Tu știi care sunt semnele timpurii ale prezenței cancerului la sân?

Ne-am dori să prevenim apariția cancerului la sân dar, cel puțin deocamdată, nu putem; în schimb avem posibilitatea să îl diagnosticăm precoce.
Astfel, acesta este principalul obiectiv al nostru, al medicilor. De ce? Răspunsul este simplu: dacă vom depista boala la debut vom avea toate șansele să vindecăm pacienta.
În faza inițială cancerul la sân este complet asimptomatic; deși boala este prezentă la nivelul sânului încă nu determina modificări evidente care să alarmeze pacienta. Cu toate acestea boala ar putea fi diagnosticata în această fază dacă toate femeile s-ar prezenta periodic la medic.
Depistarea cancerului la sân în această etapă inițială asimptomatică este posibilă dacă pacientele participă activ la programele de screening; astfel recomandăm tuturor femeilor care au depășit vârstă de 40 ani să se prezinte periodic la medicul ginecolog pentru un consult clinic al sânilor, urmat de mamografie bilaterală; în completare este foarte utilă frecvent practicarea ecografiei mamare.
În cazul pacientelor care nu au împlinit 40 ani și care nu sunt prinse în programele de screening, le recomand să efectueze anual consult clinic mamar însoțit de ecografie. Spre exemplu eu le recomand pacientelor mele care se prezintă pentru evaluarea anuală ginecologică de rutină să efectueze în cadrul aceleeasi vizite și o evaluare de rutină a sânilor; astfel, ca medic ginecolog curant, am posibilitatea să efectuez o evaluare completa atât a aparatului genital (consult, ecografie transvaginală, prelevarea analizelor locale dintre care nu trebuie să lipsească testul Papanicolaou și uneori testarea HPV ) cât și a sânilor (consult senologic, ecografie mamară); astfel un singur medic, care cunoaște istoricul pacientei poate realiza ergonomic, într-o singură vizită, o evaluare genitomamară completă, clinică și imagistică.
Indiferent de vârstă, pacientele trebuie să își autoexamineze periodic sânii pentru că anumite schimbări în aspectul sânului pot fi semne timpurii ale cancerului mamar.
Care sunt cele mai importante modificări ale sânului la care pacientele ar trebui să fie atente?
- de departe cea mai frecventă modificare este reprezentată de apariția unui nodul la nivelul unuia dintre sâni ; practic pacienta sesizează, deseori întâmplător, apariția unui nodul dur, de regulă nedureros, care persista în timp și care are tendința să crească în dimensiuni; acesta nu are variabilitate în raport cu fazele ciclului menstrual. Desigur depistarea prin autopalpare a unui nodul nu înseamnă automat cancer la sân, dar ar putea fi și cancer; de aceea pacienta se prezintă cât mai urgent la medic;
- retracția pielii – această modificare poate fi permanentă sau provocată de anumite mișcări;
- retracția mamelonului – apariția unei retracții fixe, unilaterale, trebuie totdeauna să alarmeze pacienta;
- modificări de formă sau dimensiuni ale sânului;
- edemul sânului cu aspect de “coajă de portocală”;
- înroșirea sânului – atenție aspectul de mastită deseori traduce o forma agresivă a cancerului de sân – carcinomul inflamator;
- scurgerile mamelonare, în special sanghinolente – secrețiile mamelonare sunt frecvent întâlnite în practica medicală; nu neglijați aceste semne și mergeți imediat la o consultație dacă: secreția mamelonară apare fară a presa mamelonul, secreția mamelonară apare la un singur sân sau secreția mamelonară conține urme de sânge;
- modificări ale mamelonului sau areolei de tip eczema sau eroziune – uneori poate fi semn al unei forme particulare de cancer la sân – boala Paget;
- mai rar pacientele pot sesiza apariția unui nodul la subraț – este vorba despre o adenopatie axilară (adică un ganglion limfatic afectat de boală);
- durerea la sân – din păcate deseori la debut, cancerul de sân nu doare; cu toate acestea apariția unei dureri mamare, mai ales unilaterale, impune prezentarea la medic.
Ce faci când observi apariția acestor simptome ?
Trebuie să te prezinți la medic, mai precis la medicul ginecolog. Cum decurge vizita la medic?
- În primul rând medicul realizeză o anamneză foarte atentă, adică discuta cu pacienta detaliat și încearcă să afle o serie de informații despre simptomele actuale, despre istoricul lor, încearcă să identifice posibili factori de risc pentru cancer la sân, și, nu în ultimul rând, informații despre starea generală de sănătate a pacientei
- În al doilea rand medicul vă realiza consultul senologic, adică examenul clinic al sânilor; cu această ocazie va urmări să identifice orice modificare la nivelul sânilor sau la nivel axilar care ar putea să îi indice prezența cancerului la sân
- În al treilea rand, mai ales în condiții de suspiciune clinică, pentru că am aceasta posibilitate, personal voi efectua în cadrul aceleeasi vizite și ecografie mamară însoțită eventual de sonoelastografie, astfel încât voi obține imediat informații medicale precise care mă vor orienta către diagnosticul corect.
- În al patrulea rand, în condițiile în care suspectez clinic și ecografic prezența cancerului la sân, sau daca pacienta a depășit vârstă de 40 ani, voi indica în plus pacientei efectuarea unei mamografii bilaterale. De semenea, uneori, poate fi utila și examinarea prin RMN.
Cum se realizează diagnosticul precis de cancer la sân?
În condițiile în care explorările indică cu probabilitate mare prezența unui cancer la sân este necesară stabilirea cu precizie a diagnosticului; acest lucru este posibil doar prin biopsie.
Fie că este puncție biopsie cu ac gros sub ghidaj uzual ecografic , fie că este biopsie excizională, chirurgicală (mai rar), această manevră ne permite stabilirea cu certitudine a diagnosticului.

Dr. CRISTIAN JUMUGA
MEDIC SPECIALIST
OBSTETRICĂ-GINECOLOGIE

Adresați-ne orice întrebare legată de sănătatea femeii în formularul de mai jos:

Aveți nevoie de evaluare genitomamară?
Aveți o problemă de sănătate și vă doriți cea mai bună conduită? Sunteți nesigură de diagnosticele anterioare și aveți nevoie de second opinion?
ECHIPA DR. JUMUGA VĂ STĂ LA DISPOZIȚIE!
CU SIGURANȚĂ, CU CALM, CU PROFESIONALISM
Programați un consult:
