Rezecție mamară limitată cu excizie ganglion santinelă | Chirurgie Modernă pentru Cancer de Sân

Cazul de față este cel mai bun exemplu pentru cât de importantă este prevenția, respectiv evaluarea de rutină a sânilor. Pacienta s-a prezentat la timp, astfel încât am putut diagnostica un cancer de sân în stadiu incipient, adică în stadiul unu, motiv pentru care putem aborda chirurgia modernă a cancerului de sân, care înseamnă rezecție limitată și ganglion santinelă.
Dacă în urmă cu 25 de ani, diagnosticul de cancer invaziv al sânului însemna mastectomie, adică îndepărtarea sânului și limfadenectomiei, adică îndepărtarea tuturor ganglionilor axilari, în prezent, chirurgia modernă a cancerului de sân se rezumă la excizia formațiunii tumorale canceroase, respectiv identificarea și excizia ganglionului santinelă.
Sunt practic două momente cheie ale operației:
- identificarea și excizia ganglionului santinelă;
- excizia formațiunii tumorale canceroase.
Primul moment important al operației este identificarea și excizia ganglionului santinelă.
Ce este ganglionul santinelă?
Este primul ganglion în care drenează tumora. Practic, aici se află tumora canceroasă, de la nivelul formațiunii tumorale, prin vasele limfatice, celulele canceroase pot să ajungă în oricare dintre ganglionii limfatici axilari.
Noi vrem să identificăm care este acest prim ganglion în care ar putea să ajungă celulele canceroase și vrem să-l excizăm doar pe acesta și îl vom trimite la anatomie patologică, la analiză, în timpul operației, dacă acest ganglion este sănătos, ne limităm aici timpul chirurgical. Dacă acest ganglion va fi afectat canceros, atunci vom continua operația cu limfodisectie.
De ce este important ganglionul santinelă?
Pentru că dacă acesta este sănătos, nu îndepărtăm. 20, 30 de ganglioni axilari inutil, expunând pacienta la o serie de complicații, cea mai de temut fiind limfedemul, adică staza limfatică cu îngroșarea uneori monstruoasă a membrului superior, respectiv.
Am excizat ganglionul santinelă… Uitați ce înseamnă tehnologia… în prezent, folosindu-ne de limfoscintigrafie, folosindu-ne de sonda de detecție Gamma, putem identifica precis primul ganglion în care drenează tumora canceroasă. Nu este nevoie să mai îndepărtăm toți ganglionii limfatici și astfel putem preveni complicațiile de temut, mai ales limfedemul.
A sosit și rezultatul de la anatomie patologică. Din fericire, rezultatul a fost unul negativ, adică ganglionul santinela era sănătos.
Ce înseamnă asta? Celulele canceroase de la nivelul tumorii principale nu au ajuns până la nivelul axilei, motiv pentru care nu este nevoie să continuăm intervenția chirurgicală, cu depărtarea restului ganglionilor axilari.
Am trecut la timpul 2 chirurgical și anume excizia formațiunii tumorale. Vom face o excizie limitată în țesut sănătos, pe o incizie foarte mică, foarte estetică, astfel încât, dincolo de a fi sănătoasă, această pacientă trebuie să fie și o pacientă frumoasă și încrezătoare în sine, cu sânul pe loc.
Am încheiat intervenția chirurgicală care a decurs excelent.
Este vorba despre o intervenție chirurgicală pentru cancer de sân. Am efectuat rezecție mamară limitată, adică am îndepărtat formațiunea tumorală în țesut sănătos, dar sânul a rămas intact pe loc, respectiv am identificat și am excizat ganglionul santinelă, adică primul ganglion axilar în care drenează pe cale limfatică tumora canceroasă. Am efectuat astfel o intervenție chirurgicală modernă pentru cancer de sân care va asigura, pe de o parte, atât vindecarea pacientei, dar și păstrarea, asigurarea esteticii sânului.

Adresați-ne orice întrebare legată de sănătatea femeii în formularul de mai jos:

Aveți nevoie de evaluare genitomamară?
Aveți o problemă de sănătate și vă doriți cea mai bună conduită? Sunteți nesigură de diagnosticele anterioare și aveți nevoie de second opinion?
ECHIPA DR. JUMUGA VĂ STĂ LA DISPOZIȚIE!
CU SIGURANȚĂ, CU CALM, CU PROFESIONALISM
Programați un consult:
