Conduita ideală în cancerul de sân incipient. Expectativă sau chirurgie?
Pacientă :
“Grație controalelor mamare regulate am reușit să descopăr în stadiu incipient prezența cancerului.
Care este conduita cea mai bună în acest moment? Expectativă sau chirurgia?”
Vorbim în cazul de față despre ceea ce noi medicii ne dorim în practica medicală și anume: să descoperim precoce un cancer la sân.
Nu trebuie să neglijăm sau să pierdem acest avantaj enorm. În niciun caz întrebarea pacientei nu putem să o luăm în calcul: să aștept sau să intervin chirurgical. Nicidecum.
Dacă am depistat precoce un cancer la sân trebuie să îl tratăm corect. Sigur că nu există două cazuri identice. Fiecare caz va fi abordat de către o echipă multidisciplinară ținând cont de foarte mulți factori: de vârsta pacientei, de dimensiunea și de localizarea formațiunii tumorale, de agresivitatea ei, de anumiți markeri suplimentari pe care imunohistochimia ni-i oferă.
Tratamentul este unul pluridisciplinar, însă, este adevărat, dacă am diagnosticat precoce un cancer la sân, cu siguranță el va beneficia de chirurgie și în condițiile în care diagnosticul este întradevăr precoce, va beneficia de chirurgie modernă.
Ce înseamnă asta?
Înseamnă o rezecție limitată a formațiunii tumorale canceroase de la nivelul sânului, astfel încât rezultatul estetiv va fi extrem de bun, de cele mai multe ori practic, după ce se vindecă operația pacienta nici măcar nu observă cicatricea postoperatorie, respectiv ne va permite nouă, ca la nivel axilar, să evităm acea limfadenectomie, acea limfodisecție extensivă și vom putea apela la tehnica ganglionului santinelă, adică o intervenție cu totul și cu totul limitată.
De asemenea pacienta va avea toate șansele să fie vindecată cu cât mai puține tratamente adjuvante postoperator