Astfel, acesta este principalul obiectiv al nostru, al medicilor. De ce? Răspunsul este simplu: dacă vom depista boala la debut vom avea toate șansele să vindecăm pacienta.
În faza inițială cancerul la sân este complet asimptomatic; deși boala este prezentă la nivelul sânului încă nu determina modificări evidente care să alarmeze pacienta. Cu toate acestea boala ar putea fi diagnosticata în această fază dacă toate femeile s-ar prezenta periodic la medic.
Depistarea cancerului la sân în această etapă inițială asimptomatică este posibilă dacă pacientele participă activ la programele de screening; astfel recomandăm tuturor femeilor care au depășit vârstă de 40 ani să se prezinte periodic la medicul ginecolog pentru un consult clinic al sânilor, urmat de mamografie bilaterală; în completare este foarte utilă frecvent practicarea ecografiei mamare.
În cazul pacientelor care nu au împlinit 40 ani și care nu sunt prinse în programele de screening, le recomand să efectueze anual consult clinic mamar însoțit de ecografie. Spre exemplu eu le recomand pacientelor mele care se prezintă pentru evaluarea anuală ginecologică de rutină să efectueze în cadrul aceleeasi vizite și o evaluare de rutină a sânilor; astfel, ca medic ginecolog curant, am posibilitatea să efectuez o evaluare completa atât a aparatului genital (consult, ecografie transvaginală, prelevarea analizelor locale dintre care nu trebuie să lipsească testul Papanicolaou și uneori testarea HPV ) cât și a sânilor (consult senologic, ecografie mamară); astfel un singur medic, care cunoaște istoricul pacientei poate realiza ergonomic, într-o singură vizită, o evaluare genitomamară completă, clinică și imagistică.
Indiferent de vârstă, pacientele trebuie să își autoexamineze periodic sânii pentru că anumite schimbări în aspectul sânului pot fi semne timpurii ale cancerului mamar.
Trebuie să te prezinți la medic, mai precis la medicul ginecolog. Cum decurge vizita la medic?
În condițiile în care explorările indică cu probabilitate mare prezența unui cancer la sân este necesară stabilirea cu precizie a diagnosticului; acest lucru este posibil doar prin biopsie.
Fie că este puncție biopsie cu ac gros sub ghidaj uzual ecografic , fie că este biopsie excizională, chirurgicală (mai rar), această manevră ne permite stabilirea cu certitudine a diagnosticului.