Tumoră ovariană operată laparoscopic


Am să va expun succinct un caz interesant operat recent de echipa DR JUMUGA.
Este vorba despre o pacienta în menopauza recentă, asimptomatică, diagnosticată în urmă cu aproximativ 3 luni la o evaluare ginecologică de rutină cu tumoră ovariană stânga incertă de dimensiuni relativ mici – aproximativ 5/4 cm.
Am evaluat pacienta prin consult ginecologic, ecografie transvaginală, markeri tumorali ( scor ROMA) și RMN abdominopelvin.
Rezultatul explorărilor efectuate au condus către diagnosticul de tumoră ovariană stânga suspectă iar indicația în scop diagnostic și terapeutic a fost clară: intervenție chirurgicală!

DR. GABRIELA JUMUGA
supraspecializare în chirurgie laparoscopică, histeroscopie diagnostică și operatorie
Aspectele de care a trebuit să ținem cont pentru decizia finală au fost:
- Oare tumora ovariană stângă era canceroasă? În asemenea cazuri indicația standard este intervenția chirurgicală clasică (laparotomie mediană).
- Totuși explorările imagistice au luat în calcul și posibilitatea unei tumori de graniță “borderline” sau chiar prezența unei tumori benigne situație în care puteam apela la chirurgia laparoscopică.
- Dorința pacientei – doamna își dorea o intervenție cât mai conservatoare, minim invazivă.


Am pus în balanță toate informațiile medicale și am decis cel puțin în etapa inițială să apelăm la chirurgia minim invazivă – laparoscopia exploratorie.

La explorarea chirurgicală a pelvisului am identificat prezența unui ovar stâng tumoral și, surpriză – la nivelul pelvisului, lateral stânga, era prezentă o a doua tumoră, peritoneală.

Am efectuat anexectomie stânga laparoscopică și am excizat tumoră peritoneală pelvină. Ambele piese chirurgicale au fost trimise la examen anatomopatologic intraoperator: din fericire atât tumora ovariană cât și cea parietală pelvină s-au dovedit a fi necanceroase.
Ambele tumori erau teratoame mature ( o formă particulară de tumoră cunoscută și sub numele de chist dermoid care poate să conțină in interior grăsime, fire de păr, cartilaje, oase, dinți, țesut tiroidian).


Chisturile dermoide sunt deseori benigne (necanceroase), pot să crească uneori mult în dimensiuni, se pot torsiona sau pot asocia complicații infecțioase.
Tratamentul standard este reprezentat de intervenția chirurgicală.
În cazul de față intervenția chirurgicală a decurs foarte bine și după o perioada scurtă de spitalizare pacienta a fost exernata cu reluarea rapidă a activității socioprofesionale.

Adresați-ne orice întrebare legată de sănătatea femeii în formularul de mai jos:

Aveți nevoie de evaluare genitomamară?
Aveți o problemă de sănătate și vă doriți cea mai bună conduită? Sunteți nesigură de diagnosticele anterioare și aveți nevoie de second opinion?
ECHIPA DR. JUMUGA VĂ STĂ LA DISPOZIȚIE!
CU SIGURANȚĂ, CU CALM, CU PROFESIONALISM
Programați un consult:
