Cancerul la sân reprezintă o proliferare anarhică a unor celule de la nivelul sânului – cel mai frecvent este vorba despre celulele epiteliale de la nivelul canalelor galactofore (ductele care aduc laptele la mamelon) sau de la nivelul lobulilor glandulari (acele structuri glandulare care produc laptele) – care scapă de sub mecanismele de control ale organismului și generează un nodul, o tumoră.
Când această proliferare celulară anarhică este localizată strict în interiorul ductelor galactofore / sau al lobulilor glandulari vorbim despre carcinom in situ, adică neinvaziv – stadiul 0 de boală.
În momentul în care celulele canceroase s-au extins în afara ductelor/ lobulilor și afectează țesuturile adiacente ale sânului vorbim despre cancer mamar invaziv.
Formațiunea tumorală canceroasă are tendința să infiltreze țesuturile adiacente sănătoase, se extinde regional de-a lungul vaselor limfatice către ganglionii limfatici axilari unde crează adenopatii și la distanță pe cale hematogenă generând determinări secundare (metastaze) – cel mai frecvent în plămâni, ficat, oase, creier.
Din păcate până în prezent nu se cunoaște cauza concretă a cancerului mamar.
Există situații particulare în practica medicală în care putem vorbi despre o reală prevenție; este vorba despre pacientele cu predispoziție genetică dovedită la care se practică profilaxie chirurgicală (adică mastectomie subcutană cu implant). În rest, din păcate, nu putem vorbi despre o reală prevenție a cancerului la sân.
Condiția esențială este diagosticul precoce. De aceea recomandăm pacientelor să efectueze evaluarea de rutină a sânilor chiar dacă nu au niciun fel de acuze iar la cel mai mic semn de alarmă să se prezinte urgent la medic.