sănătos și fac aici o paranteză: în stadiile de debuta ale cancerului de sân de cele mai multe ori acești ganglioni sunt sănătoși, sunt neafectați de boală, practic ne oprim aici doar cu excizia ganglionului santinelă.
Sigur, dacă se dovedește intraoperator de către anatomopatolog că acest ganglioni este canceros, deci cu alte cuvinte este afectat de boală, atunci în același timp chirurgical vom continua operația cu limfodisecție, adică cu excizia celorlalți ganglioni.
De ce este important îndeosebi în stadiile incipiente, atunci când șansa ca acești ganglioni să fie bolnavi este destul de mică, de ce este important să apelăm la ganglionul santinelă?
Pentru că de cele mai multe ori am face o limfadenectomie inutilă, care sigur poate să aibă niște efecte secundare. Spre deosebire de ganglionul sentinelă, limfodisecția extensivă se poate asocia cu dureri, cu impotență funcțională la nivelul membrului superior, cu tulburări senzoriale la nivelul brațului și se poate asocia cu cea mai temută complicație este vorba despre limfedem.
Sigur că în practica medicală a mea chirurgicală am întâlnit nenumărate situații și am avut și situații în care absolut toate investigațiile imagistice de la simpla palpare și ecografie până la tomografie și rezonanță magnetică nucleară vorbeau despre ganglionii axilari sănătoși, într-un stadiul de debutant cancerului de sân și am avut surpriza (am un caz de recent pe care l-am operat) să identific mai multe adenopatii axilare intraoperator și confirmate la anatomie patologică.
Iată de ce este important în cancerul de sân, chiar el incipient să știm cu precizie, adică chirurgical, dacă ganglionii axilari sunt sănătoși sau nu.