Ce este cancerul de sân? ÎL PUTEM PREVENI?

Cancerul la sân reprezintă cea mai frecventă tumoră malignă diagnosticată la femeie; ca să ne facem o idee, în țările cu status socioeconomic ridicat, aproximativ una din opt femei va dezvolta cancer mamar de-a lungul vieții.
Ce este cancerul la sân?
Cancerul la sân reprezintă o proliferare anarhică a unor celule de la nivelul sânului – cel mai frecvent este vorba despre celulele epiteliale de la nivelul canalelor galactofore (ductele care aduc laptele la mamelon) sau de la nivelul lobulilor glandulari (acele structuri glandulare care produc laptele) – care scapă de sub mecanismele de control ale organismului și generează un nodul, o tumoră.
Când această proliferare celulară anarhică este localizată strict în interiorul ductelor galactofore / sau al lobulilor glandulari vorbim despre carcinom in situ, adică neinvaziv – stadiul 0 de boală.
În momentul în care celulele canceroase s-au extins în afara ductelor/ lobulilor și afectează țesuturile adiacente ale sânului vorbim despre cancer mamar invaziv.
Formațiunea tumorală canceroasă are tendința să infiltreze țesuturile adiacente sănătoase, se extinde regional de-a lungul vaselor limfatice către ganglionii limfatici axilari unde crează adenopatii și la distanță pe cale hematogenă generând determinări secundare (metastaze) – cel mai frecvent în plămâni, ficat, oase, creier.
Care este cauza cancerului la sân?
Din păcate până în prezent nu se cunoaște cauza concretă a cancerului mamar.

Care sunt cei mai cunoscuți factori de risc ai cancerului la sân?
- Vârsta – cu cât o pacienta înaintează în vârstă cu atât are un risc mai mare de a dezvolta cancer la sân
- Predispoziția genetică – prezența anumitor mutații genetice – cele mai cunoscute BRCA1/BRCA 2 – pacientele purtătoare ale acestor mutații genetice au un risc foarte mare de a dezvolta cancer la sân sau cancer ovarian
- Istoricul personal de cancer la sân – dacă o pacienta a fost diagnosticată cu cancer la sân are un risc crescut de a dezvolta un nou cancer mamar fără legătură cu prima tumoră
- Istoricul personal de leziuni precanceroase ale sânului (hiperplazia atipică ductala/lobulară)
- Radioterapia toracică în antecedente
- Istoricul familial de cancer la sân – cu cât există în familie mai multe rude cu cancer la san, în special rude de gradul I, cu atât crește și riscul de apariție a cancerului la sân
- O serie de factori reproductivi sunt importanți – menarhă precoce, menopauza tardivă, sarcină după vârsta de 30 ani
- Administrarea de hormoni, în special terapia hormonală de substituție în menopauză
- Stilul de viață este foarte important; astfel pacientele active, care practică diverse activități sportive, cu dietă sănătoasă, săracă în grăsimi, care își mențin o greutate în limite normale, care evita consumul de alcool au risc mai scăzut de a devolta cancer la sân.
Cum putem preveni cancerul la sân?
Există situații particulare în practica medicală în care putem vorbi despre o reală prevenție; este vorba despre pacientele cu predispoziție genetică dovedită la care se practică profilaxie chirurgicală (adică mastectomie subcutană cu implant). În rest, din păcate, nu putem vorbi despre o reală prevenție a cancerului la sân.
Putem ÎNVINGE cancerul la sân?
Cu siguranță DA!
Condiția esențială este diagosticul precoce. De aceea recomandăm pacientelor să efectueze evaluarea de rutină a sânilor chiar dacă nu au niciun fel de acuze iar la cel mai mic semn de alarmă să se prezinte urgent la medic.

Dr. GABRIELA JUMUGA
MEDIC SPECIALIST
OBSTETRICĂ-GINECOLOGIE

Adresați-ne orice întrebare legată de sănătatea femeii în formularul de mai jos:

Aveți nevoie de evaluare genitomamară?
Aveți o problemă de sănătate și vă doriți cea mai bună conduită? Sunteți nesigură de diagnosticele anterioare și aveți nevoie de second opinion?
ECHIPA DR. JUMUGA VĂ STĂ LA DISPOZIȚIE!
CU SIGURANȚĂ, CU CALM, CU PROFESIONALISM
Programați un consult:
