Histerosalpingografie și excizie histeroscopică polip endometrial
Urmează să efectuăm două intervenții sub o singură anestezie generală. Este vorba despre o pacientă în vârstă de 30 de ani, nulipară, cu infertilitate cunoscută de peste trei ani, la care am descoperit ecografic transvaginal un polip endometrial.
Practic ne propunem ca sub o singură anestezie generală, adică fără durere, pe de o parte să verificăm permeabilitatea trompelor (este ceea ce se cheamă histerosalpingografie) după care, în timpul doi, vom realiza excizia polipului endometrial pe cale histeroscopică.
O să începem injectarea substanței de contrast sub control radiologic. Vom urmări pasajul acesteia de-a lungul colului uterin, al cavitatii uterine și respectiv de-a lungul trompelor.
Ambele trompe sunt permeabile, pasajul a fost foarte rapid, cavitatea uterină s-a opacifiat omogen, conformația este normală, de asemenea cele doua trompe s-au opacifiat rapid, filiform. Ambele trompe sunt permeabile.
Vom continua intervenția chirurgicală cu timpul 2 și anume cu histeroscopia.
în cazul de față histeroscopia este foarte importantă nu doar pentru că știm că există un polip endometrial care are indicație de a fi excizat dar vorbim despre o pacientă cu infertilitate. Histeroscopia este foarte importantă pentru că ne oferă practic informații despre canalul endocervical și respectiv despre conformația cavității uterine, informații foarte importante la o pacientă cunoscută cu infertilitate.
Trecem propriuzis la efectuarea histeroscopiei. Am pătruns inițial înăuntrul canalului cervical. Histeroscopia oferă informații extraordinare, de mare acuratețe. Canalul cervical este normal, este permeabil. Pătrundem înăuntrul cavității uterine care are conformație normală și așa cum știam de la evaluarea ecografică, anterolateral dreapta este prezent un polip endometrial.
Se vede foarte bine ostiumul tubar stâng, practic locul de unde pornește trompa stângă. Mergem către cornul uterin drept și la fel uitați, se vede foarte bine ostiumul tubar drept, ambele ostiumuri tubare sunt normale, permeabile, polipul despre care vorbeam, anterolateral dreapta și respectiv endometrul care are aspect proliferativ precoce suntem practic imediat după încheierea menstruației.
Așa cum spuneam vom realiza acum rezecția polipului endometrial. Este o manevră simplă, facilă. Așa cum se poate vedea pe ecran practic deja l-am excizat. Controlăm bază de inserție pentru că dacă baza de inserție rămâne intactă practic polipul va recidiva. În cazul de față am excizat complet bază de inserție. Este singurul polip, pe care o să-l extragem și am încheiat procedura.
Am încheiat cu succes intervenția pe care am realizat-o cu ajutorul a doi colegi renumiți. Este vorba despre medicul anestezist – doctorul Petre Bogdan, care a efectuat sedarea intravenoasă, ceea ce ne-a permis realizarea unei intervenții fără disconfort pentru pacientă, fără durere, respectiv cu ajutorul medicului radiolog Narcis Mașala care ne-a ajutat cu partea de histerosalpingografie.

Adresați-ne orice întrebare legată de sănătatea femeii în formularul de mai jos:

Aveți nevoie de evaluare genitomamară?
Aveți o problemă de sănătate și vă doriți cea mai bună conduită? Sunteți nesigură de diagnosticele anterioare și aveți nevoie de second opinion?
ECHIPA DR. JUMUGA VĂ STĂ LA DISPOZIȚIE!
CU SIGURANȚĂ, CU CALM, CU PROFESIONALISM
Programați un consult:
